GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD uveo carinu od 10 posto na aluminij iz Kanade

SAD uveo carinu od 10 posto na aluminij iz Kanade
CARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2020 / 08:37
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump uveo je carinski namet u iznosu od 10 posto na aluminij koji se uvozi iz Kanade, a njegov se potez smatra odgovorom na porast uvoza iz susjedne države.

Trump je već 2018. povećao carinske namete na kanadski čelik i aluminij, no prošle ih je godine odlučio privremeno obustaviti.

U govoru održanom u četvrtak u tvornici u Ohiju u kojoj je objelodanio svoju odluku, Trump je Kanadu optužio da "iskorištava" Sjedinjene Države.

U priopćenju Ureda američkog trgovinskog predstavnika stoji da je uvoz iz Kanade "nadrastao povijesne razine", čime se opravdava potez koji je bio u pripremi od lipnja prošle godine.

Mjera je uslijedila samo pet tjedana nakon stupanja na snagu novoga sporazuma o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (USMCA) između Kanade, Meksika i Sjedinjenih Država. Trump se svim snagama zalagao za taj sporazum koji je zamijenio Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) iz 1994.

Trump je pred novim izborima koji će se održati u studenome te zasad ne stoji dobro u ključnim anketama u mnogim saveznim državama, uključujući i one industrijski jake.

During his Ohio address, Trump pledged that if re-elected he would use tariffs to bring jobs back to the US, accusing foreign trading partners of drawing factories away from the country.

U govoru održanom u Ohiju obećao je da će, ako bude ponovno izabran za predsjednika, iskoristiti povećanje carinskih pristojbi da bi vratio radna mjesta u SAD. Pritom je vanjskotrgovinske partnere optužio da iz SAD-a odvlače tvornice.

Zamjenica kanadskog premijera Chrystia Freeland u četvrtak je najavila da službena Ottawa kani uvesti jednake carinske tarife prema Americi u znak odmazde zbog Trumpove odluke o uvođenju carine na kanadski aluminij.

Tagovi: aluminij, Donald Trump, Kanada
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE