GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Donji iznos općih pričuva HNB-a iznosi 500 milijuna kuna

Savjet HNB-a: Donji iznos općih pričuva HNB-a iznosi 500 milijuna kuna
PRIČUVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 15:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Donji iznos općih pričuva Hrvatske narodne banke (HNB) od početka ove godine iznosi 500 milijuna kuna, doznaje se u utorak iz središnje banke, a nakon što je Savjet HNB-a donio odluke o donjem iznosu općih pričuva središnje banke, kao i odluku o općim pričuvama na dan 1. siječnja 2021. godine.

Savjet HNB-a je te odluke donio na jučerašnjoj sjednici, a slijedom odredbi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, kojega je Hrvatski sabor donio početkom travnja prošle godine i objavljen je u Narodnim novinama br. 47/2020.

"Izmjenama članka 55. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, koje stupaju na snagu 1. siječnja 2021. godine, ograničava se donji iznos općih pričuva koji se određuje odlukom Savjeta Hrvatske narodne banke te je stoga na jučerašnjoj sjednici donesena odluka kojom se utvrđuje donji iznos općih pričuva HNB-a u iznosu od 500 milijuna kuna. Namjena općih pričuva nije se mijenjala pa se one i nadalje formiraju radi pokrića općih rizika poslovanja HNB-a", odgovorili su iz središnje banke na upit Hine.

Naime, spomenute se izmjene članka 55. Zakona o HNB-u odnose na opće pričuve HNB-a, revalorizacijske račune i rezervacije za financijske gubitke.

Te se izmjene najvećim dijelom odnose na primjenu Smjernice (EU) 2016/2249 Europske središnje banke od 3. studenoga 2016. o pravnom okviru za računovodstvo i financijsko izvještavanje u Europskom sustavu središnjih banaka (ESB/2016/34) pri sastavljanju financijskih izvještaja Hrvatske narodne banke od 1. siječnja 2021.

Tako je, prema obrazloženjima još u fazi donošenja zakona, izmjenama promijenjen i članak koji se odnosi na pričuve HNB-a, i to na način da unutar kapitala više ne postoje opće i posebne pričuve već samo opće koje se formiraju radi pokrića općih rizika poslovanja HNB-a. Propisano je također da donji iznos općih pričuva određuje Savjet HNB-a, a regulirano je i formiranje revalorizacijskih računa i formiranje rezervacija za rizike.

Jučerašnjim odlukama Savjeta su iz dijela općih pričuva HNB-a zatečenih na dan 1. siječnja 2021. formirane i rezervacije za financijske rizike, revalorizacijski račun radi ponovnog vrednovanja vrijednosnih papira koji se ne drže do dospijeća te revalorizacijski račun radi ponovnog vrednovanja stavki imovine, obveze i kapitala te izvanbilančnih stavki koje su izražene u stranim valutama ili su vezane uz stranu valutu, naveli su iz središnje banke u priopćenju s jučerašnje sjednice Savjeta.

Na upit o strukturi općih pričuva HNB-a prema odluci Savjeta, iz HNB-a odgovaraju da su temeljem članka 35. izmjena Zakona o HNB-u iz dijela općih pričuva zatečenih na dan 1. siječnja 2021. formirane rezervacije za financijske rizike u iznosu od 3,5 milijardi kuna i formiran revalorizacijski račun radi ponovnog vrednovanja vrijednosnih papira koji se ne drže do dospijeća u iznosu od 700 milijuna kuna, kao i revalorizacijski račun radi ponovnog vrednovanja svih stavki imovine, obveza i kapitala te izvanbilančnih stavki koje su izražene u stranim valutama ili su vezane uz stranu valutu u iznosu od 6,05 milijardi kuna.

"Točan preostali iznos općih pričuva utvrdit će se u skladu s odlukom Savjeta Hrvatske narodne banke o financijskim izvještajima Hrvatske narodne banke za 2020. godinu", navode iz središnje banke.

Na upit kako je to do sada bilo regulirano i koje su razlike, iz HNB-a objašnjavaju da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o HNB-u (novim člancima 55.a i 55.b) omogućio formiranje revalorizacijskih računa i rezervacija za financijske rizike, u skladu sa Smjernicom (EU) 2016/2249 Europske središnje banke od 3. studenoga 2016. o pravnom okviru za računovodstvo i financijsko izvještavanje u Europskom sustavu središnjih banaka (ESB/2016/34), koji se nisu mogli formirati sukladno Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja (MSFI). Također, u širem smislu i u skladu s člankom 57. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, ukupni kapital HNB-a od 1. siječnja 2021. čine temeljni kapital, opće pričuve, revalorizacijski računi i rezervacije za financijske rizike.

Tagovi: Savjet HNB-a, pričuve HNB-a, Hrvatska narodna banka, Zakon o HNB-u
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE