GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu

Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2021 / 07:37
Autor: RBA analize
ANALIZA - Dvoznamenkaste realne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo nastavljene su i četvrti mjesec za redom.

Naime, prema najnovijim podacima DZS-a, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini po realnoj stopi od 3,8% promet u trgovini na malu u lipnju porastao je 10,9% u odnosu na lipanj 2020. (kalendarski prilagođen promet). Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 10,2%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 7,5%.

Osim učinka baznog razdoblja na snažan rast godišnjeg prometa već ranije je ukazivao rast potrošačkog optimizma, polagana normalizacija putovanja, umjereno pozitivni trendovi na tržištu rada te naposljetku i podaci fiskalnih računa.

Posljednji podaci zaokružili su i statistiku ovog pokazatelja za drugo tromjesečje. Nakon rasta od 5,9% u prvom tromjesečju, realan promet u trgovini na malo u razdoblju od travnja do lipnja viši je za preko 19,2% u odnosu na isto razdoblje 2020. Stoga tijekom drugog tromjesečja možemo očekivati i razmjerno snažan doprinos osobne potrošnje oporavku gospodarstva. U razdoblju od siječnja do lipnja promet u maloprodaji realno je viši za 12,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Oporavak trgovine na malo očekuje se i u nadolazećim mjesecima podržan rastućim očekivanjima potrošača, solidnim podacima tijekom turističke sezone i daljnjim umjereno pozitivnim trendovima na tržištu rada.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Plenković: Hrvatska uskoro dobiva više od 800 milijuna eura za NPOO
DOBRE VIJESTI
Plenković: Hrvatska uskoro dobiva više od 800 milijuna eura za NPOO
ATENA - Hrvatska će uskoro dobiti više od 800 milijuna eura za početak provedbe projekata iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), najavio je premijer Andrej Plenković nakon susreta s predsjednicom Europske komisije Ursule von der Leyen u petak u Ateni.
Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice
SKANDALI
Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice
WASHINGTON - Svjetska banka otkazala je objavu izvješća o regulativi poslovanja u zemljama širom svijeta nakon što je istraga razotkrila "neprimjereni pritisak" čelnika pri sastavljanju ljestvice i sporni plasman Kine, ali i Saudijske Arabije, UAE-a i Azerbajdžana.
Hrvatska ima najvišu inflaciju od travnja 2013.
INFLACIJA
Hrvatska ima najvišu inflaciju od travnja 2013.
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj u kolovozu su porasle 3,1 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa inflacije još od travnja 2013. kada je iznosila 3,3 posto te ubrzanje inflacije u odnosu na mjesec ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
Kina želi ući u pacifički trgovinski savez CPTPP
AMBICIJE
Kina želi ući u pacifički trgovinski savez CPTPP
PEKING - Kina je podnijela zahtjev za pridruživanjem Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP), objavilo je ministarstvo trgovine.
Savjet HNB-a: Očekuje se rast BDP-a u trećem tromjesečju na kvartalnoj razini
OČEKIVANJA
Savjet HNB-a: Očekuje se rast BDP-a u trećem tromjesečju na kvartalnoj razini
ZAGREB - Nakon stagnacije u drugom tromjesečju 2021. u odnosu na prvi kvartal ove godine, očekuje se da će gospodarska aktivnost na kvartalnoj razini ponovo porasti u trećem tromjesečju zbog jačanja turističke aktivnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE