GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija najveći strani ulagač u Crnoj Gori u 2020.

Rusija najveći strani ulagač u Crnoj Gori u 2020.
INVESTITORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2021 / 08:50
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Tokom prošle godine, uprkos pandemiji korona virusa, u Crnu Goru se slilo 663 miliona eura direktnih stranih investicija. U istom periodu iz ove države se odlilo 195,5 miliona eura, pišu Dnevne novine.

Zbirno, najviše novca u Crnu Goru uložile su NATO članice i to 230 miliona eura.

Pojedinačno, prvo mjesto po investicijama ubjedljivo drži Rusija iz koje je u Crnu Goru uloženo 99 miliona eura za 12 mjeseci.

Slijedi Kina sa ulaganjem od 71 miliona, te Švicarska sa nešto više od 63 miliona eura.
Rusi su u sektor preduzeća i banke uložili 22 miliona, a u interkompanijski dug, što predstavlja ulaganja koja ne povećavaju osnovni kapital, 53 miliona eura.

Kada je u pitanju Kina, gotovo cjelokupni iznos od 71 milion eura je uložen u sektor interkompanijskog duga.

U isti sektor su i Švajcarci najviše ulagali 47,9 miliona, dok su u sektor domaća preduzeća i banke investirali pet miliona, a u prodaju nepokretnosti u Crnoj Gori 10 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija iz Italije je iznosio 45 miliona, Sjedinjenih Američkih Država 29,4 miliona, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 28 miliona, a Srbije 27,8 miliona eura.
Ulaganja iz Njemačke iznosila su 26 miliona eura, dok su po 18 miliona eura investirale Turska i Holandija.

Kada su u pitanju države regiona, pored Srbije je uložila najviše novca Hrvatska, koja je investirala pet miliona, Kosovo 4,5 miliona, Bosna i Hercegovina 3,1 miliona, Albanija nešto više od milion eura.

Najmanje novca od država regiona uložila je u Crnu Goru Sjeverna Makedonija 653.000 eura.

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u decembru je iznosila 467,5 miliona eura, što je 53,2 odsto više nego u istom periodu 2019. godine.

- Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 14,8 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada vlasničkih ulaganja, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 28,5 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 167 miliona eura.

Tagovi: ruski investitori, investicije u Crnu Goru, Crna gora, Rusija
PROČITAJ I OVO
Japanski izvoz snažno porastao u ožujku zahvaljujući kineskoj potražnji
RAST
Japanski izvoz snažno porastao u ožujku zahvaljujući kineskoj potražnji
TOKYO - Japanski izvoz porastao je u ožujku 16,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, potaknut skokom kineske potražnje, objavila je u ponedjeljak vlada u Tokiju.
Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi
ANALITIČARI
Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi
ZAGREB - Ekonomist Vuk Vuković, jedan od čelnih ljudi UGP-a, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju govorio je o tome što Hrvatsku čeka idućih godina.
Španjolska neće podizati poreze dok se gospodarstvo ne oporavi
POREZI
Španjolska neće podizati poreze dok se gospodarstvo ne oporavi
MADRID - Španjolska vlada neće podizati poreze dok se gospodarstvo ne oporavi od posljedica pandemije koronavirusa i kompanije ne počnu pojačano zapošljavati radnike, izjavila je u petak ministrica gospodarstva Nadia Calvino.
Plenković spustio Berošu: Lokalni izbori nemaju veze s reformom zdravstva
PREMIJER
Plenković spustio Berošu: Lokalni izbori nemaju veze s reformom zdravstva
PULA - "Reforma zdravstva traje, postoje različiti planovi kako tome pristupiti. Ako postoje novi zakoni i ako ih je ministar Beroš sa suradnicima pripremio, mogu ići na Vladu idući tjedan."
Marić oštro kritizirao Beroša, mislio da nema kamera
KRITIKE
Marić oštro kritizirao Beroša, mislio da nema kamera
ZAGREB - "Nije da ja imam nekakve sefove tamo u ministarstvu pa sam, eto, nešto odlučio otključati. Pa to je jasno kao dan. Mi taj dug prema veledrogerijama prebacujemo na dug prema banci ili gdje ćemo se već zadužiti", rekao je Marić
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE