GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Nastavljaju se povoljna kretanja u javnim financijama

Savjet HNB-a: Nastavljaju se povoljna kretanja u javnim financijama
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2018 / 19:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U posljednjem tromjesečju 2017. godine nastavljen je rast gospodarske aktivnosti, no blažim intenzitetom u usporedbi s ostvarenjima u prethodnom dijelu godine, priopćeno je u srijedu iz Hrvatske narodne banke (HNB), nakon današnje sjednice Savjeta HNB-a.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici razmotrio recentna novčana i gospodarska kretanja, kao i analizu financijske stabilnosti, a obaviješten je i o stanju u bankovnom sustavu te o pokazateljima njegova poslovanja za devet mjeseci protekle godine. Savjet HNB-a donio je i nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

U posljednjem tromjesečju 2017. nastavljen je rast gospodarske aktivnosti, no blažim intenzitetom u usporedbi s ostvarenjima u prethodnom dijelu godine. Istovremeno, tržište rada obilježio je daljnji pad nezaposlenosti i naglašeno intenziviranje tromjesečne stope rasta broja zaposlenih, kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako su potrošačke cijene u prosincu pale na mjesečnoj razini za 0,3 posto, ponajviše zbog sezonskog pojeftinjenja odjeće i obuće, dok je na godišnjoj razini inflacija iznosila 1,2 posto.

HNB je, kako se podsjeća, u prosincu i početkom siječnja otkupom deviza od banaka ublažio pritiske na jačanje kune, čime je dodatno porasla ionako vrlo visoka kunska likvidnost domaćih kreditnih institucija.

"U takvim su se uvjetima kamatne stope na kredite banaka nastavile postupno smanjivati. Plasmani poduzećima i stanovništvu u prosincu su blago ubrzali svoj godišnji rast, dok su se plasmani kreditnih institucija središnjoj državi značajno smanjili nakon otplate kredita cestarskih poduzeća. Neto inozemni dug domaćih sektora povećao se u listopadu i studenom, nakon snažnog pada tijekom ljetnih mjeseci", kažu u HNB-u.

Ističu kako dostupni fiskalni podaci za drugu polovinu 2017. godine upućuju na to da su nastavljena povoljna kretanja u području javnih financija, odnosno da je poboljšan saldo opće države i smanjen udio duga opće države u BDP-u.

Savjet HNB-a suglasio se s odlukom nadzornog odbora Kreditne banke Zagreb da predsjednik i članica uprave te banke i nadalje budu Boris Zadro i Nataša Jakić Felić, kao i s prijedlogom nadzornog odbora Primorske banke Rijeka da predsjednik uprave te banke postane Mario Pilat, kaže se u priopćenju.

Tagovi: Savjet HNB-a, Hrvatska narodna banka, Boris Vujčić, Kreditna banka Zagreb, Boris Zadro
PROČITAJ I OVO
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima
PODRŠKA
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima

BEOGRAD - Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti sredstva za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini. Ukupan iznos državne podrške je 45.000.000 dinara.

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
Yellen: SAD-u ne prijeti hiperinflacija
UVJERAVANJA
Yellen: SAD-u ne prijeti hiperinflacija
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je pred Odborom za financije Zastupničkog doma američkog Kongresa da SAD-u ne prijeti hiperinflacija i da su povišene inflacijske stope privremene, te da se gospodarstvo dobro oporavlja od utjecaja pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE