GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Ubrzan oporavak gospodarske aktivnosti u prvom kvartalu

Savjet HNB-a: Ubrzan oporavak gospodarske aktivnosti u prvom kvartalu
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2021 / 17:31
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Oporavak gospodarske aktivnosti u prvom se tromjesečju 2021. ubrzao, no model prve procjene BDP-a upućuje na usporavanje realnog rasta u travnju u odnosu na prosjek prvog tromjesečja, ističe u srijedu Hrvatska narodna banka (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.

"Oporavak gospodarske aktivnosti u prvom se tromjesečju 2021. ubrzao, što se može povezati s povoljnijom epidemiološkom situacijom u odnosu na vrhove drugog i trećeg vala pandemije u Hrvatskoj, ali i sezonski nižom razinom aktivnosti nekih segmenata uslužnog sektora", navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a, koji je razmatrao informaciju o najnovijim gospodarskim i novčanim kretanjima te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

Inače, Državni zavod za statistiku je krajem svibnja objavio da je BDP Hrvatske u prvom tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje lani pao za 0,7 posto, dok je, prema desezoniranim podacima, BDP u prvom tromjesečju 2021. u odnosu na četvrto tromjesečje 2020. porastao za 5,8 posto.


Iz središnje banke u priopćenju s današnje sjednice Savjeta navode kako model prve procjene BDP-a, zasnovan na malom broju dostupnih podataka, upućuje na usporavanje realnog rasta u travnju u odnosu na prosjek prvog tromjesečja. "To velikim dijelom odražava i učinke trećeg vala pandemije, vraćanje aktivnosti dijela gospodarstva na pretpandemijsku razinu kao i sezonsko jačanje značaja nekih uslužnih djelatnosti koje su ranjive na mjere fizičkog distanciranja. Pogoršanje epidemiološke situacije na početku drugog tromjesečja i slabiji intenzitet jačanja sezonskih aktivnosti zaustavili su povoljne tendencije rasta broja zaposlenih i smanjenja stope nezaposlenosti", ističu iz središnje banke.

Inflacija se, nastavljaju, u travnju ubrzala na 2,1 posto (s 1,2 posto u ožujku), "što je uvelike bilo rezultat povećanja godišnje stope rasta cijena energije, zbog pozitivnog učinka baznog razdoblja".

Slobodna su novčana sredstva banaka i u svibnju nastavila dosezati najviše razine dosad, čemu je najviše pridonijelo smanjenje kunskih depozita države kod HNB-a.

"Dosadašnji tijek oporavka gospodarske aktivnosti i jačanje optimizma potaknuli su i kreditiranje, pa se godišnji rast plasmana banaka ubrzao tijekom travnja na 2,6 posto, s 2,3 posto u ožujku. Tako su snažnije rasli plasmani stanovništvu (3,1 posto u travnju nakon 2,2 posto u ožujku), pri čemu su stambeni krediti ubrzali rast, a gotovinski nenamjenski ublažili pad, dok su plasmani poduzećima zabilježili vrlo blago ubrzanje rasta na godišnjoj razini (s 1,0 na 1,1 posto) odražavajući izraženiji pad kreditiranja poduzeća u travnju prošle godine", podatci su središnje banke.

Povoljna gospodarska kretanja odrazila su se "i na snažan porast proračunskih prihoda u prva četiri mjeseca 2021., koji je ujedno nadmašio porast rashoda", navode iz HNB-a.

Savjet HNB-a suglasio se s prijedlogom Croatia banke da predsjednik uprave te banke ostane Danijel Luković, a član uprave Tadija Vrdoljak.

Savjet je donio i odluku o izdavanju i prodaji numizmatičkih kompleta prigodnoga zlatnoga i srebrnoga kovanog novca nominalnih vrijednosti od 5, 2 i 1 kune te 50, 20, 10, 5, 2 i 1 lipe s motivima devet apoena optjecajnoga kovanog novca Republike Hrvatske i godinom kovanja "2021." u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 2021. godine, zaključuje se u priopćenju .

Tagovi: Savjet HNB-a, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Bundesbank očekuje blagi pad njemačke ekonomije
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje blagi pad njemačke ekonomije
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo gotovo je sigurno pretrpjelo određenu štetu u posljednjem tromjesečju 2021. godine zbog obnovljenih ograničenja radi suzbijanja širenja koronavirusa, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka.
Oporavak eurozone u siječnju oslabio, uslužni sektor pritisnut omikronom
PMI INDEX
Oporavak eurozone u siječnju oslabio, uslužni sektor pritisnut omikronom
LONDON - Gospodarski oporavak eurozone dodatno je oslabio u siječnju, jer su obnovljene restrikcije zbog suzbijanja omikron varijante koronavirusa dodatno pritisnule dominantni uslužni sektor a cijene su nastavile rasti, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit objavljeno u ponedjeljak.
Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa
RAČUNI
Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa
LJUBLJANA - U Sloveniji je na snagu stupila izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost koja, između ostalog, donosi ukidanje dostave papirnatih računa. Prodavatelji roba i usluga će račun dati kupcu samo na izričit zahtjev.
Njemačka ekonomija pretrpjela veliku štetu od početka pandemije
ŠTETA
Njemačka ekonomija pretrpjela veliku štetu od početka pandemije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo je od početka pandemije pretrpjelo ogromnu štetu, priopćio je Institut njemačkog gospodarstva (IW) iz Koelna u nedjelju.
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
JAVNI DUG
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
LUXEMBOURG - Javni dug EU-a i eurozone iskazan udjelom u BDP-u smanjen je u trećem tromjesečju 2021. godine, odražavajući ubrzani oporavak gospodarstva od koronakrize, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom, pokazuje izvješće Eurostata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE