GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Proširen krug sudionika u operacijama s vrijednosnim papirima

Savjet HNB-a: Proširen krug sudionika u operacijama s vrijednosnim papirima
SREDIŠNJA BANKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2020 / 14:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) u utorak je proširio krug potencijalnih sudionika u operacijama kupnje i prodaje vrijednosnih papira i na mirovinske i investicijske fondove te osiguravajuća društva, reagirajući tako na poremećaje u funkcioniranju tržišta uslijed izbijanja pandemije koronavirusom, a u cilju održavanja stabilnosti tržišta državnih vrijednosnih papira.

Kako je priopćeno iz HNB-a, bančin Savjet na današnjoj sjednici donio je odluku o dopunama odluke o provođenju monetarne politike HNB-a, kojom je omogućeno da u operacijama monetarne politike koje se provode kupnjom i prodajom državnih vrijednosnih papira kao druge ugovorne strane mogu sudjelovati i mirovinska društva sa sjedištem u RH, koja su dobila odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) za upravljanje mirovinskim fondovima, potom društva za upravljanje otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (tzv. UCITS fondovi) sa sjedištem u RH koja su od HANFA-e dobila odobrenje za rad te društva za osiguranje sa sjedištem u RH koja su od HANFA-e dobila odobrenje za rad te su upisana u sudski registar nadležnog suda.

Mirovinski i investicijski fondovi odnosno osiguravajuća društva mogu sudjelovati u kupnji i prodaji vrijednosnih papira ukoliko su financijski stabilni i ispunjavaju sve tehničke zahtjeve koje odredi HNB te ih o tome unaprijed obavijesti, kaže se dalje u priopćenju.

Reagirajući na poremećaje u funkcioniranju tržišta uslijed izbijanja pandemije koronavirusom, HNB je proširio tako krug potencijalnih sudionika u operacijama kupnje i prodaje vrijednosnih papira na navedene institucije u cilju održavanja stabilnosti tržišta državnih vrijednosnih papira, zaključuje se u priopćenju.

Iz HNB-a su dan ranije najavili da će, počevši od srijede 18. ožujka, nastaviti s održavanjem aukcija izravne kupnje vrijednosnih papira RH u kunama. Središnja banka je, naime, u prošli petak, u operaciji fine prilagodbe, otkupila vrijednosne papire Republike Hrvatske nominalnog iznosa 212,88 milijuna kuna.

Tagovi: Savjet HNB-a, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
MMF snizio prognoze za globalno gospodarstvo, SAD i Kinu
SNIŽENE PROCJENE
MMF snizio prognoze za globalno gospodarstvo, SAD i Kinu
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond snizio je prognoze rasta SAD-a, Kine i svjetskog gospodarstva u cjelini, upozorivši i na rizike koje donose neizvjestan tok pandemije, inflacija, poremećaji u opskrbi i zaoštravanje monetarne politike u SAD-u.
Ifo: Tračak nade za njemačku ekonomiju na početku godine
NJEMAČKA
Ifo: Tračak nade za njemačku ekonomiju na početku godine
MUENCHEN - Poslovno ozračje u Njemačkoj u siječnju je poboljšano prvi put u sedam mjeseci budući da je proizvođače ohrabrilo ublažavanje uskih grla u opskrbi dok uslužni sektor i dalje trpi posljedice koronaograničenja, utvrdio je institut ifo.
Biden opsovao novinara Fox Newsa nakon pitanja o inflaciji
NERVOZA
Biden opsovao novinara Fox Newsa nakon pitanja o inflaciji
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden uhvaćen je u ponedjeljak kako na jednom događanju u Bijeloj kući psuje novinara Fox Newsa nakon što mu je ovaj postavio pitanje o utjecaju rasta inflacije na ovogodišnje izbore za Kongres.
Bundesbank očekuje blagi pad njemačke ekonomije
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje blagi pad njemačke ekonomije
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo gotovo je sigurno pretrpjelo određenu štetu u posljednjem tromjesečju 2021. godine zbog obnovljenih ograničenja radi suzbijanja širenja koronavirusa, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka.
Oporavak eurozone u siječnju oslabio, uslužni sektor pritisnut omikronom
PMI INDEX
Oporavak eurozone u siječnju oslabio, uslužni sektor pritisnut omikronom
LONDON - Gospodarski oporavak eurozone dodatno je oslabio u siječnju, jer su obnovljene restrikcije zbog suzbijanja omikron varijante koronavirusa dodatno pritisnule dominantni uslužni sektor a cijene su nastavile rasti, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit objavljeno u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE