GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Realna plaća vrijedi sve manje, travanjski podaci izazivaju glavobolju

Realna plaća vrijedi sve manje, travanjski podaci izazivaju glavobolju
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2022 / 07:47
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o prosječnim mjesečnim plaćama, nastavak njihovog nominalnog godišnjeg rasta zabilježen je i u travnju uz blago smanjenje na mjesečnoj razini.

S iznosom od 7.547 kuna prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama bila je 0,8% niža u odnosu na ožujak (realno -3,3%). U usporedbi s travnjem 2021. prosječna plaća nominalno je viša za 465 kuna ili 6,6%. Iako se dinamika rasta neto plaća zadržala na razinama iz ožujka, sve snažnija inflacija umanjuje njihovu realnu vrijednost.

Naime, godišnja stopa inflacije u promatranom mjesecu nadmašila je godišnji nominalan rast plaća pa je prosječna neto plaća isplaćena u pravnim osobama u odnosu na travanj 2021. realno niža za 2,6%. Kumulativno u prva četiri mjeseca ove godine prosječna plaća od 7.498 kuna bila je nominalno 6,2% viša, ali i realno 0,9% niža, u usporedbi s razdobljem od siječnja do travnja 2021.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome nastavila je s rastom na godišnjoj razini te je u travnju dosegnula 10.245 kuna. Na mjesečnoj razini prosječna mjesečna bruto plaća bila je u travnju nominalno 0,8% niža (realno 3,3%) u odnosu na ožujak. Na godišnjoj razini dinamika rasta blago je usporila odnosno bruto plaća je u prosjeku bila 716 kuna ili 7,5% veća u odnosu na bruto plaće u travnju 2021.

Iako u nastavku godine očekujemo nastavak rasta plaća po sličnoj dinamici, njihova realna vrijednost nastavit će se smanjivati zbog snažnog rasta cijena roba i usluga za osobnu potrošnju. Nominalni rast plaća podržan je ponovnim povećanjem administrativno utvrđene minimalne plaće za preko 10% od početka godine (bruto na 4687,5 kn odnosno neto na 3.750 kn), ali i sve snažnijim zahtjevima za rastom plaća i u privatnom sektoru zbog jačanja inflacije i činjenice da u određenim djelatnostima još uvijek nedostaje radne snage.

Od 1. svibnja osnovica za plaće u javnim i državnoj službi povećana je za 4% i isplaćuje se s plaćom za svibanj. Naknada za prijevoz s jedne kune raste na 1,35 kunu, uz deset posto korektivnog mehanizma u varijanti ako se poveća cijena goriva, a povećan je i iznos za sistematske preglede s 500 na 1200 kuna.

Tagovi: Prosječna plaća za travanj, realna plaća, inflacija, inflacija u Hrvatskoj, prosječna plaća u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Anketa Bloomberga: Rizik od recesije u eurozoni najviši od studenog 2020.
RECESIJA
Anketa Bloomberga: Rizik od recesije u eurozoni najviši od studenog 2020.
NEW YORK - Rizik od recesije dosegnuo je najvišu razinu još od studenog 2020. godine zbog straha da će energetska kriza već rekordnu inflaciju gurnuti na još višu razinu, smatraju ekonomisti koje je anketirao Bloomberg.
Plenković o novim mjerama: Sad smo još na godišnjem odmoru
PREMIJER
Plenković o novim mjerama: Sad smo još na godišnjem odmoru
RIJEKA - "“Trenutno nema nikakvih problema. Okoli se puni prema planovima. To će sve biti spremno u varijantama koje smo dosad planirali i koje možemo.
Dva važna kineska makro podatka iznevjerila očekivanja analitičara
ISPOD OČEKIVANJA
Dva važna kineska makro podatka iznevjerila očekivanja analitičara
PEKING - Kina je objavila makroekonomske podatke za srpanj koji su znatno ispod očekivanja.
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
PAD
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
MOSKVA - Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za četiri posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utječu na rusko gospodarstvo, objavila je danas ruska agencija za statistiku Rosstat.
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
ZAJAM
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
KIJEV - Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u petak glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE