GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šesti uzastopni mjesečni pad industrijske proizvodnje

Šesti uzastopni mjesečni pad industrijske proizvodnje
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 20:51
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u travnju je i šesti mjesec za redom nastavljen godišnji pad obujma industrijske proizvodnje.

Uz pad od 5,6% u odnosu na ožujak (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima), obujam industrijske proizvodnje je u travnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, bio niži za 11% u usporedbi s istim mjesecom 2019. što je najveći pad u posljednji deset godina.

Kumulativno, u prva četiri mjeseca 2020. u odnosu na isto razdoblje lani pad je iznosio 6,1% godišnje.

Prema GIG-u, negativne godišnje stope rasta zabilježene su u svim kategorijama. Pad je bio najizraženiji kod Trajnih proizvodi za široku potrošnju (-59,7%) čemu je doprinio i snažan mjesečni pad od 50,9%. Nadalje, u kategoriji Netrajni proizvodi za široku potrošnju pad je iznosio 13,9%, Intermedijarni proizvodi (-10,9%), Kapitalni proizvodi (-8,2%) te Energija (-0,9%).

Promatrano prema djelatnostima, prerađivačka industrija koja čini preko 80% ukupne proizvodnje nastavila je padati na godišnjoj razini i sedmi mjesec za redom te je uz ubrzanje dinamike pada u travnju bila niža za 11,1%. Od 24 djelatnosti unutar prerađivačke industrije samo je 5 djelatnosti u travnju zabilježilo rast obujma industrijske proizvodnje na godišnjoj razini. Pri tome su proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda te proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka zabilježile očekivano izraženiji rast po dvoznamenkastim stopama od 21,9% odnosno 32,1%.

Godišnji rast obujma zabilježen je i kod proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, proizvodnje gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme te popravak i instaliranje strojeva i opreme. S druge strane, snažan godišnji pad bilježe proizvodnja prehrambenih proizvoda za 11,4% (-14,1% mjesečno), proizvodnja pića za -49,4% (-42,3% mjesečno), proizvodnja odjeće (za 41,3% te proizvodnja namještaja za 59,4%.

Uz prerađivačku industriju, godišnji pad nastavljen je i kod Rudarstva i vađenja (-11,9%) dok je u djelatnostima Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom također zabilježen godišnji pad od 11,4%.

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u travnju je za 3,6% niži u odnosu na isto razdoblje 2019. S obzirom na pad obujma industrijske proizvodnje, proizvodnost rada na godišnjoj razini zabilježila je pad od 2,2%. U mjesecima pred nama možemo očekivati daljnji pad proizvodnosti rada uzrokovan nastojanjem tvrtki da zadrže radnike usprkos smanjenju proizvodnje.

Obzirom na visoku povezanost hrvatskog gospodarstva s europskim, snažna kontrakcija gospodarske aktivnosti u EU prelit će se i na domaće gospodarstvo. Kretanja u industrijskoj proizvodnji u ovoj će godinu (uz odranije prisutne slabosti) zavisit i o uspješnosti borbe s Covid-19. Nakon skromne pozitivne stope godišnje stope rasta u 2019. (0,5%) u ovoj godini očekujemo povratak u negativan teritorij pri čemu ne isključujemo mogućnost i dvoznamenkastih godišnjih stopa pada.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE