GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Donji iznos općih pričuva HNB-a iznosi 500 milijuna kuna

Savjet HNB-a: Donji iznos općih pričuva HNB-a iznosi 500 milijuna kuna
PRIČUVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 15:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Donji iznos općih pričuva Hrvatske narodne banke (HNB) od početka ove godine iznosi 500 milijuna kuna, doznaje se u utorak iz središnje banke, a nakon što je Savjet HNB-a donio odluke o donjem iznosu općih pričuva središnje banke, kao i odluku o općim pričuvama na dan 1. siječnja 2021. godine.

Savjet HNB-a je te odluke donio na jučerašnjoj sjednici, a slijedom odredbi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, kojega je Hrvatski sabor donio početkom travnja prošle godine i objavljen je u Narodnim novinama br. 47/2020.

"Izmjenama članka 55. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, koje stupaju na snagu 1. siječnja 2021. godine, ograničava se donji iznos općih pričuva koji se određuje odlukom Savjeta Hrvatske narodne banke te je stoga na jučerašnjoj sjednici donesena odluka kojom se utvrđuje donji iznos općih pričuva HNB-a u iznosu od 500 milijuna kuna. Namjena općih pričuva nije se mijenjala pa se one i nadalje formiraju radi pokrića općih rizika poslovanja HNB-a", odgovorili su iz središnje banke na upit Hine.

Naime, spomenute se izmjene članka 55. Zakona o HNB-u odnose na opće pričuve HNB-a, revalorizacijske račune i rezervacije za financijske gubitke.

Te se izmjene najvećim dijelom odnose na primjenu Smjernice (EU) 2016/2249 Europske središnje banke od 3. studenoga 2016. o pravnom okviru za računovodstvo i financijsko izvještavanje u Europskom sustavu središnjih banaka (ESB/2016/34) pri sastavljanju financijskih izvještaja Hrvatske narodne banke od 1. siječnja 2021.

Tako je, prema obrazloženjima još u fazi donošenja zakona, izmjenama promijenjen i članak koji se odnosi na pričuve HNB-a, i to na način da unutar kapitala više ne postoje opće i posebne pričuve već samo opće koje se formiraju radi pokrića općih rizika poslovanja HNB-a. Propisano je također da donji iznos općih pričuva određuje Savjet HNB-a, a regulirano je i formiranje revalorizacijskih računa i formiranje rezervacija za rizike.

Jučerašnjim odlukama Savjeta su iz dijela općih pričuva HNB-a zatečenih na dan 1. siječnja 2021. formirane i rezervacije za financijske rizike, revalorizacijski račun radi ponovnog vrednovanja vrijednosnih papira koji se ne drže do dospijeća te revalorizacijski račun radi ponovnog vrednovanja stavki imovine, obveze i kapitala te izvanbilančnih stavki koje su izražene u stranim valutama ili su vezane uz stranu valutu, naveli su iz središnje banke u priopćenju s jučerašnje sjednice Savjeta.

Na upit o strukturi općih pričuva HNB-a prema odluci Savjeta, iz HNB-a odgovaraju da su temeljem članka 35. izmjena Zakona o HNB-u iz dijela općih pričuva zatečenih na dan 1. siječnja 2021. formirane rezervacije za financijske rizike u iznosu od 3,5 milijardi kuna i formiran revalorizacijski račun radi ponovnog vrednovanja vrijednosnih papira koji se ne drže do dospijeća u iznosu od 700 milijuna kuna, kao i revalorizacijski račun radi ponovnog vrednovanja svih stavki imovine, obveza i kapitala te izvanbilančnih stavki koje su izražene u stranim valutama ili su vezane uz stranu valutu u iznosu od 6,05 milijardi kuna.

"Točan preostali iznos općih pričuva utvrdit će se u skladu s odlukom Savjeta Hrvatske narodne banke o financijskim izvještajima Hrvatske narodne banke za 2020. godinu", navode iz središnje banke.

Na upit kako je to do sada bilo regulirano i koje su razlike, iz HNB-a objašnjavaju da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o HNB-u (novim člancima 55.a i 55.b) omogućio formiranje revalorizacijskih računa i rezervacija za financijske rizike, u skladu sa Smjernicom (EU) 2016/2249 Europske središnje banke od 3. studenoga 2016. o pravnom okviru za računovodstvo i financijsko izvještavanje u Europskom sustavu središnjih banaka (ESB/2016/34), koji se nisu mogli formirati sukladno Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja (MSFI). Također, u širem smislu i u skladu s člankom 57. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, ukupni kapital HNB-a od 1. siječnja 2021. čine temeljni kapital, opće pričuve, revalorizacijski računi i rezervacije za financijske rizike.

Tagovi: Savjet HNB-a, pričuve HNB-a, Hrvatska narodna banka, Zakon o HNB-u
PROČITAJ I OVO
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
IMOVINA
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
ZAGREB - Na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 576 milijardi kuna ili 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).
Kina priprema mjere potpore potražnji
MJERE
Kina priprema mjere potpore potražnji
PEKING - Kina će uskoro uvesti mjere potpore domaćoj potražnji, izjavio je u utorak Yuan Da, dužnosnik najvišeg vladinog tijela za gospodarsko planiranje.
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
OČEKIVANJA
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je objavila da bi se prosječna godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena ove godine mogla popeti na između 3,5 i 4 posto, a tu procjenu temelji na višim od prognoziranih stopa inflacija u studenome i prosincu lani te pretpostavke o nešto snažnijem povećanju cijena plina i električne energije od početka travnja.
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
TRŽIŠTE RADA
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
ŽENEVA - Oporavak globalnog tržišta rada trajat će dulje no što se očekivalo i nezaposlenost će se zadržati iznad pretpandemijske razine najmanje do 2023. godine, procijenila je Međunarodna organizacija rada (ILO).
Marić: Treba učiniti sve da ne dođe do neopravdanog podizanja cijena
INFLACIJA
Marić: Treba učiniti sve da ne dođe do neopravdanog podizanja cijena
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je u ponedjeljak da bi svi zajedno, od medija pa do nositelja procesa uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, trebali učiniti sve da se taj proces ne iskoristi za "lov u mutnom" i neopravdano podizanje cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE