GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Roubini predviđa dugu i ružnu recesiju

Roubini predviđa dugu i ružnu recesiju
CRNE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2022 / 21:23
Autor: SEEbiz / Bloomberg
WASHINGTON - Ekonomist Nouriel Roubini prognozira "dugu i ružnu" recesiju u SAD-u i globalno, koja će se početi krajem 2022. i trajati cijelu 2023. godinu.

Također predviđa oštru korekciju indeksa S&P 500. "Čak i u običnoj recesiji S&P 500 može pasti za 30 posto", rekao je Roubini, predsjednik i glavni izvršni direktor Roubini Macro Associates, u intervjuu u ponedjeljak. U "stvarno teškom prizemljenju", koje on očekuje, mogao bi pasti za 40 posto.

Roubiniju je prognoziranje pucanja nekretninskog balona od 2007. do 2008. donijelo nadimak Dr. Doom, a sada ističe da bi oni koji očekuju plitku recesiju u SAD-u trebali gledati na veliku zaduženost korporacija i vlada. Kako stope rastu i troškovi servisiranja duga rastu, "mnoge zombi institucije, zombi kućanstva, poduzeća, banke, banke u sjeni i zombi zemlje će umrijeti", rekao je.

Naglasio je da će postizanje stope inflacije od 2 posto bez teškog prizemljenja biti "nemoguća misija" za Federalne rezerve. Očekuje povećanje stope od 75 baznih bodova na sastanku u srijedu i 50 baznih bodova u studenom i prosincu. To bi dovelo do toga da kamatna stopa Fed-a do kraja godine bude između 4 i 4,25 posto.

Međutim, postojana inflacija, posebno u plaćama i uslužnom sektoru, značit će da Fed "vjerojatno neće imati izbora" nego još više povećavati, sa stopama koja idu prema 5 posto, smatra Roubini. Povrh toga, negativni šokovi opskrbe koji proizlaze iz pandemije, sukoba Rusije i Ukrajine i kineske politike nulte tolerancije na Covid donijet će veće troškove i niži gospodarski rast.

Tagovi: Nouriel Roubini, američka ekonomija, recesija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE