GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD i Njemačka: Dva različita lica ekonomskog oporavka

SAD i Njemačka: Dva različita lica ekonomskog oporavka
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2021 / 08:40
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Iduću srijedu očekuje se rast travanjske inflacije za SAD, na račun prošlogodišnje deflacije i ovogodišnjeg snažnog oporavka u SAD-u.

Već je u ožujku inflacija bila iznad tržišnog konsenzusa, što ukazuje na veći pritisak na rast prema cijenama. Istodobno, mnogi makroekonomski pokazatelji za SAD već ukazuju na pojavu veće, više od 3,5% inflacije za mjesec travanj. Najnoviji podaci s američkog tržišta rada pokazuju da je broj Amerikanaca koji su zatražili nove naknade za nezaposlene pao na 498 000 u tjednu do 1. svibnja, najniže razine od ožujka prošle godine, kada je pandemija prvi put pogodila američko gospodarstvo.

Tempo oporavka na tržištu rada nastavlja se ubrzati ovog proljeća na račun ubrzanog cijepljenja protiv Covid-19, raznih državnih potpora, pozitivnih proljetnih sezonskih učinaka i na krilima paketa pomoći od 1,9 bilijuna dolara namijenjenog jačanju američke potražnje, pišu analitičari ljubljanske Ilirike.

Uz to, indeks gotovih industrijskih proizvoda u ožujku skočio je dvostruko više od konsenzusa. Cijene nekretnina u SAD-u povijesno su visoke. Desetljeća rekordnih cijena zabilježena su i za ulazne proizvode u industriji, iz čega možemo zaključiti da će tvrtke morati odlučiti hoće li troškove prenijeti na kupce ili će imati niže marže. Na to će utjecati elastičnost potražnje, što znači da možemo očekivati brži rast cijena najhitnije robe, prvo u SAD-u, a zatim u Europi.

Ukratko, znakovi inflacije se povećavaju, a ove godine bilježimo i visok rast cijena roba. Sve se više tvrtki suočava s nižim zalihama sirovina, bilo čelika, drva ili poluvodiča. Visok rast aktivnosti bilježi se i u američkom uslužnom sektoru. Indeks usluga PMI IHS Markit popeo se na 64,7 bodova za SAD u travnju, s preliminarne procjene od 63,1 bodova, što ukazuje na najbrže rastuće širenje američkog uslužnog sektora od početka prikupljanja podataka krajem 2009. U sektoru usluga zabilježili su snažan porast novih izvoznih narudžbi i stopa otvaranja novih radnih mjesta bila je najbrža od studenog prošle godine.

U Njemačkoj je isti pokazatelj u travnju bio ispod pedeset bodova, na 49,9 bodova, što ukazuje na travanjsko smanjenje njemačkog uslužnog sektora zbog zatvaranja zemlje zbog trećeg vala (indeks PMI ispod 50 bodova znači kontrakciju, a vrijednost iznad širenje sektora). Dok je Njemačka više ili manje ograničavala javni život zbog trećeg vala, SAD se otvorio na krilima ubrzanog cijepljenja stanovništva, poticaja od 1,9 bilijuna dolara i očekivanih 2,2 bilijuna dolara ulaganja u američku infrastrukturu.

Stoga će sljedeće srijede (12. svibnja), uz američko čitanje inflacije, biti zanimljivo pratiti i objavu podatka o njemačkoj inflaciji. Mogli bismo očekivati povijesni jaz između niže njemačke (europske) i veće američke inflacije, što će povećati valutni rizik za europske ulagače koji drže američke vrijednosne papire. Očekivalo bi se da će dolar barem privremeno depresirati u odnosu na euro. Istodobno, prinosi na državne obveznice duljeg dospijeća mogli bi se dodatno povećati.

Tagovi: američka ekonomija, njemačka ekonomija, inflacija, PMI Index, sirovine, robe
PROČITAJ I OVO
Vučić: Ove godine očekujem rast od čak 7%
OBEĆANJA
Vučić: Ove godine očekujem rast od čak 7%
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da su u prvih pet meseci strane direktne investicije iznosile milijardu i 413 miliona evra, što je za 12,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
Fed snažno podigao inflacijska očekivanja i najavljuje rast kamata za 2023.
SMJERNICE
Fed snažno podigao inflacijska očekivanja i najavljuje rast kamata za 2023.
WASHINGTON - Federalne rezerve u srijedu su znatno povećale svoja očekivanja o inflaciji ove godine i iznijele vremenski okvir kada će sljedeći put povećati kamatne stope.
Banka Slovenije očekuje rast BDP-a za 5,2 posto
OČEKIVANJA
Banka Slovenije očekuje rast BDP-a za 5,2 posto
LJUBLJANA - Slovenska središnja banka u srijedu je povećala svoju raniju procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2,1 postotni bod te sada očekuje rast gospodarskih aktivnosti u ovoj godini od na 5,2 posto.
Oporavak njemačke ekonomije zahtijevat će malo više vremena
IFO
Oporavak njemačke ekonomije zahtijevat će malo više vremena
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog problema u nabavi koji koče industriju, ali snažan oporavak tek je malo odgođen, do 2022., izvijestio je u srijedu institut ifo.
Troškovi rada porasli prvi puta od početka pandemije u Hrvatskoj
TROŠKOVI
Troškovi rada porasli prvi puta od početka pandemije u Hrvatskoj
ZAGREB - Sporiji rast plaća zakočio je rast troškova rada po satu u EU i eurozoni u prvom tromjesečju, a u Hrvatskoj ukupni troškovi rada porasli su prvi puta od početka pandemije koronavirusa, pokazali su u srijedu podaci Eurostata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE