GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordna inflacija u BiH

Rekordna inflacija u BiH
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2022 / 16:41
Autor: SEEbiz / klix.ba
SARAJEVO - Prema podacima Agencije za statistiku BiH inflacija u BiH dostigla je brojku od 14,4 posto, što je najviše u historiji.

Kako stoji na stranici Agencije za statistiku BiH, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju u odnosu na prethodni mjesec ove godine, u prosjeku su zabilježile rast za 1,1 posto, dok je na godišnjoj razini u prosjeku zabilježen rast cijena od 14,4 posto.

Hrana i bezalkoholna pića, u maju ove godine u odnosu na maj prošle godine, u prosjeku su skuplji 22,7 posto.

"Alkoholna pića i duhan za 0,6 posto, stanovanje i režijski troškovi za 11,3 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 8,1 posto, zdravstvo za 1,3 posto, prijevoz za 30,3 posto, komunikacije za 0,8 posto, rekreacija i kultura za 6,3 posto, obrazovanje za 0,7 posto, restorani i hoteli za 8,6 posto, te ostala dobra i usluge za 5,2 posto" stoji na stranici Agencije za statistiku BiH.

Prema istim podacima, odjeća i obuća u prosjeku su bili jeftiniji za pet posto.

Podsjećamo, Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od viših kamatnih stopa i viših rata kredita.

Iz Agencije za bankarstvo FBiH kažu kako je promjena kamatne stope i izmjena plana plaćanja moguća samo za ranije ugovorene kreditne aranžmane koji uključuju mogućnost promjene kamatne stope.

Tagovi: inflacija u BiH, inflacija, Agencija za statistiku BiH
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE