GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD: Više od tri milijuna novih zahtjeva za isplatu naknade za nezaposlenost

SAD: Više od tri milijuna novih zahtjeva za isplatu naknade za nezaposlenost
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2020 / 16:53
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Više od tri milijuna Amerikanaca podnijelo je u prošlom tjednu zahtjeve za isplatu naknada za nezaposlene, pokazuju u četvrtak najnoviji podaci američke vlade.

U prošlom je tjednu približno 3,17 milijuna građana podnijelo zahtjeve za isplatu naknade, pokazali su sezonski prilagođeni podaci američkog ministarstva rada.

Najnovije brojke navode na zaključak da je val otpuštanja zahvatio i druge segmente gospodarstva, pored onih baziranih na izravnom kontaktu s potrošačima.

Broj zahtjeva smanjen je tako peti tjedan zaredom. U tjednu ranije, prema revidiranom podatku ministarstva, zabilježeno je gotovo 3,85 milijuna zahtjeva.

"Priljev zahtjeva za isplatom naknada smanjuje se, no ostaje na razinama nezamislivima još unatrag nekoliko mjeseci”, rekao je Joel Naroff, glavni ekonomist u Naroff Economicsu.

"Broj nezaposlenih trebao bi nastaviti rasti, čak i uz polagano ponovno pokretanje gospodarske aktivnosti, budući da sada zaposlenike otpuštaju i lokalne vlasti i kompanije, nakon što njihovi pokušaji da održe postojeće stanje nisu urodili plodom”, dodao je.

Od sredine ožujka ukupno je približno 33 milijuna Amerikanaca zatražilo isplatu naknade za nezaposlene.

Najnoviji podaci podupiru mišljenje ekonomista da će se SAD dugo oporavljati od posljedica mjera karantene koje su uvedene sa ciljem suzbijanja epidemije koronavirusa i gotovo su potpuno paralizirale gospodarstvo.

U prvom je kvartalu tako zabilježen najveći pad američkog gospodarstva od duboke krize u razdoblju između 2007. i 2009., podsjeća Reuters.

Tagovi: nezaposlenost u SAD-u, američko tržište rada, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE