GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šesti uzastopni mjesečni pad industrijske proizvodnje

Šesti uzastopni mjesečni pad industrijske proizvodnje
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 20:51
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u travnju je i šesti mjesec za redom nastavljen godišnji pad obujma industrijske proizvodnje.

Uz pad od 5,6% u odnosu na ožujak (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima), obujam industrijske proizvodnje je u travnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, bio niži za 11% u usporedbi s istim mjesecom 2019. što je najveći pad u posljednji deset godina.

Kumulativno, u prva četiri mjeseca 2020. u odnosu na isto razdoblje lani pad je iznosio 6,1% godišnje.

Prema GIG-u, negativne godišnje stope rasta zabilježene su u svim kategorijama. Pad je bio najizraženiji kod Trajnih proizvodi za široku potrošnju (-59,7%) čemu je doprinio i snažan mjesečni pad od 50,9%. Nadalje, u kategoriji Netrajni proizvodi za široku potrošnju pad je iznosio 13,9%, Intermedijarni proizvodi (-10,9%), Kapitalni proizvodi (-8,2%) te Energija (-0,9%).

Promatrano prema djelatnostima, prerađivačka industrija koja čini preko 80% ukupne proizvodnje nastavila je padati na godišnjoj razini i sedmi mjesec za redom te je uz ubrzanje dinamike pada u travnju bila niža za 11,1%. Od 24 djelatnosti unutar prerađivačke industrije samo je 5 djelatnosti u travnju zabilježilo rast obujma industrijske proizvodnje na godišnjoj razini. Pri tome su proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda te proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka zabilježile očekivano izraženiji rast po dvoznamenkastim stopama od 21,9% odnosno 32,1%.

Godišnji rast obujma zabilježen je i kod proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, proizvodnje gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme te popravak i instaliranje strojeva i opreme. S druge strane, snažan godišnji pad bilježe proizvodnja prehrambenih proizvoda za 11,4% (-14,1% mjesečno), proizvodnja pića za -49,4% (-42,3% mjesečno), proizvodnja odjeće (za 41,3% te proizvodnja namještaja za 59,4%.

Uz prerađivačku industriju, godišnji pad nastavljen je i kod Rudarstva i vađenja (-11,9%) dok je u djelatnostima Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom također zabilježen godišnji pad od 11,4%.

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u travnju je za 3,6% niži u odnosu na isto razdoblje 2019. S obzirom na pad obujma industrijske proizvodnje, proizvodnost rada na godišnjoj razini zabilježila je pad od 2,2%. U mjesecima pred nama možemo očekivati daljnji pad proizvodnosti rada uzrokovan nastojanjem tvrtki da zadrže radnike usprkos smanjenju proizvodnje.

Obzirom na visoku povezanost hrvatskog gospodarstva s europskim, snažna kontrakcija gospodarske aktivnosti u EU prelit će se i na domaće gospodarstvo. Kretanja u industrijskoj proizvodnji u ovoj će godinu (uz odranije prisutne slabosti) zavisit i o uspješnosti borbe s Covid-19. Nakon skromne pozitivne stope godišnje stope rasta u 2019. (0,5%) u ovoj godini očekujemo povratak u negativan teritorij pri čemu ne isključujemo mogućnost i dvoznamenkastih godišnjih stopa pada.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
HNB: BDP bi ove godine mogao pasti 9,7 posto, 2021. porasti 6,2 posto
PROCJENE
HNB: BDP bi ove godine mogao pasti 9,7 posto, 2021. porasti 6,2 posto
ZAGREB - Iako se očekuje zamjetan pad broja zaposlenih osoba te povećanje stope nezaposlenosti, reakcija tržišta rada na pad gospodarske aktivnosti ublažena je mjerama ekonomske politike, ističu iz HNB-a.
NBS zadržao referentnu kamatnu stopu na 1,53%
KAMATNE STOPE
NBS zadržao referentnu kamatnu stopu na 1,53%
BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,25 odsto.
Hrvatski izvoz u prvih pet mjeseci pao 9 posto, a uvoz 14,4 posto
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz u prvih pet mjeseci pao 9 posto, a uvoz 14,4 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 41,9 milijardi kuna te je devet posto manja u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz smanjen za 14,4 posto, na 68,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak.
Oporavak njemačkog izvoza u svibnju
IZVOZ
Oporavak njemačkog izvoza u svibnju
BERLIN - Njemački izvoz u svibnju je na mjesečnoj razini porastao prvi put od ožujka, kada je najveće europsko gospodarstvo pogodila pandemija koronavirusa, objavio je u četvrtak njemački statistički ured Destatis.
Ruski investitor vlasnik prvog zlatnog pasoša Crne Gore
INVESTITORI
Ruski investitor vlasnik prvog zlatnog pasoša Crne Gore
PODGORICA - Crna Gora je dodijelila prvi pasoš u okviru projekta ekonomskog državljanstva i to državljaninu Rusije, prenose crnogorski mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE