GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: U četvrtom kvartalu 2019. usporen rast realnog BDP-a

Savjet HNB-a: U četvrtom kvartalu 2019. usporen rast realnog BDP-a
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2020 / 18:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dostupni mjesečni pokazatelji upućuju na usporavanje rasta realnog BDP-a tijekom četvrtog tromjesečja 2019. godine, ističe se u priopćenju sa sjednice Savjeta Hrvatske narodne banke (HNB) održane u srijedu.

Savjet HNB-a na današnjoj j esjednici razmotrio recentna novčana i gospodarska kretanja te analizu financijske stabilnosti sustava u četvrtom tromjesečju 2019.

U priopćenju se navodi da dostupni mjesečni pokazatelji upućuju na usporavanje rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2019. godine, kao i da su na tržištu rada nastavljena povoljna kretanja, odnosno rast zaposlenosti i plaća te pad broja nezaposlenih osoba.

Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena ubrzala se s 0,7 posto u studenom na 1,4 posto u prosincu 2019., a najveći doprinos tome dali su hrana, uslijed snažnog rasta cijena svinjetine te naftni derivati. Doprinos naftnih derivata ubrzavanju godišnje stope inflacije posljedica je učinka baznog razdoblja, odnosno pada cijena naftnih derivata u prosincu 2018.

Troškovi financiranja uglavnom su se nastavili smanjivati, čemu pridonosi akomodativna monetarna politika, stoji u priopćenju.

Godišnji se rast plasmana banaka na kraju 2019. ubrzao na 4,2 posto, čemu je pridonio rast kreditiranja stanovništva i poduzeća. Snažniji rast plasmana stanovništvu bio je potaknut ponajprije nastavkom ubrzavanja godišnjeg rasta stambenih kredita te u manjoj mjeri i gotovinskih nenamjenskih kredita.

Istovremeno je godišnjem porastu plasmana nefinancijskim poduzećima, osim neznatnog povećanja novog zaduživanja, u najvećoj mjeri pridonijelo iščezavanje većeg dijela negativnog učinka aktiviranja državnih jamstava brodogradilištima krajem 2018. godine.

Dostupni fiskalni podaci za treće tromjesečje 2019. godine upućuju da su nastavljena povoljna kretanja u javnim financijama zahvaljujući bržem rastu proračunskih prihoda u odnosu na snažni rast rashoda proračuna, kaže se u priopćenju.

Savjet HNB-a suglasio se s prijedlogom Sberbank d.d. Zagreb da predsjednik uprave te banke i nadalje bude Csaba Soós, kao i s prijedlogom Zagrebačke banke d.d. da njezin član uprave postane Dalibor Ćubela, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Savjet HNB-a, hrvatski BDP, hrvatska ekonomija, Sberbank, Csaba Soós, Dalibor Ćubela, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
LOŠE VIJESTI
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
ZAGREB - Europska komisija staje uz skupinu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vodstvom Njemačke, odupirući se zahtjevima da se potrošnja financira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno uvjetuje dodjela stotina milijardi eura najsiromašnijim zemljama Europske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana visoka dužnosnika iz Komisije.
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE