GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast maloprodaje će usporiti

Rast maloprodaje će usporiti
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2022 / 21:52
Autor: SEEbiz / H
ANALIZA - Prema podacima koje je danas objavio DZS, uz mjesečni rast za 2%, realan promet u trgovini na malo tijekom ožujka nastavio je bilježiti, i četrnaesti mjesec za redom, pozitivne godišnje promjene.

Realna stopa rasta ubrzala je na 3,6% (kalendarski prilagođeni indeksi) u odnosu na prošlogodišnji ožujak.

U odnosu na veljaču realan promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao je za 5,8%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,9%. Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 2,7%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 1,1%.

Nominalne promjene zamjetno su veće pa je i prema izvornim i kalendarski prilagođenim indeksima nominalan promet veći za 12% odnosno 14,6% u odnosu na ožujak 2021.

Godišnji porast prometa, ostvarilo je devet od ukupno jedanaest trgovačkih struka, dok je najveći doprinos porastu nominalnog prometa u odnosu na ožujak 2021., prema izvornim indeksima, došao od trgovačke struke Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 37,6% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 7,6%, te Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 5,7% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,9%.

Neizvjesnost i visoki inflatorni pritisci već utječu na pojedine visokofrekventne pokazatelje poput prometa u trgovini na malo čija je prosječna realna stopa rasta u prvom tromjesečju usporila na 2% (kalendarski prilagođeni podaci).

Učinak baznog razdoblja i snažna neizvjesnost zbog geopolitičkih događanja, koji se ogleda u pogoršanju indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije. S druge strane, po umjerenim stopama nastavit će se rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti. Uz to ostajemo pozitivni spram ovogodišnje turističke sezone budući da i kod fizičkih pokazatelja, a osobito kod financijskih očekujemo dvoznamenkaste stope rasta. To će zasigurno djelovati na očuvanje raspoloživog dohotka te tako utjecati u pozitivnom smjeru na maloprodajna kretanja.

Tagovi: maloprodaja u EU, eurostat, maloprodaja, trgovina na malo, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Inflacija u eurozoni u lipnju ubrzala na 8,6 posto
UBRZANJE
Inflacija u eurozoni u lipnju ubrzala na 8,6 posto
ZAGREB - Stopa inflacije u eurozoni porasla je u lipnju na 8,6 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo pratiti podatke, odražavajući skok cijena energije, ali i dvoznamenkasti rast cijena svježe hrane.
Proizvodnja u industriji eurozone pala prvi puta od početka pandemije
TREND
Proizvodnja u industriji eurozone pala prvi puta od početka pandemije
LONDON - Proizvodnja u industriji eurozone pala je u lipnju prvi puta od početka pandemije koronavirusa budući da su kupce zabrinule visoke cijene i pogoršani izgledi za gospodarstvo, pokazalo je u petak istraživanje S&P Globala.
EK: Zbog brzog oporavka, Hrvatskoj manje sredstava iz RRF-a
LOŠE VIJESTI
EK: Zbog brzog oporavka, Hrvatskoj manje sredstava iz RRF-a
BRUXELLES - Hrvatska će zbog brzog oporavka od posljedica koronakrize dobiti manje sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost (RRF) prema ažuriranom ključu za dodjelu bespovratnih sredstava državama članicama koji je Europska komisija objavila u četvrtak.
Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale 5,6 posto
PAD
Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale 5,6 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju svibnja ove godine bile su za 2,3 posto veće nego u travnju, dok su na godišnjoj razini, prema svibnju lani, pale za 5,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Dug opće države 342,5 mlrd kuna
ZADUŽENOST
Dug opće države 342,5 mlrd kuna
ZAGREB - Dug opće države krajem ožujka ove godine iznosio je 342,5 milijardi kuna, što je za 1,1 milijardu kuna ili 0,3 posto više nego godinu dana ranije, najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE