GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija najveći strani ulagač u Crnoj Gori u 2020.

Rusija najveći strani ulagač u Crnoj Gori u 2020.
INVESTITORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2021 / 08:50
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Tokom prošle godine, uprkos pandemiji korona virusa, u Crnu Goru se slilo 663 miliona eura direktnih stranih investicija. U istom periodu iz ove države se odlilo 195,5 miliona eura, pišu Dnevne novine.

Zbirno, najviše novca u Crnu Goru uložile su NATO članice i to 230 miliona eura.

Pojedinačno, prvo mjesto po investicijama ubjedljivo drži Rusija iz koje je u Crnu Goru uloženo 99 miliona eura za 12 mjeseci.

Slijedi Kina sa ulaganjem od 71 miliona, te Švicarska sa nešto više od 63 miliona eura.
Rusi su u sektor preduzeća i banke uložili 22 miliona, a u interkompanijski dug, što predstavlja ulaganja koja ne povećavaju osnovni kapital, 53 miliona eura.

Kada je u pitanju Kina, gotovo cjelokupni iznos od 71 milion eura je uložen u sektor interkompanijskog duga.

U isti sektor su i Švajcarci najviše ulagali 47,9 miliona, dok su u sektor domaća preduzeća i banke investirali pet miliona, a u prodaju nepokretnosti u Crnoj Gori 10 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija iz Italije je iznosio 45 miliona, Sjedinjenih Američkih Država 29,4 miliona, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 28 miliona, a Srbije 27,8 miliona eura.
Ulaganja iz Njemačke iznosila su 26 miliona eura, dok su po 18 miliona eura investirale Turska i Holandija.

Kada su u pitanju države regiona, pored Srbije je uložila najviše novca Hrvatska, koja je investirala pet miliona, Kosovo 4,5 miliona, Bosna i Hercegovina 3,1 miliona, Albanija nešto više od milion eura.

Najmanje novca od država regiona uložila je u Crnu Goru Sjeverna Makedonija 653.000 eura.

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u decembru je iznosila 467,5 miliona eura, što je 53,2 odsto više nego u istom periodu 2019. godine.

- Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 14,8 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada vlasničkih ulaganja, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 28,5 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 167 miliona eura.

Tagovi: ruski investitori, investicije u Crnu Goru, Crna gora, Rusija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE