GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD najavio dodatne carine na proizvode iz EU-a

SAD najavio dodatne carine na proizvode iz EU-a
CARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.12.2020 / 13:06
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američka vlada najavila je dodatne carine na određene proizvode iz EU-a, uključujući dijelove za zrakoplove i vina iz Francuske i Njemačke, zaoštravajući dugogodišnji spor s Bruxellesom oko subvencija proizvođačima zrakoplova.

Ured američkog predstavnika za trgovinu (USTR) u priopćenju od srijede navodi da će povećati carine na dijelove za zrakoplove, određena nepjenušava vina, te i konjak i druge žestice na bazi grožđa iz Francuske i Njemačke.

Ne navode kada će carine stupiti na snagu, napominjući tek da će dodatne pojedinosti biti objavljene "uskoro".

Spor SAD-a i EU-a oko subvencija proizvođačima zrakoplova traje već 16 godina i uvelike opterećuje njihove trgovinske odnose.

SAD je prošle godine dobio zeleno svjetlo Svjetske trgovinske organizacije (WTO) za uvođenje kompenzacijskih carina u vrijednosti 7,5 milijardi dolara godišnje. Uveli su 25-postotne carine na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Europske unije, uključujući Hrvatsku.

U odvojenom sporu oko američkih subvencija Boeingu, WTO je Bruxellesu odobrio uvođenje kompenzacijskih carina na američki uvoz u vrijednosti četiri milijarde dolara. SAD je nakon toga poručio da želi riješiti spor pregovorima.

U priopćenju objavljenom u srijedu USTR je usvrdio da je EU, koristeći se podacima iz razdoblja "drastično smanjenog" obujma trgovine zbog pandemije koronavirusa, proširio carine na znatno više proizvoda no što bi dopuštalo 'normalno' referentno razdoblje.

Tvrde i da je Bruxelles iz istog razloga iz izračuna obujma trgovine isključio Britaniju i poručuju da EU "mora poduzeti određene mjere" kako bi kompenzirao neutemeljeno povećanje.

Tagovi: carine, američke carine, Svjetska trgovinska organizacija, Ured američkog predstavnika za trgovinu
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE