GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rendulić: Nema mjesta na svijetu gdje je razvoj bio tako snažan i brz kao u Kini proteklih desetljeća

Rendulić: Nema mjesta na svijetu gdje je razvoj bio tako snažan i brz kao u Kini proteklih desetljeća
RAST I RAZVOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 19:44
Autor: SEEbiz
PEKING - Mjesto održavanja Prvog kongresa Komunističke partije Kine u Šangaju i Crveni brod u jezeru Nanhu, Jiaxing, Zhejiang, mjesta su na kojima kineska Komunistička partija sanja o plovidbi. Prije stotinu godina ovdje je rođena Komunistička partija Kine.

Mario Rendulić, predsjednik Kinesko-jugoistočne europske gospodarske asocijacije (CSEBA), bio je u Kini često posljednjih desetljeća i izbliza je pratio rast i razvoj Kine.

U razgovoru za najčitaniji kineski dnevnik People's Daily Rendulić je govorio o svojim iskustvima u Kini te o suradnji s kineskim poslovnim ljudima.

- Imali smo priliku posjetiti Šangaj i Južno jezero u Jiaxingu nekoliko puta, gdje je osnovana Koministička partija Kine (CPC). Uvijek su ostavljali snažan dojam tijekom naših posjeta. Podrška ljudi CPC-u, kineskom predsjedniku i premijeru je najfascinantnija. To pokazuje da su odgovornost CPC-a prema Kinezima, mjere poduzete u razvoju Kine i budući planovi za zemlju dobro isplanirane i najpragmatičnije moguće. Naša očekivanja od CPC-a su da se trenutni smjer u promicanju održivog razvoja, slobodne trgovine i globalnih vrijednosti nastavi dugi niz godina, izjavio je Rendulić.

Rendulić je stari prijatelj kineskog naroda. Još 1977. je prvi put došao u Kinu kao dječak star samo sedam godina. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća često je putovao u razne dijelove Kine i svjedočio je velikim postignućima koja je Kina kontinuirano postizala od reforme i otvaranja.

- Trenutno nema mjesta na svijetu gdje je gospodarski, financijski i infrastrukturni razvoj bio tako snažan i brz kao što je bio u Kini proteklih desetljeća, ali posebno od pokretanja Inicijative Pojas i put, poručuje Rendulić.

Rendulić vjeruje da se izvještaji zapadnih medija o kineskom gospodarskom razvoju uglavnom usredotočuju na prvorazredne gradove poput Pekinga i Šangaja, no, prema njegovom mišljenju, središnji kineski gradovi su se najviše promijenili.

- Većina zapadnih medija nema dovoljno dubok dojam o napretku koji je postigla Kina. Većina njihovih izvještaja dolazi iz već razvijenih gradova Šangaja i Pekinga, ali Kina je mnogo više od toga. Razine promjena najvidljivije su u središnjim kineskim gradovima koji su doživjeli najveću promjenu, s ogromnim projektima infrastrukture, povezivanja i industrije oko ranije manje razvijenih područja. Na primjer, brza željeznička mreža povezala je sve glavne centralne kineske gradove i već se počela širiti prema zapadnoj Kini, što je sve dovršeno u zadnjih deset ili dvanaest godina. Ovaj uspjeh ne bi bio moguć bez pune suradnje članova CPC-a, na lokalnoj i visokoj razini vlasti. Štoviše, iznimno je što je ista vizija napretka izvršena u tako velikom opsegu, u tako ogromnoj zemlji i u tako kratkom vremenskom razdoblju, kaže Rendulić.

Rendulić poručuje da je često čitao knjigu kineskog predsjednika Xi Jinpinga i tako istraživao uspjeh Kineske komunističke partije.

- Knjiga "Xi Jinping: Upravljanje Kinom" detaljno je pokazala viziju koju je kineski predsjednik imao za svoju zemlju, ali nije jedini primjer koji pokazuje da se vladina obećanja mogu ispuniti. Analizirajući uspjehe socijalizma s kineskim karakteristikama, zemlje širom svijeta trebale bi pokušati shvatiti najveću vrijednost koju je on donio za Kineze. Nije promicanje ideje da socijalizam treba primijeniti u drugim zemljama, već razumijevanje da je socijalizam s kineskim karakteristikama bio u stanju zaštititi glavnu viziju nacionalnog razvoja za sve ljude koji žive u Kini: podići ih iznad granice siromaštva, promovirati visokokvalitetno obrazovanje, razviti prosperitet za ljude promatrajući bogatije i smislenije živote, povezati ih s međunarodnim tržištima svojih proizvoda ... Ta je vrijednost ostvarena na nacionalnoj razini, širom Kine, i to je nešto s čime se mnoge zapadne zemlje bore kada pokušavaju realizirati svoje vlastite strategije razvoja, pun je riječi hvale za današnju Kinu Mario Rendulić.

Epidemija koronavirusa širi se svijetom već godinu i pol. Rendulić vjeruje da djelotvoran odgovor kineske vlade na epidemiju odražava snažno vodstvo i upravljačke sposobnosti Komunističke partije Kine.

- Odgovor na COVID-19 u Kini još je jedan sjajan primjer koji pokazuje kako bi odgovorne vlade trebale djelovati u zaštiti svog naroda. Prve mjere koje je kineska vlada poduzela tijekom razdoblja kineske Nove godine 2020. zapadni su mediji uglavnom kritizirali i usredotočili se na napad na Kinu u smislu politike ljudskih prava. Zanemarili su činjenicu da su Kinezi široko odobravali zaštitne mjere koje je predložila vlada i bili jedinstveni u borbi protiv zdravstvene krize COVID-19. Mjere su se pokazale brzima i učinkovitima, a Kina je prije gotovo godinu dana prešla u post-COVID razdoblje. S druge strane, COVID-19 je i dalje nerješiv na „razvijenom Zapadu“, čak i nakon uvođenja cjepiva. Bez priznanja kineskih napora u borbi protiv COVID-19, pomoći koju je Kina pružila svim zemljama svijeta donirajući i isporučujući medicinsku opremu, zapadni mediji radije odlučuju da sada ne prenose nikakve vijesti iz Kine jer bi to dokazalo da su njihovi početni komentari bili pogrešni i obmanjujući. Nakon više od godinu dana, europske i zapadne zemlje još uvijek ne mogu postići učinkovite mjere odgovora na COVID-19, niti načine suradnje koji nas globalno mogu odvesti u post-COVID razdoblje.


Rendulić kaže da, suočavajući se s trenutnim unilateralizmom, protekcionizmom i drugim izazovima, Kina čvrsto podržava i prakticira multilateralizam, promiče globalnu suradnju i dijeli razvojno iskustvo i razvojne mogućnosti s drugim zemljama. To utjelovljuje odgovornost velike zemlje, a što je Kina dokazala pod vodstvom Komunističke partije Kine.

- CPC promiče globalnu suradnju i multilateralizam unatoč zdravstvenoj krizi, promiče mir i međusobno povjerenje, što je nešto što nam trenutno nedostaje. Nacionalizam, unilateralizam i prekid slobodne trgovine postaju globalne prijetnje koje nas odvode u nepovjerenje i kreiraju uzroke za moguće međunarodne sukobe. Svakom riječju poslanom na nacionalnom i međunarodnom nivou, CPC pokazuje svoju predanost u borbi protiv ovih trendova, što je važna poruka koju bi trebale prenijeti sve vlade u svijetu. Mnoge političke stranke u svijetu usredotočene su na borbu za vlast u svojim zemljama, na bilo koji mogući način, i često koriste trenutnu krizu kako bi promovirale vlastitu agendu. Sve političke stranke trebale bi se odvojiti od ove prakse, tražiti načine suradnje za rješavanje problema i usredotočiti se na koristi za svoje ljude u kontekstu globalne zajednice. Svaka bi država trebala prepoznati svoju posebnost, zaštititi svoje nacionalne i kulturne vrijednosti unutar međunarodnog sustava, na način da ne nameće ili ugrožava druge. To bi trebale biti temeljne vrijednosti političkih stranaka unatoč razlikama koje među njima postoje, jer su globalne vrijednosti u cijelom svijetu i dalje iste: donijeti i dijeliti prosperitet našim narodima.

Kineska jugoistočno europska poslovna asocijacija (CSEBA) osnovana je 2013. godine radi promicanja multilateralne suradnje između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe u zajedničkoj izgradnji mehanizama "Pojasa i puta" i suradnje u okviru "Kina + 17". Posljednjih godina Kina se nastavila širiti i otvarati, što je stvorilo pogodnost za zemlje centralne i istočne Europe da uđu na kinesko tržište, a realizirala je veliki broj uzajamno korisnih projekata suradnje s jugoistočnom Europom u pružajući razvojne mogućnosti za zemlje. Također, promovirala je i povezivanje ljudi.

- Mogu samo cijeniti stalni i ustrajni napor CPC-a u koordinaciji i održavanju ovog smjera u multilateralnim aktivnostima sa zemljama Srednje i Istočne Europe, u okviru Inicijative ‘17 +1 ’, gdje je CSEBA najaktivnija.

Ove godine obilježava se 100. godišnjica osnutka Komunističke partije Kine. Rendulić kaže da je to poseban povijesni trenutak.

- Zahvaljujemo na pozivu za ovaj intervju i uz najbolje želje CSEBA-e za stotu godišnjicu osnutka CPC-a i naše najbolje želje za People’s Daily i vaše čitatelje, zaključio je predsjednik CSEBA-e.

Tagovi: Mario Rendulić, CSEBA, Komunistička partija Kine, kineska ekonomija, Xi Jinping, Pojas i put, Kina + 17
PROČITAJ I OVO
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
PLANOVI
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
LONDON - Skupina sedam bogatih država G7 objavit će u subotu novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na kinesku inicijativu Pojas i put, rekao je visoki dužnosnik u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena.
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
REJTING
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
BEOGRAD – Uprkos globalnoj krizi i produženom trajanju pandemije, agencija Standard & Poor’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje i dobijanje investicionog rejtinga, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
PREGOVORI
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
BRUXELLES – Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o uzimanju stotina miliona evra povoljnog kredita Evropske unije i priprema se za rasprodaju državne imovine kako bi smanjila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga, rekli su visoki evropski zvanicnici za Reuters.
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju
PODACI
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju

BERLIN - Njemačka je kupila podatke koji bi poreznicima trebali pomoći da otkriju porezne prevare njemačkih državljana, objavio je u petak ministar financija Olaf Scholz.

Vujčić: Rast bi mogao biti i veći od 5,9 posto
GUVERNER
Vujčić: Rast bi mogao biti i veći od 5,9 posto
ROVINJ - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u petak je na 9. susretu guvernera i bankara regije koji se održava u Rovinju, rekao da bi gospodarski rast ove godine mogao biti i veći od 5,9 posto, stope iz najnovije projekcije središnje banke
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE