GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sachs: Oporezujte bogate kako biste promicali socijalnu uključenost

Sachs: Oporezujte bogate kako biste promicali socijalnu uključenost
IDEJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2021 / 22:04
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Borba protiv nejednakosti postajat će sve veći izazov kako će se radnici morati natjecati s napretkom tehnologije, upozorio je u srijedu ekonomist Jeffrey D. Sachs, pozivajući na snažnu intervenciju vlade.

Ne možemo računati na to da će privatno poduzetništvo samo popraviti značajne razlike u bogatstvu, rekao je Sachs, koji zagovara nametanje poreza na bogatstvo i privatne tvrtke kako bi se osigurala „socijalna uključenost za sve“.

„Izazovi će se u budućnosti pogoršavati jer će tehnologija nastaviti zamjenjivati radna mjesta, čime se ograničavaju mogućnosti za one koji nemaju fakultetsko obrazovanje“, rekao je.

„A to će značiti da obitelji iz radničke klase svojoj djeci neće moći priuštiti fakultetsko obrazovanje.“

Direktor Centra za održivi razvoj na Sveučilištu Columbia u New Yorku održao je govor prvog dana konferencije Trust, glavnog događaja Zaklade Thomson Reuters koji se održava svake godine.

„Ako bogati djeluju nekažnjeno i mogu prikupiti čak i bogatstvo od nekoliko desetaka ili stotina milijardi dolara, a usput ne plaćaju poreze, onda ne možete imati socijalnu uključenost“, izjavio je Sachs, koji je bio savjetnik tri glavna tajnika Ujedinjenih naroda.

„Ove će se podjele proširiti osim ako se ne primimo javne politike kako bismo osigurali uključenost.“

Dijelovi sjeverne Europe „prilično su blizu“ standardu socijalne uključenosti gdje gotovo svi imaju pristup ključnim programima socijalne sigurnosti kao što su zdravstvena skrb, skrb o djeci i plaćeni dopust, ali velik dio svijeta nije, rekao je.

„Borba se vodi u zemljama poput Sjedinjenih Država s libertarijanskom filozofijom koja smatra da bogati trebaju zadržati sve što žele i da politika treba biti orijentirana njima“-

Veći dio programa unutarnjih politika predsjednika Joea Bidena, koji uključuje širenje mreže socijalne sigurnosti, trenutno je zaglavio u američkom Kongresu.

Sachs je rekao da aktualni fokus na načela zaštite okoliša, društva i upravljanja u privatnom sektoru, iako vrijedan, ima svoja ograničenja.

„Socijalna uključenost i dostojanstven rad nisu samo stvar onoga što se događa u nekom poduzeću, iako je to vrlo važno – a zastupanje radnika izuzetno je važno“, rekao je.

„Također je pitanje što se događa u društvu općenito, u široj javnoj politici, u proračunima - i tu se vodi borba“.

„Moramo oporezivati bogatstvo i bogate te oporezivati tvrtke kako bismo imali priliku osigurati socijalnu uključenost za sve.“

Sachs je predsjednik UN-ove Mreže rješenja za održivi razvoj (Sustainable Development Solutions Network), koja radi na promicanju ciljeva održivog razvoja UN-a, među kojima su ciljevi smanjenja siromaštva i promicanja jednakosti.

Izjavio je da, u zemljama s nižim dohotkom, ključna načela tih ciljeva poput pristupa zdravstvenoj skrbi i obrazovanju, trebaju financijsku potporu.

„Znamo da su ovi ciljevi... apsolutno nedostižni ako ne postoji i financijski sustav na globalnoj razini koji omogućuje siromašnim (odnosno siromašnijim) zemljama da imaju fiskalni prostor za pružanje osnovnih usluga“, upozorio je.

Tagovi: Jeffrey D. Sachs, oporezivanje bogatih, bogatstvo
PROČITAJ I OVO
Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
RAST
Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
PEKING - Kineski institut preporučio je u ponedjeljak vladi u Pekingu da za 2022. godinu odredi ciljanu stopu rasta "iznad pet posto" budući da gospodarstvo usporava u okruženju novih slučajeva zaraze koronavirusom i visokih cijena sirovina.
Vijeće EU-a dogovorilo stav o minimalnim plaćama
DOGOVOR
Vijeće EU-a dogovorilo stav o minimalnim plaćama
BRUXELLES - Ministri rada i socijalnih pitanja država članica EU-a usuglasili su u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu zajedničko stajalište o minimalnim plaćama EU-a, na temelju kojeg će pregovarati s Europskim parlamentom o konačnom tekstu zakona.
Potražnja za njemačkom robom naglo pala u listopadu
PAD
Potražnja za njemačkom robom naglo pala u listopadu
BERLIN - Potražnja za njemačkom robom naglo je pala u listopadu, pritisnuta dvoznamenkastim padom narudžbi iz inozemstva u uvjetima problema u nabavnim lancima i nestašice sirovina i poluproizvoda, pokazali su u ponedjeljak podaci statističkog ureda.
Krajem kolovoza bruto inozemni dug 45,3 milijarde eura
DUG
Krajem kolovoza bruto inozemni dug 45,3 milijarde eura
ZAGREB - Bruto inozemni dug na kraju kolovoza iznosio je 45,3 milijarde eura, što je za 1,3 milijarde eura ili 2,8 posto više u odnosu na srpanj, a za 4,5 milijardi eura ili 11,1 posto više u odnosu na isti mjesec lani, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
REJTING
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila je dugoročnu procjenu slovenskog državnog duga prema A. Izgledi su stabilni, objavio je Fitch.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE