GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Roglić ima kataklizmičnu prognozu oko inflacije

Roglić ima kataklizmičnu prognozu oko inflacije
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2021 / 08:07
Autor: SEEbiz / Novi list

ZAGREB - Branko Roglić, osnivač Orbica i predsjednik njegova Nadzornog odbora, kaže da bi inflacija u idućim mjesecima mogla zadati velike glavobolje.

Inflacija, koje proteklih godina u Hrvatskoj gotovo i nije bilo, u rujnu je porasla na 3,3 posto, a u zemljama eurozone veća je od 4 posto na godišnjoj razini. Zašto cijene tako rastu?

– Moja je procjena da bi se inflacija u dogledno vrijeme mogla popeti na 30 posto, kod nas i u Europi. Gledajte, da bi se gospodarstvo spasilo od posljedica pandemije, potreban je golem novac kojeg u državnim proračunima nema dovoljno. Stoga su ga centralne banke tiskale. Mislim da se dodatno tiskalo oko 30 posto novčane mase da bi gospodarstvo ostalo na nogama. Nije bilo puno izbora, jer ako gospodarstvo poklekne, pokleknut će i države koje će ostati bez prihoda. Ukratko, države su učinile sve za spas gospodarstva, ali tih dodatnih 30 posto natiskanog novca moglo bi pridonijeti i rastu inflacije od 30 posto.

Cijene strmoglavo rastu na brojnim područjima. Samo u građevinarstvu čelik je poskupio 100 posto, a jako su skočile cijene drva, aluminija i ostalih materijala koji se ugrađuju u stanove, kuće. Možemo očekivati da će stanovi poskupjeti za nekih 50 posto. Primjerice, u središtu Ljubljane stanovi se već prodaju za pet do sedam tisuća eura po kvadratu, a u ostalim dijelovima grada teško ih je naći po cijeni manjoj od četiri tisuće eura. Mislim da ćemo morati biti strpljivi i da izlazak iz krize neće biti jednostavan, piše Novi list.

Poduzetnici često govore da bi ih država trebala rasteretiti od poreza, doprinosa i ostalih nameta, kako bi lakše poslovali. Kako će se država odreći prihoda ako ima sve više izvanrednih troškova – za rješavanje posljedica pandemije i klimatskih promjena?

– Država ne može dodatno opteretiti gospodarstvo. Ono ima tijesne profite, a neki čak imaju gubitke. Pojedine tvrtke mogu završiti i u stečaju. Ako se to dogodi, one više neće više plaćati poreze na plaće i profit. Države bi zato morale racionalizirati svoje troškove.

Tagovi: Branko Roglić, Orbico, inflacija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
SLABO
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
BERLIN - Njemački izvoz porastao je u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, iako prvo tromjesečje u cjelini pokazuje negativne brojke, prema preliminarnim podacima Saveznog ureda za statistiku.
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
PROGNOZE
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u najnovijim je prognozama povisila procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 2,5 na 3,5 posto, zadržala procjenu prosječne inflacije na 3,5 posto te ukazala na nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama.
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE