GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

S&P povećao rejting Hrvatske zbog ulaska u euro područje

S&P povećao rejting Hrvatske zbog ulaska u euro područje
KREDITNI REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2022 / 06:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Agencija Standard & Poors povećala je u četvrtak dugoročni i kratkoročni rejting Hrvatske na 'BBB+/A-2', uz stabilne izglede, jer će Hrvatska imati koristi od ulaska u euro područje i jer će gospodarstvo i dalje stabilno rasti.

S&P je već druga agencija, nakon Fitcha u srijedu, koja je povećala rejting Hrvatske u izvanrednoj objavi, nakon što je u utorak Vijeće EU-a službeno potvrdilo ulazak Hrvatske u euro područje od početka iduće godine.

Stabilan rast idućih godina

U ocjeni S&P-a navodi se da stabilni izgledi odražavaju očekivanja da će rast hrvatskog gospodarstva ostati stabilan u iduće dvije godine, unatoč rastu inflacije i gospodarskim posljedicama sukoba u Ukrajini.

„Očekujemo da će Vlada ostati predana svom programu reformi, dobiti značajna sredstva EU-a i postupno obnoviti fiskalni prostor koji je izgubila nakon pandemije”, navodi se u ocjeni.

Ističe se kako bi rejting mogao biti dodatno povećan, ako bi se rast gospodarstva ubrzao iznad očekivanja. U tom slučaju, S&P očekuje fiskalnu konsolidaciju i smanjenje neto duga opće države iznad trenutačnih projekcija.

„Pozitivna ocjena također bi mogla doći od produbljivanja europskih integracija Hrvatske, ako bi to omogućilo institucionalna poboljšanja, primjerice, u pravosuđu, obrazovanju i širem poslovnom okruženju”, ističe S&P.

S druge strane, rejting bi mogao biti smanjen, ako dođe do znatnog slabljenja fiskalne pozicije i slabijeg rasta gospodarstva nego što se očekuje.

„Do takvog slabljenja moglo bi doći, ako bi produljeni sukob u Ukrajini proizveo sve teže paneuropske gospodarske posljedice ili ako bi nagli prekid europske opskrbe energijom pojačao recesijske tendencije na cijelom kontinentu”, navodi se u ocjeni.

Dodaje se da trendovi neto iseljavanja i starenje stanovništva također predstavljaju dugoročni rizik za rast i javne financije Hrvatske.

Koristi od monetarne politike ECB-a

Po mišljenju analitičara S&P-a, Hrvatska će kao članica euro područja imati koristi od fleksibilnosti monetarne politike Europske središnje banke (ECB), dok će se preostali devizni rizici smanjiti u snažno euroiziranom gospodarstvu.

Smatraju i da su kratkoročni gospodarski izgledi Hrvatske stabilni, zahvaljujući solidnim turističkim prihodima i snažnom povlačenju sredstava iz EU fondova.

„Osim toga, smatramo da Hrvatska ima ograničenu izravnu ovisnost o ruskim ugljikovodicima, posebno nakon nedavnog proširenja terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) Krk i napredne supstitucije opskrbe naftom iz mora”, ističe se u ocjeni S&P-a.

S&P navodi da će pristupanje euro području eliminirati sve preostale tečajne rizike u izrazito euroiziranom gospodarstvu, u kojemu je oko 75 posto imovine bankarskog sektora i 67 posto obveza denominirano u eurima. Na sličan način iskorijenit će se i devizni rizici državne bilance.

„To bi trebalo smanjiti udio hrvatskog državnog duga denominiranog u stranoj valuti sa sadašnjih preko 70 posto na blizu nule, budući da je taj dug gotovo isključivo denominiran u eurima”, navodi se u ocjeni S&P-a.

S&P povećao procjenu rasta gospodarstva na 3,5 posto

Agencija je povećala procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 2,5 na 3,5 posto, zahvaljujući znatnom rastu u prvoj polovici godine i izgledima za snažnu turističku sezonu na razini od prije pandemije.

„Rastući troškovi energije i robe vjerojatno će smanjiti raspoloživi dohodak i obuzdati potrošačku potrošnju tijekom druge polovice 2022. i preliti se u 2023. Predviđamo da će se rast gospodarstva usporiti na 2,5 posto u 2023.”, ističe S&P.

U srednjoročnom razdoblju, agencija procjenjuje da će gospodarstvo solidno rasti, zahvaljujući ulaganjima iz fondova EU-a i oporavku turizma.

Gospodarske posljedice po Europu zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini i inflatorni pritisci predstavljaju kratkoročne rizike.

Uz to, „i dalje postoje neki dugotrajni rizici od pandemije za oporavak hrvatskog turizma zbog relativno niske stope procijepljenosti u zemlji. Do 7. srpnja 2022. manje od 60 posto stanovništva Hrvatske bilo je potpuno cijepljeno protiv covida-19, u usporedbi s prosjekom u EU od 76 posto”, navodi agencija.

Prosječna inflacija u ovoj godini 8 posto

Njezini analitičari očekuju rast inflacije jer je rusko-ukrajinski sukob potaknuo rast cijena energije.

Procjenjuju da će prosječna inflacija u Hrvatskoj u ovoj godini porasti s lanjskih 2,6 na 8 posto zbog rasta cijena energije, povećanja plaća i rasta troškova ugostiteljskog sektora.

Deficit opće države mogao bi, pak, u ovoj godini iznositi 3 posto BDP-a.

„Vlada je već uvela sheme subvencija za ublažavanje pritisaka na cijene goriva i energije, koji dodaju 1,1 posto BDP-a na račun rashoda. Vjerujemo da postoje rizici za naše projekcije deficita jer bi trenutna energetska kriza mogla zahtijevati dodatne sheme državnih subvencija u drugoj polovici 2022.”, zaključuju analitičari S&P-a.

Tagovi: Standard&Poors, kreditni rejting Hrvatske, eurozona, europodručje
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE