GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordan porast nezaposlenosti u SAD-u

Rekordan porast nezaposlenosti u SAD-u
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2020 / 16:24
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Broj Amerikanaca koji su podnijeli zahtjeve za naknadu za nezaposlenost prošli je tjedan porastao na rekordnih više od tri milijuna, pošto su stroge mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa naglo zaustavile zemlju i dovele do vala otpuštanja radnika.

Rekordan porast nezaposlenosti vjerojatno je označio kraj razdoblja velike potražnje za radnom snagom, najduljeg u američkoj povijesti.

Ti podaci, koje je u četvrtak objavilo ministarstvo rada, jako dobro ukazuju na to koliko su štetne posljedice koronavirusa za gospodarstvo, zbog čega je Američka središnja banka (FED) morala poduzeti izvanredne mjere, a Kongres donijeti rekordan stimulativni paket u vrijednosti od 2 bilijuna dolara.

Ekonomisti govore da je gospodarstvo već u recesiji.

Broj zahtjeva za naknadu za nezaposlenost u jednom tjednu jako dobro odražava sliku na tržištu rada. Taj je broj porastao u tjednu koji je završio 21. ožujka za 3.001.000 u odnosu na tjedan dana prije, na sezonski prilagođenih 3.283.000. Prethodni rekord iznosio je 695.000 koliko je zabilježeno u listopadu 1982., po podacima ministarstva rada.

Ekonomisti s kojima je Reuters razgovarao prognozirali su da će broj zahtjeva za naknadu za nezaposlenost porasti na jedan milijun, a neki su očekivali i do četiri milijuna.

Ministarstvo rada pripisuje to povećanje Covidu-19, respiratornoj bolesti koju izaziva koronavirus.

„U tjednu koji je završio 21. ožujka, povećanje broja zahtjeva za naknadu za nezaposlenost posljedica je utjecaja virusa koji uzrokuje COVID-19”, navodi se u priopćenju.

„Države i dalje navode uglavnom uslužni sektor, posebice smještaja i prehrane. Druge industrije koje se često navode u vezi povećanja uključuju zdravstvenu i socijalnu skrb, umjetnost, zabavu i rekreaciju, transport i skladištenje te proizvođačke industrije.”

Guverneri u najmanje barem 18 država, koje čine gotovo polovicu stanovništva SAD-a, naložili su građanima da većinu vremena borave kod kuće. Zatvorene su također sve ne-esencijalne tvrtke. Po procjenama ekonomista, petina radne snage u zemlji nalazi se u nekom obliku karantene.

Ekonomisti kažu da to povećanje broja zahtjeva za naknadu za nezaposlenost sugerira da je ovaj mjesec došlo do pada zaposlenosti, što bi značilo kraj gotovo devet i pol godina rasta zaposlenosti.

„Broj zaposlenih smanjit će se u ožujku”, rekao je Mark Zandi, glavni ekonomist Moody's Analyticsa u Pennsylvaniji. „Ima puno izvješća o otpuštenim radnicima koji ne mogu podnijeti zahtjev za osiguranje od nezaposlenosti jer toliko puno ljudi pokušava to učiniti u isto vrijeme. U tjednima koji dolaze bit će izgubljeni milijuni radnih mjesta.”

Tagovi: američka ekonomija, nezaposlenost, nezaposlenost u SAD-u
PROČITAJ I OVO
Nestić: Ako epidemijski rizik potraje, moguć pad BDP-a od desetak posto
ANALITIČARI
Nestić: Ako epidemijski rizik potraje, moguć pad BDP-a od desetak posto
ZAGREB - Zbog širenja koronavirusa, tvrtke ne rade, građani manje troše, svaki treći radnik je na 'minimalcu', a u 14 dana otkaz je dobilo 12.000 ljudi.
S&P: Rast globalne ekonomije samo 0,4 posto, najmanji od krize 1982.
PROGNOZE
S&P: Rast globalne ekonomije samo 0,4 posto, najmanji od krize 1982.
NEW YORK - Agencija S&P Global Ratings smanjila je u utorak procjenu rasta globalnog gospodarstva u ovoj godini na samo 0,4 posto, s 3,3 posto koliko je očekivala prije pandemije koronavirusa, što bi bio najsporiji rast od ekonomske krize 1982. godine.
Vlada priprema krizni paket težak 30 milijardi kuna
MJERE
Vlada priprema krizni paket težak 30 milijardi kuna
ZAGREB - U Vladi je u utorak održan novi sastanak na kojemu su ministri raspravljali o novom paketu mjera za pomoć gospodarstvu, a prema Ivanu Vrdoljaku, predsjedniku HNS-a, raspravljalo se i o prijedlogu da se onim djelatnostima i poduzetnicima kojima je država zabranila rad trebaju odmah otpisati dugovanja prema državi u idućih tri mjeseca, s mogućnošću produljenja za još tri mjeseca.
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%
OČEKIVANJA
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%

LJUBLJANA - Slovenska središnja banka procjenjuje da bi zbog pandemije bolesti Covid-19 slovenski bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti na godišnjoj razini između 6 i 16 posto, čime bi negativni učinak pandemije bio mnogo veći nego što ga je imala globalna financijska kriza 2008. godine.

Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
MERE
Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
BEOGRAD - Mere važe samo za one koji su otpustili manje od deset odsto radnika, ne računajući zaposlene na ugovor kojima je istekao pa nije produžen, kao i za one koji su privremeno prekinuli poslovanje posle 15. marta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE