GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordne međunarodne pričuve HNB-a

Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
PRIČUVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2023 / 13:42
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupna aktiva središnje banke je na kraju prosinca 2022. iznosila 246,9 mlrd. kuna. Na mjesečnoj razini ukupna aktiva HNB-a porasla je za 16,5 mlrd. kuna ili 7,2%, najviše od lipnja 2020.

U odnosu na prosinac 2021. ostvaren je rast od 24,8 mlrd. kuna ili 11,2%. Inozemna aktiva, kao najveća sastavnica aktive središnje banke (s udjelom u ukupnoj aktivi od 92,2%), na kraju prosinca dosegnula je gotovo 228 mlrd. kuna. Tako je ostvaren rast od 7,9% u odnosu na studeni ili 13,6% u odnosu na isto razdoblje 2021. Najveći doprinos rastu inozemne aktive na godišnjoj razini kreirale su komponente Plasmani u vrijednosne papire u devizama (+41,8 mlrd. kuna ili 45,4%), Ostala potraživanja (+5,3 mlrd. kuna ili 43%) i Oročeni depoziti u stranim bankama (+37,1 mlrd. kuna ili 137,1%), dok je u suprotnom smjeru djelovala Efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama (-57,9 mlrd. kuna ili -96,9%).

Inozemna aktiva predstavlja kunsku protuvrijednost međunarodnih pričuva koje su na kraju godine iznosile povijesno najviših 27,9 mlrd. eura. U odnosu na kraj studenog ostvaren je rast od 2,1% ili 581,6 mil. eura. Prema navodima HNB-a, kontinuirani rast pričuva tijekom 2022. rezultat je porasta volumena ugovorenih repo poslova, rasta deviznih depozita države kod središnje banke i otkupa deviza od države. Zabilježeno smanjenje tijekom ožujka i svibnja 2022. bilo je odraz niže razine ugovorenih repo poslova, kao i prodaje deviza bankama radi očuvanja stabilnosti tečaja kune prema euru. U odnosu na kraj 2021. godine, bruto međunarodne pričuve porasle su za 2,9 mlrd. eura ili 11,4%.

S obzirom na to da su prema valutnoj strukturi najveći udio u pričuvama činila ulaganja u eurima, a slijedila su ih ulaganja u američkim dolarima i posebnim pravima vučenja, na kunski izraz međunarodnih pričuva u bilanci HNB-a (inozemna aktiva) utjecala su i tečajna kretanja navedenih valuta. No, tečaj kune prema euru bio je stabilan u drugoj polovini 2022. U prosincu, kuna je ojačala 0,2% u odnosu na euro na mjesečnoj razini, to jest u odnosu na kraj 2021. oslabila je 0,23%.

Prema posljednjim tjednim podacima središnje banke, na dan 27. siječnja bruto međunarodne iznosile su 3,2 mlrd. eura.

Visok udio eura u međunarodnim pričuvama (prosječno oko 80%) bio je primjeran zbog iznimno visoke euriziranosti hrvatskog gospodarstva. Navedeno se zrcali u vanjskotrgovinskoj razmjeni, ali primjerice i u inozemnom zaduživanju države i poduzeća. Ulaskom Hrvatske u europodručje, HNB je postao dio Eurosustava kojeg čine Europska središnja banka i nacionalne središnje banke svih država europodručja. Stoga je najveći dio međunarodnih pričuva postao imovina u domaćoj valuti te ona više nema svrhu i ulogu međunarodnih pričuva. Međunarodne pričuve ESB-a raspoređene su u američkom dolaru, jenu, kineskom renminbiju te zlatu, a središnja banka će nastaviti, zajedno s ESB-om, upravljati međunarodnim pričuvama Eurosustava.

Tagovi: međunarodne pričuve hnb-A, hRVATSKA NARODNA BANKA
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
USPORAVANJE
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj ostala je jaka u ožujku, ali je usporila, a međugodišnja stopa rasta cijena na malo skliznula je ispod osam posto prvi put od kolovoza. Međutim, nema znakova popuštanja na širokoj fronti, rekli su statističari u četvrtak.
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
TREND
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, pozitivan realan rast prometa u trgovini na malo nastavljen je i u veljači na godišnjoj razini.
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
STRATEŠKI
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
PEKING - Kineski premijer Li Qiang izjavio je danas da je Kina predana gospodarskom oporavku i reformama, dodavši da bi geopolitičke napetosti samo zaustavile razvoj diljem svijeta.
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
STANDARD
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
ZAGREB - Hrvatska je lani skočila sa 70 na 73 posto BDP-a po stanovniku po standardu kupovne moći, prenosi Slobodna Dalmacija.
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
OČEKIVANJA
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) očekuje brzi pad visoke inflacije u eurozoni, rekao je njezin glavni ekonomist.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE