GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD i Njemačka: Dva različita lica ekonomskog oporavka

SAD i Njemačka: Dva različita lica ekonomskog oporavka
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2021 / 08:40
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Iduću srijedu očekuje se rast travanjske inflacije za SAD, na račun prošlogodišnje deflacije i ovogodišnjeg snažnog oporavka u SAD-u.

Već je u ožujku inflacija bila iznad tržišnog konsenzusa, što ukazuje na veći pritisak na rast prema cijenama. Istodobno, mnogi makroekonomski pokazatelji za SAD već ukazuju na pojavu veće, više od 3,5% inflacije za mjesec travanj. Najnoviji podaci s američkog tržišta rada pokazuju da je broj Amerikanaca koji su zatražili nove naknade za nezaposlene pao na 498 000 u tjednu do 1. svibnja, najniže razine od ožujka prošle godine, kada je pandemija prvi put pogodila američko gospodarstvo.

Tempo oporavka na tržištu rada nastavlja se ubrzati ovog proljeća na račun ubrzanog cijepljenja protiv Covid-19, raznih državnih potpora, pozitivnih proljetnih sezonskih učinaka i na krilima paketa pomoći od 1,9 bilijuna dolara namijenjenog jačanju američke potražnje, pišu analitičari ljubljanske Ilirike.

Uz to, indeks gotovih industrijskih proizvoda u ožujku skočio je dvostruko više od konsenzusa. Cijene nekretnina u SAD-u povijesno su visoke. Desetljeća rekordnih cijena zabilježena su i za ulazne proizvode u industriji, iz čega možemo zaključiti da će tvrtke morati odlučiti hoće li troškove prenijeti na kupce ili će imati niže marže. Na to će utjecati elastičnost potražnje, što znači da možemo očekivati brži rast cijena najhitnije robe, prvo u SAD-u, a zatim u Europi.

Ukratko, znakovi inflacije se povećavaju, a ove godine bilježimo i visok rast cijena roba. Sve se više tvrtki suočava s nižim zalihama sirovina, bilo čelika, drva ili poluvodiča. Visok rast aktivnosti bilježi se i u američkom uslužnom sektoru. Indeks usluga PMI IHS Markit popeo se na 64,7 bodova za SAD u travnju, s preliminarne procjene od 63,1 bodova, što ukazuje na najbrže rastuće širenje američkog uslužnog sektora od početka prikupljanja podataka krajem 2009. U sektoru usluga zabilježili su snažan porast novih izvoznih narudžbi i stopa otvaranja novih radnih mjesta bila je najbrža od studenog prošle godine.

U Njemačkoj je isti pokazatelj u travnju bio ispod pedeset bodova, na 49,9 bodova, što ukazuje na travanjsko smanjenje njemačkog uslužnog sektora zbog zatvaranja zemlje zbog trećeg vala (indeks PMI ispod 50 bodova znači kontrakciju, a vrijednost iznad širenje sektora). Dok je Njemačka više ili manje ograničavala javni život zbog trećeg vala, SAD se otvorio na krilima ubrzanog cijepljenja stanovništva, poticaja od 1,9 bilijuna dolara i očekivanih 2,2 bilijuna dolara ulaganja u američku infrastrukturu.

Stoga će sljedeće srijede (12. svibnja), uz američko čitanje inflacije, biti zanimljivo pratiti i objavu podatka o njemačkoj inflaciji. Mogli bismo očekivati povijesni jaz između niže njemačke (europske) i veće američke inflacije, što će povećati valutni rizik za europske ulagače koji drže američke vrijednosne papire. Očekivalo bi se da će dolar barem privremeno depresirati u odnosu na euro. Istodobno, prinosi na državne obveznice duljeg dospijeća mogli bi se dodatno povećati.

Tagovi: američka ekonomija, njemačka ekonomija, inflacija, PMI Index, sirovine, robe
PROČITAJ I OVO
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
DUG BOLNICA
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić komentirao je stanje nacionalne ekonomije. Mišljenja je da novo financijsko izvješće kreditnih agencija najbolje pokazuje situaciju u zemlji.
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
REAKCIJE
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković objavio je u subotu da je potvrda investicijskog rejtinga Hrvatske i procjena gospodarskog rasta u ovoj godini od 6,5 posto, potvrda dobre Vladine politike koja je u razdoblju pandemije očuvala hrvatsku gospodarsku i financijsku stabilnost.
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
REJTING
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak rejting Hrvatske 'BBB-/A-3', uz stabilne izglede, istaknuvši da je oporavak gospodarstva zahvaljujući turizmu stvorio uvjete za smanjenje javnog duga u ovoj godini s rekordne razine u pandemijskoj 2020.
Plenković: Hrvatska uskoro dobiva više od 800 milijuna eura za NPOO
DOBRE VIJESTI
Plenković: Hrvatska uskoro dobiva više od 800 milijuna eura za NPOO
ATENA - Hrvatska će uskoro dobiti više od 800 milijuna eura za početak provedbe projekata iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), najavio je premijer Andrej Plenković nakon susreta s predsjednicom Europske komisije Ursule von der Leyen u petak u Ateni.
Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice
SKANDALI
Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice
WASHINGTON - Svjetska banka otkazala je objavu izvješća o regulativi poslovanja u zemljama širom svijeta nakon što je istraga razotkrila "neprimjereni pritisak" čelnika pri sastavljanju ljestvice i sporni plasman Kine, ali i Saudijske Arabije, UAE-a i Azerbajdžana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE