GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD: Inflacija u prosincu bila čak niža nego što je prvotno objavljeno

SAD: Inflacija u prosincu bila čak niža nego što je prvotno objavljeno
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2024 / 08:37
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Cijene koje potrošači plaćaju na tržištu porasle su još sporije nego što je prvotno objavljeno, prema pomno praćenim revizijama koje je vlada objavila u petak.

Ažuriranja indeksa potrošačkih cijena pokazala su da je široka izmjerena košarica dobara i usluga porasla 0,2% na mjesečnoj razini, manje od prvotno prijavljenih 0,3%, priopćio je Zavod za statistiku rada Ministarstva rada.

Iako je promjena samo skromna, pomogla je potvrditi da se inflacija smanjivala na kraju 2023., dajući više prostora Federalnim rezervama da počnu smanjivati kamatne stope kasnije ove godine.

Revizije se provode kao nešto naravno za BLS, ali su ove godine privukle dodatnu pozornost nakon što je tržište oštro reagiralo na prošlogodišnje promjene. Naznake da je inflacija u 2022. porasla više od očekivanog dovele su do povećanja prinosa na državne obveznice i izazvale zabrinutost ulagača da bi Fed mogao zadržati restriktivniju monetarnu politiku.

Guverner FED-a Christopher Waller posebno je skrenuo pozornost na revizije iz 2022., što je izazvalo pozornost tržišta za najnoviji krug.

Isključujući hranu i energiju, takozvani temeljni CPI porastao je za 0,3% u mjesecu, isto kao što je izvorno objavljeno. Kreatori politike Fed-a skloni su se više usredotočiti na temeljne mjere jer one pružaju bolji pokazatelj dugoročnih kretanja inflacije.

Također, glavno očitanje za studeni je revidirano na više, za 0,2% u odnosu na početnu procjenu od 0,1%.

Sve u svemu, revizije pokazuju da je glavni CPI ubrzao po stopi od 2,7% na godišnjoj razini u četvrtom tromjesečju, što je pad od 0,1 postotni bod u odnosu na početno navedene brojke, prema Ianu Shepherdsonu, glavnom ekonomistu Pantheon Macroeconomicsa. Nadalje, revizija druge polovice stavila je CPI na viši - za 0,003 postotna boda, prema izračunima Goldman Sachsa.

Revizije su predstavljale "vlažnu misao", rekao je Paul Ashworth, glavni ekonomist za Sjevernu Ameriku u Capital Economicsu, iako bi mogle izvršiti određeni utjecaj na Fed.

"Budući da su neki dužnosnici Fed-a očito bili zabrinuti zbog ponavljanja prošle godine - kada je revizija pogurala mjesečne promjene u osnovnim cijenama u posljednjih nekoliko mjeseci prošle godine - nedostatak bilo kakve značajne promjene ove godine, barem na margini, podržava ranije smanjenje stope u svibnju”, dodao je Ashworth.

Fed daje prioritet indeksu cijena izdataka za osobnu potrošnju kao svom glavnom mjerilu inflacije. Očitanja CPI unose se u izračun PCE Ministarstva trgovine. Razlika između ta dva mjerila u biti je u tome što CPI odražava cijenu artikala dok se PCE prilagođava onome što potrošači zapravo kupuju, uzimajući u obzir promjene u ponašanju kada cijene rastu i padaju.

Tržišne cijene ročnica malo su se promijenile nakon objave podataka.

Trgovci i dalje u velikoj mjeri očekuju da će Fed održati svoju referentnu stopu prekonoćnog zaduživanja stabilnom na sljedećem sastanku u ožujku, zatim smanjiti u svibnju, nakon čega će uslijediti još četiri smanjenja od četvrtine postotnog boda do kraja godine, prema projekcijama CME grupe.

Tagovi: inflacija, cijene, amerika, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Analitičari HNB-a i HUP-a u 2024. očekuju inflaciju od 3,5 posto
INFLACIJA
Analitičari HNB-a i HUP-a u 2024. očekuju inflaciju od 3,5 posto
ZAGREB - Analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su u komentarima stope inflacije u veljači procijenili kako bi prosječna godišnja stopa inflacije u ovoj godini mogla biti na razini od oko 3,5 posto.
Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u veljači
TRENDOVI
Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u veljači
FRANKFURT - Proizvodna aktivnost u eurozoni smanjila se i u veljači, dvadeseti mjesec zaredom, odražavajući tvrdokorno slabu potražnju i posrtanje Njemačke, koja je zasjenila dobre rezultate na 'rubovima' eurozone, pokazalo je u petak izvješće S&P Globala.
Kineska prerađivačka industrija u veljači ponovno pala
PAD
Kineska prerađivačka industrija u veljači ponovno pala
PEKING - Aktivnost u kineskoj prerađivačkoj industriji u veljači je pala peti mjesec zaredom. Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnji dosegnuo je 49,1 bod, što je 0,1 bod manje nego mjesec dana ranije, objavio je danas kineski Zavod za statistiku, prenosi francuska novinska agencija AFP.
Hrvatska u veljači imala najvišu stopu inflacije u eurozoni
INFLACIJA
Hrvatska u veljači imala najvišu stopu inflacije u eurozoni
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u veljači je iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.
Pitanje svih pitanja: Gdje pronaći radnike?
TRŽIŠTE RADA
Pitanje svih pitanja: Gdje pronaći radnike?
ANALIZA - Prošla godina donijela je pad broja službeno registriranih nezaposlenih, rast zaposlenosti i dvoznamenkasti (nominalni) rast prosječnih bruto i neto plaća. Iako usporenijom dinamikom, pozitivni trendovi bi se trebali nastaviti i u 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE