GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rijeka smanjuje prirez

Rijeka smanjuje prirez
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2021 / 07:29
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović najavio je da bi se odluka o smanjenju prireza za jedan postotni poen, s 15 na 14 posto, trebala naći na sjednici Gradskoga vijeća u listopadu ove godine nakon što se provede savjetovanje s javnošću koje je u tijeku i traje do 16. listopada ove godine.

Odlukom o porezima Grada Rijeke utvrđene su sljedeće vrste gradskih poreza – prirez porezu na dohodak, porez na potrošnju i porez na kuće za odmor, a člankom 4. propisano je da se prirez porezu na dohodak plaća po stopi od 15 posto.

– Kao što smo i obećali u našem izbornom programu, u cilju poreznog rasterećenja građana grada Rijeke, smanjit ćemo stope prireza porezu na dohodak za jedan postotni poen, odnosno sa sadašnjih 15 posto na 14 posto s primjenom od 1. siječnja 2022. godine, što predstavlja prvi korak u ostvarenju konačnog cilja – smanjenja stope prireza porezu na dohodak na 10 posto od 1. siječnja 2025. godine. Zaposlena osoba s prosječnom mjesečnom bruto plaćom od 9.671 kuna će zbog smanjenja stope prireza porezu na dohodak na 14 posto u 2022. godini na godišnjoj razini imati veću neto plaću za 89,70 kuna, a kad se stopa prireza porezu na dohodak smanji na 10 posto, neto plaća će se istoj na godišnoj razini povećati za oko 500 kuna, pojasnio je Filipović za Novi list.

U pogledu financijskog učinka na proračun Grada Rijeke u 2022. godini, budući da se prihod od prireza porezu na dohodak u 2021. godini procjenjuje na 57 milijuna kuna, pojasnio je Filipović, procjena je da će se smanjenjem stope prireza porezu na dohodak i u sljedećoj godini smanjiti prihod Grada Rijeke od prireza porezu na dohodak za oko četiri milijuna kuna.

Tagovi: Grad Rijeka, Marko Filipović, prirez
PROČITAJ I OVO
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
Turska obustavlja trgovinu s Izraelom zbog rata u Gazi
POTEZI
Turska obustavlja trgovinu s Izraelom zbog rata u Gazi
ANKARA - Nakon što je Izrael spriječio zračnu dostavu turske pomoći u Gazu, turska vlada je odlučila prekinuti svu trgovinu s Izraelom.
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE