GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu

Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2021 / 08:19
Autor: SEEbiz / Tanjug
BRUXELLES – Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o uzimanju stotina miliona evra povoljnog kredita Evropske unije i priprema se za rasprodaju državne imovine kako bi smanjila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga, rekli su visoki evropski zvanicnici za Reuters.

Crnogorski dug prema Kini u središtu je žestoke rasprave o kineskom uticaju u Evropi i mogao bi da zakomplikovati širenje Evropske unije na Balkan, rekli su britanskoj agenciji zvaničnici EU koji su želeli da ostanu anonimni.

Crna Gora je kandidat za članstvo u EU, a taj proces zahteva ispunjavanje fiskalnih standarda, dodaje Reuters.

Kako se podseća, Crna Gora je pozajmila 944 miliona dolara od Kine 2014. godine kako bi finansirala izgradnju deonice od 41 kilometra autoputa koja još nije završena.

Povoljni krediti EU pružili bi Crnoj Gori veći finansijski prostor za investiranje u projekte koji će podstaći ekonomiju, teško pogođenu pandemijom Covida 19, rekao je jedan zvaničnik uključen u razgovore.

Brisel se obratio Nemačkoj kreditnoj banci za obnovu (KfV) i Francuskoj razvojnoj agenciji (AFD) – obe su državne razvojne banke – kao i italijanskom državnom kreditoru CDP da predvode finansijsku pomoć, rekao je zvaničnik EU Reutersu.

„Plan je da te tri institucije dobijemo ponude, a zatim ih spojimo. Nadamo se da bi ponuda mogla da bude spremna u narednim nedeljama, prije leta“, rekao je taj zvaničnik.

Ni nemačka banka, ni francuska razvojna agencija nisu željele da komentarišu saznanja Rojtersa, a jedan izvor navodi da je EU zatražila od italijanskog CDP da predloži rješenje za Crnu Goru ali da konkretni koraci još nisu preduzeti.

Evropska komisija i Crna Gora najpre su razgovarale o refinansiranju kineskog duga ali su odustale od te ideje jer bi ona zahtevala odobrenje Pekinga, a mislile su da Kina ne bi popustila, rekao je zvaničnik EU.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da je autoput važan za društveno-ekonomski razvoj Crne Gore i da Peking polaže veliki znacaj na razvoj odnosa sa Crnom Gorom.

Kineska državna Bank of China koja je odobrila zajam na 20 godina, nije odgovorila na upit Reutersa za komentar.

Evropska komisija saopštila je da će nastaviti da radi sa Crnom Gorom na podršci njenih infrastrukturnih projekata i da su otvorena za podršku preostalim deonicama projekta autoputa.

„Komisija će nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom putu ka članstvu i u ovom kontekstu sarađuje sa zemljom u pronalaženju finansijskih rešenja za njene investicione projekte, a takođe osigurava održivost njenog javnog duga”, rekla je portparolka EK Ana Pisonero.

Tagovi: autoput Bar-Boljare, Bank of China, China Road and Bridge Corporation, koronavirus, INGEROP-GEODATA, Jovan Ivanović
PROČITAJ I OVO
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
ARANŽMAN
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je na kraju posete povodom trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa u okviru stendbaj aranžmana ocenila da su dobri makroekonimski pokazatelji Srbije, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE