GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija očekuje slabljenje rublje i ekonomskog rasta

Rusija očekuje slabljenje rublje i ekonomskog rasta
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2018 / 09:17
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Nove američke sankcije pritisnut će tečaj rublje i potaknti odlijev stranog kapitala u idućih 12 mjeseci, rekao je u srijedu ruski ministar gospodarstva Maksim Oreškin, priznajući da će Moskva morati sniziti projekcije gospodarskog rasta.

On je jedan od prvih vladinih dužnosnika koji je priznao da će posljednja runda američkih sankcija i mogućnost novih uzeti danak ruskom gospodarstvu, nakon što je najveći pad tečaja rublje od 2016. Kremlj jednostavno pripisao poremećajima na tržištu.

"Pitanje sankcija, kriza u Turskoj, stalni problemi u Argenitini i Brazilu, sve to će zasigurno utjecati na rusko tržište", rekao je Oreškin novinarima.

Rublja je u srijedu pala na najnižu razinu u posljednje dvije godine, jer su trgovci valutama uračunali rizik od mogućih novih američki sankcija i jer su akcije ruske središnje banke koja kupuje devize već pokazale negativne posljedice.

Američko ministarstvo financija uvelo je u utorak sankcije različitim ruskim kompanijama, a u srijedu stupaju na snagu one koje je State Department najavio ranije ovoga mjeseca.

Oreškin je rekao da će rublja dodatno oslabiti u idućih 12 mjeseci, a gospodarski rast će biti nešto manji od ranijih projekcija.

"Vjerojatno ćemo smanjiti projekciju rasta BDP-a s 1.9 na 1.8. Promjene će biti uglavnom kozmetičke", rekao je Oreškin.

Po njegovim riječima, strani investitori u obveznice ruske vlade, poznate kao OFZ, vjerojatno ih neće rasprodavati, jer su zbog projetnje sankcijama već izgubile na vrijednosti.

Dodao je i da će inflacija premašiti očekivanja zbog slabe rublje i loše žetve žita.

Tagovi: Rusija, ruska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Fitch povisio prognozu rasta ruskog BDP-a
BOLJE PROGNOZE
Fitch povisio prognozu rasta ruskog BDP-a
NEW YORK - Međunarodna rejting agencija Fitch povisila je prognozu rasta ruskog BDP-a za 2021. godinu s 3,3 na 3,7 posto, prenose u srijedu ruski mediji.
Poljska na listi popularnih odredišta kineskih ulaganja u Europi
ULAGANJA
Poljska na listi popularnih odredišta kineskih ulaganja u Europi
LONDON - Kineska ulaganja u Europu gotovo su prepolovljena u 2020. godini, a među najpopularnija odredišta prvi se puta probila i Poljska, pokazalo je u srijedu istraživanje američke istraživačke skupine Rhodium i njemačkog instituta Merics.
Španjolska ekonomija se vraća u život
POVRATAK
Španjolska ekonomija se vraća u život
MADRID - Madrid je već počeo, sad se opet pokreće i gospodarstvo u drugim dijelovima Španjolske. Turizam, gastronomija, priredbe... Novac je potreban jer su i državni dugovi opet golemi.
Usporila dinamika rasta inozemnog duga
DUG
Usporila dinamika rasta inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
Sve oči uprte u Fed
IŠČEKIVANJE
Sve oči uprte u Fed
NEW YORK - Odavno već financijska tržišta nisu s takvim nestrpljenjem iščekivala sastanak Federalne rezerve kao ovaj put.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE