GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S&P potvrdio rejting Grada Zagreba, izmijenio izglede u stabilne

S&P potvrdio rejting Grada Zagreba, izmijenio izglede u stabilne
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2021 / 11:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's potvrdila je rejting dugoročnog duga Grada Zagreba 'BB-' i izmijenila izglede iz negativnih u stabilne, procjenjujući da će gradu na ruku ići oporavak hrvatskog gospodarstva od koronakrize i konsolidacija proračuna.

Rejting 'BB-' odražava pritisak na likvidnost Zagreba, umjereno visoki dug i oscilacije u regulatornom okruženju, a te slabosti dijelom ublažava potpora koju će grad dobiti od EU-a i hrvatske vlade kako bi se obnovila infrastruktura nakon potresa, ističu u S&P-u.

Obnova od potreba ne bi trebala izazvati značajne manjkove u gradskom proračunu, procjenjuju.

Grad ovisi o potpori EU-a i dobro surađuje s vladom, primjećuje agencija, napominjući ipak da je pitanje kakva će biti ta suradnja, budući da gradom upravljaju oporbene stranke.

Agencija među faktorima potpore izdvaja i oporavak hrvatskog gospodarstva od posljedica pandemije, uz procijenjenu stopu rasta u ovoj godini od 6,5 posto, što bi gradu trebalo donijeti dodatne prihode.

Zato su izmijenili izglede za rejting Zagreba iz negativnih u stabilne, predviđajući da će Zagreb nastaviti s konsolidacijom gradskog proračuna, uz potporu poboljšanog prihoda od prireza i stroge kontrole potrošnje.

Obnova dugoročni teret

Udio Zagreba u troškovima obnove od posljedica katastrofalnih potresa zasada je vrlo nizak, ali će, po mišljenju agencije, opterećivati gradski proračun godinama.

Iako će troškovi grada vjerojatno biti manji no što se u početku mislilo, u agenciji i dalje polaze od pretpostavke da će Zagreb morati pokriti određene troškove, što će se protegnuti na više godina, a možda i desetljeća, navodi se u priopćenju.

Procjenjuju da će gradski proračun do 2023. biti pod pritiskom i zbog kontinuirane potrebe za ulaganjima.

Pozitivni prvi koraci

Napominju da primjećuju promjenu u politici grada nakon lokalnih izbora, održanih ovog proljeća.

"Novi gradonačelnik, poduprt dvostranačkom koalicijom s većinom mjesta u gradskoj skupštini, pokrenuo je u ljeto 2021. mjere konsolidacije, uključujući spajanje gradskih prava i smanjenje plaća", navodi agencija.

Među "pozitivnim uvodnim koracima u konsolidaciji gradskih financija" S&P izdvaja korake koji bi trebali poboljšati transparentnost gradskih financija i odluka i imenovanje novih uprava u ključnim gradskim poduzećima, uključujući Zagrebački holding.

Nepredvidivi okvir

Rejting grada uzima u obzir i mišljenje agencije o "nepredvidivom" institucionalnom okviru tijela lokalne i regionalne uprave u Hrvatskoj, čije česte izmjene ograničavaju kvalitetu duga Grada Zagreba.

Distribucija resursa neuravnotežena je i nedovoljno povezana sa zadaćama tijela lokalne uprave, a taj problem naglašava nagomilani manjak u zagrebačkom proračunu, koji odražava koliko novca grad očekuje od vlade kao kompenzaciju za dodijeljene zadaća.

Dodatni su problem višestruke izmjene poreznog sustava koje otežavaju financijsko planiranje, ističu u agenciji, navodeći primjer sniženih poreza radi potpore gospodarstvu u oporavku od pandemijskog šoka.

Konsolidacija i podrška

Dodaju da će sniziti rejting grada ako, suprotno njihovim očekivanjma, financijski pritisak na Zagreb i njegova poduzeća ojača, kroz dodatne obaveze i pogoršanu likvidnost.

Rejting bi mogao biti snižen i ako vlada smanji potporu gradu za financiranje velikih investicijskih projekata.

Ocjena gradskog duga mogla bi pak biti poboljšana ako uprava dodatno smanji obaveze i poboljša transparentnost financijskog planiranja.

Među potencijalnim pozitivnim faktorima agencija izdvaja i moguće poboljšanje stanja u gradskom proračunu, veću likvidnost i zadržavanje duga na sadašnjoj razini.

Tagovi: Standard & Poors, kreditni rejting Zagreba, Zagrebački holding, Tomislav Tomašević
PROČITAJ I OVO
Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena
LUXEMBOURG - Stopa nezaposlenosti u EU u listopadu je ostala nepromijenjena u odnosu na mjesec ranije, a u eurozoni i Hrvatskoj ponovo je smanjena, pokazuje u četvrtak najnovije izvješće Eurostata.
Zagrebu se nude 1,2 mlrd. kuna, a ugovorili projekte za samo 39 milijuna
PROJEKTI
Zagrebu se nude 1,2 mlrd. kuna, a ugovorili projekte za samo 39 milijuna
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi suradnici u problemima su zbog Fonda solidarnosti jer, kako doznaje Jutarnji list, nemaju dovoljno prijavljenih projekata na temelju kojih bi povukli gotovo 2,2 milijarde kuna, a novac se treba potrošiti do lipnja sljedeće godine.
OECD: Inflacija najveća prijetnja oporavku gospodarstva
PRIJETNJE
OECD: Inflacija najveća prijetnja oporavku gospodarstva
PARIZ - Svjetsko gospodarstvo oporavit će se ove godine od pandemijske krize, prognozirala je u srijedu Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), upozorivši ipak da optimistične izglede može ugroziti dulje razdoblje visoke inflacije.
Izvjesno usporavanje industrijske proizvodnje
OČEKIVANJA
Izvjesno usporavanje industrijske proizvodnje
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u listopadu je u usporedbi sa rujnom 2021. bila viša za 1,9% dok je u odnosu na isti mjesec 2020. obujam industrijske proizvodnje porastao za 2,7%.
Poljska će inflaciju krotiti i nižim PDV-om na grijanje
INFLACIJA
Poljska će inflaciju krotiti i nižim PDV-om na grijanje
VARŠAVA - Poljska će mjerama obuzdavanja inflacije dodati i sniženu stopu PDV-a na grijanje, izjavio je premijer Mateusz Morawiecki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE