GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rovinj: Komunalna naknada i zakupnina poslovnih prostora neće se naplatiti

Rovinj: Komunalna naknada i zakupnina poslovnih prostora neće se naplatiti
OLAKŠICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2020 / 13:03
Autor: SEEbiz / Glas Istre
ROVINJ - Na zadnjoj elektronskoj sjednici Gradskog vijeća Rovinja usvojen je novi set mjera za pomoć gospodarstvu koje se zbog epidemije koronavirusa našlo u teškoj poziciji.

Poduzetnici koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada, najnovijim odlukama gradskih vijećnika, oslobađaju se plaćanja komunalne naknade kao i stopostotnog plaćanja iznosa mjesečne zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu grada Rovinja.

Ove se odluke odnose na mjesec travanj i bit će na snazi sve dok traju mjere zabrane rada. Osim ovih olakšica, koje predstavljaju novinu i olakšanje u odnosu na set mjera donesenih za mjesec ožujak, usvojena je i odluka kojom se računi komunalne naknade za siječanj, veljaču i ožujak, kao i smanjen zakup poslovnih prostora za pedeset posto za prethodni mjesec, može platiti u ratama.

Također, Vijeće je usvojilo i uvjete koje gospodarstvenici moraju ispuniti da bi ostvarili mjere pomoći što znači da su obuhvaćeni mjerama zabrane rada zbog posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom Covid-19 prema odlukama županijskog i državnog Stožera Civilne zaštite, da mogu službenim podacima, odnosno dokumentima, dokazati pad prometa i poslovanja od najmanje dvadeset posto u mjesecu za koji se traži odgoda ili umanjenje plaćanja, u odnosu na isti mjesec prethodne godine; da su u prethodnoj godini imali ukupne prihode do 7,5 milijuna kuna, i naposljetku da nemaju dospjela dugovanja na dan 31. prosinca 2019. godine, kako prema Gradu, tako ni prema gradskim trgovačkim društvima.

Što se pak tiče poduzetnika koji imaju prihode veće od 7,5 milijuna kuna, a imaju u zakupu gradski poslovni prostor, oni će biti oslobođeni pedeset posto iznosa zakupnine i opet pod uvjetom da ispunjavaju ostale uvjete.

- Ne vjerujem da nam išta može slomiti duh i ljudskost, no gospodarstvo nam je ozbiljno načeto i ne smijemo dopustiti da padne na koljena. Samo jake jedinice lokalne samouprave mogu opstati u nedaćama koje su nas zadesile. Stoga moramo ostati odgovorni, osobito prema onima koji su omogućili da ovaj grad bude višestruki šampion turizma i višestruki dobitnik najsjajnijih priznanja za prometnu i komunalnu opremljenost, a to su rovinjski poduzetnici, rekao je gradonačelnik Rovinja dr. Marko Paliaga, osvrnuvši se na novi set mjera pomoći gospodarstvenicima.

Dodajmo i kako je pored novouvedenog seta mjera olakšica za gospodarstvenike, na snazi i dalje obročno, beskamatno plaćanje komunalnog doprinosa temeljeno na izdanim rješenjima komunalnog doprinosa, oslobađanje plaćanja poreza na korištenje javnih površina i poreza na potrošnju, odgoda plaćanja izdanih računa za naknadu za uređenje voda i naplate spomeničke rente te odgoda plaćanja koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru.

Tagovi: Rovinj, poduzetnici, najamnine, zakupnine, komunalne naknade
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE