GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast hrvatske industrije najjači od kraja 2016.

Rast hrvatske industrije najjači od kraja 2016.
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 15:23
Autor: RBA analize
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio podatke za industrijsku u ožujku zaokruživši statistiku prvog tromjesečja za ovaj visokofrekventni pokazatelj.

U skladu s očekivanjima, potvrđena je snažna pozitivna godišnja stopa rasta potvrđujući tako nastavak oporavka.

Uz mjesečni rast od 3,4%, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je za 9,9%. Nastavljen je tako rast četvrti mjesec za redom, a godišnja stopa rasta najviša je od prosinca 2016. Prema Glavnim industrijskim grupacijama rast na mjesečnoj razini zabilježen je kod svih kategorija, ali se s izrazito visokom stopom rasta izdvaja Energija (11,6%).

S druge strane, s izuzetkom Energije koja je porasla 4,4%, kod svih ostalih kategorija zabilježene su izrazito visoke dvoznamenkaste godišnje stope rasta (trajni proizvodi za široku potrošnju 18,8%, kapitalni proizvodi 15,7%, trajni proizvodi za široku potrošnju 10,7% te intermedijarni proizvodi 10,4%).

Promatrano prema djelatnostima, prerađivačka industrija koja čini preko 80% ukupne proizvodnje u ožujku je bila 12,6% više na godišnjoj razini dok je u prvom tromjesečju rast iznosio 3,7%.

Naposljetku rast prisutan posljednjih mjeseci rezultirao je i razmjeno snažnim rastom obujma industrijske proizvodnje u odnosu na isto tromjesečje 2020. On je prema kalendarski prilagođenim indeksima iznosio 5,7%, a prema izvornim indeksima 4,2%.

Posljednji podaci visokofrekventnih pokazatelja o kretanju industrijske proizvodnje i trgovine na malo ohrabruju očekivanja o snažnom oporavku gospodarstva čak i unatoč visokoj razini neizvjesnosti. Uz to poslovna očekivanja u industriji tijekom ožujka ostala su na razini iz veljače, a nastavlja se i rast potrošačkog optimizma sugerirajući pozitivna kretanja i na početku drugog tromjesečja. Ipak treba napomenuti da su svi pokazatelji i dalje ispod razdoblja prije početka pandemije te da su snažne stope rasta posljedica i učinka baznog razdoblja.

Tagovi: industrija, hrvatska industrija, kapitalni proizvodi, prerađivačka industrija, energija
PROČITAJ I OVO
Poljska će inflaciju krotiti i nižim PDV-om na grijanje
INFLACIJA
Poljska će inflaciju krotiti i nižim PDV-om na grijanje
VARŠAVA - Poljska će mjerama obuzdavanja inflacije dodati i sniženu stopu PDV-a na grijanje, izjavio je premijer Mateusz Morawiecki.
Plenković: Preusmjeravanje s kriznog upravljanja na konkurentnost i radna mjesta
PRORAČUN
Plenković: Preusmjeravanje s kriznog upravljanja na konkurentnost i radna mjesta
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković predstavio je u srijedu u Saboru prijedlog Državnog proračun za 2022., najvažniji financijski dokument države, istaknuvši kako je glavna zadaća preusmjeravanje s kriznog upravljanja prema konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta.
Tel Aviv zamijenio Pariz kao najskuplji grad na svijetu
PROMJENE
Tel Aviv zamijenio Pariz kao najskuplji grad na svijetu
LONDON - Najveći izraelski grad Tel Aviv najskuplji je na svijetu, pokazala je analiza koja je objavljena u srijedu u britanskom magazinu "The Economist".
Riječki prirez smanjen s 15 na 14 posto
PRIREZ
Riječki prirez smanjen s 15 na 14 posto
RIJEKA - Na sjednici riječkoga Gradskog vijeća u utorak prihvaćen je prijedlog o smanjenju gradskog prireza s 15 na 14 posto uz ocjenu dijela oporbe da je riječ o populističkom potezu vlasti s neznatnim učinkom na prihode građana, ali znatnim smanjenjem proračunskih prihoda.
HUP predlaže uspostavu posebnog instituta rada na daljinu
RAD NA DALJINU
HUP predlaže uspostavu posebnog instituta rada na daljinu
OSIJEK - U Hrvatskoj oko 11 posto zaposlenih radi na daljinu, a moglo bi 34 posto, rečeno je u utorak na okruglom stolu koji je u sklopu projekta DEVOTE (Developing of teleworking future), u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, Sindikata naftnog gospodarstva i norveške udruge poslodavaca NHO održan u Osijeku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE