GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šesti uzastopni mjesečni pad industrijske proizvodnje

Šesti uzastopni mjesečni pad industrijske proizvodnje
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 20:51
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u travnju je i šesti mjesec za redom nastavljen godišnji pad obujma industrijske proizvodnje.

Uz pad od 5,6% u odnosu na ožujak (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima), obujam industrijske proizvodnje je u travnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, bio niži za 11% u usporedbi s istim mjesecom 2019. što je najveći pad u posljednji deset godina.

Kumulativno, u prva četiri mjeseca 2020. u odnosu na isto razdoblje lani pad je iznosio 6,1% godišnje.

Prema GIG-u, negativne godišnje stope rasta zabilježene su u svim kategorijama. Pad je bio najizraženiji kod Trajnih proizvodi za široku potrošnju (-59,7%) čemu je doprinio i snažan mjesečni pad od 50,9%. Nadalje, u kategoriji Netrajni proizvodi za široku potrošnju pad je iznosio 13,9%, Intermedijarni proizvodi (-10,9%), Kapitalni proizvodi (-8,2%) te Energija (-0,9%).

Promatrano prema djelatnostima, prerađivačka industrija koja čini preko 80% ukupne proizvodnje nastavila je padati na godišnjoj razini i sedmi mjesec za redom te je uz ubrzanje dinamike pada u travnju bila niža za 11,1%. Od 24 djelatnosti unutar prerađivačke industrije samo je 5 djelatnosti u travnju zabilježilo rast obujma industrijske proizvodnje na godišnjoj razini. Pri tome su proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda te proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka zabilježile očekivano izraženiji rast po dvoznamenkastim stopama od 21,9% odnosno 32,1%.

Godišnji rast obujma zabilježen je i kod proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, proizvodnje gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme te popravak i instaliranje strojeva i opreme. S druge strane, snažan godišnji pad bilježe proizvodnja prehrambenih proizvoda za 11,4% (-14,1% mjesečno), proizvodnja pića za -49,4% (-42,3% mjesečno), proizvodnja odjeće (za 41,3% te proizvodnja namještaja za 59,4%.

Uz prerađivačku industriju, godišnji pad nastavljen je i kod Rudarstva i vađenja (-11,9%) dok je u djelatnostima Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom također zabilježen godišnji pad od 11,4%.

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u travnju je za 3,6% niži u odnosu na isto razdoblje 2019. S obzirom na pad obujma industrijske proizvodnje, proizvodnost rada na godišnjoj razini zabilježila je pad od 2,2%. U mjesecima pred nama možemo očekivati daljnji pad proizvodnosti rada uzrokovan nastojanjem tvrtki da zadrže radnike usprkos smanjenju proizvodnje.

Obzirom na visoku povezanost hrvatskog gospodarstva s europskim, snažna kontrakcija gospodarske aktivnosti u EU prelit će se i na domaće gospodarstvo. Kretanja u industrijskoj proizvodnji u ovoj će godinu (uz odranije prisutne slabosti) zavisit i o uspješnosti borbe s Covid-19. Nakon skromne pozitivne stope godišnje stope rasta u 2019. (0,5%) u ovoj godini očekujemo povratak u negativan teritorij pri čemu ne isključujemo mogućnost i dvoznamenkastih godišnjih stopa pada.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Ovo će biti prvi potezi Plenkovićeve vlade
VLADA
Ovo će biti prvi potezi Plenkovićeve vlade
ZAGREB - Sugestije analitičara što bi trebali biti prvi potezi nove Vlade Andreja Plenkovića, razriješio je on sam najavom da će, uz zakon o obnovi Zagreba, njegova Vlada odmah krenuti i u nastavak poreznih rasterećenja, pa bi se tako trebala smanjiti opterećenja na plaće, PDV na svu hranu i porez na dobit za tvrtke s prihodima do 7,5 milijuna kuna godišnje.
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
DOKUMENTI
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je svoj prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razoblje 2021.-2027. i plana za oporavak, u kojem je ponudio ustupke različitim skupinama zemalja članica kako bi lakše prihvatili cijeli paket.
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
IZRAČUN
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
SYDNEY - Australsko istraživačko vijeće ARC odlučilo je financirati veliku međunarodnu studiju o utjecaju pandemije na globalnu ekonomiju, u koju su se uključili brojni znanstvenici širom svijeta pod vodstvom Sveučilišta u Sidneyu.
Vujčić: Koronakriza je smanjila standard za 10 posto
STANDARD
Vujčić: Koronakriza je smanjila standard za 10 posto
ZAGREB - "Kad se oporavimo, nećemo doseći putanju rasta kakva bi bila bez krize."
Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
POTPORE
Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
ZAGREB – U prvom tjednu u kojem su mogli tražiti potporu za skraćeni tjedan poslodavci su taj zahtjev podnijeli za više radnika nego što je to bio slučaj u posljednjih desetak godina, kad je Hrvatska kroz različite modele imala tu vrstu potpore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE