GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skroman rast europske ekonomije u drugom kvartalu

Skroman rast europske ekonomije u drugom kvartalu
MLITAVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2022 / 13:45
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Europsko gospodarstvo skromno je poraslo i u drugom tromjesečju, izvijestio je u srijedu europski statistički ured, blago snizivši procjene rasta u eurozoni.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU-a i eurozone porastao je u drugom tromjesečju za 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Stopa rasta u Uniji time je ostala nepromijenjena u odnosu na početak godine dok je u eurozoni blago smanjena, kliznuvši na 0,5 posto, izračunao je Eurostat, snizivši prvu procjenu za 0,1 postotni bod.

Statističari su za 0,1 postotni bod snizili i procjenu rasta aktivnosti u eurozoni u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 3,9 posto. U prva tri ovogodišnja mjeseca gospodarstvo je poraslo 5,4 posto.

U Uniji aktivnost je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje uvećana 4,0 posto, u skladu s prvom Eurostatovom procjenom. U prva tri ovogodinja mjeseca porasla je 5,5 posto.

Najveći pad u Poljskoj

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast gospodarstva u drugom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježen je u Nizozemskoj, od 2,6 posto.

Slijede Rumunjska i Švedska s rastom BDP-a za 2,1 odnosno 1,4 posto.

U Njemačkoj gospodarstvo je u drugom tromjesečju stagniralo.

Pad gospodarske aktivnosti u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježile su Poljska, za 2,3 posto, Latvija, za 1,3 posto, Litva, za 0,4 posto, i Portugal, za 0,2 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Estoniju, Irsku, Grčku, Luksemburg i Maltu.

Snažan rast u Sloveniji

Sve su zemlje EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao bilježile pozitivne godišnje stope rasta, a najviša je bila u Sloveniji gdje je iznosila 8,3 posto.

Slijedi Portugal s rastom BDP-a za 6,9 posto u odnosu na drugi prošlogodišnji kvartal.

Blizu su i Mađarska, Španjolska i Cipar sa stopama rasta od 6,5 odnosno 6,3 i 6,1 posto.

Najslabiji rast u odnosu na drugi prošlogodišnji kvartal bilježile su Njemačka i Slovačka, od 1,5 odnosno 1,6 posto, pokazuje druga procjena Eurostata.

Posustalo zapošljavanje

Zapošljavanje je u razdoblju od travnja do lipnja usporilo i u EU i u eurozoni, uz upola nižu stopu rasta na oba područja, od samo 0,6 posto.

U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje broj zaposlenih porastao je u EU za 2,3 posto, nakon 2,8-postotnog povećanja na početku godine.

U eurozoni uvećan je za 2,4 posto, također za pola postotnog boda slabije nego u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Tagovi: ekonomija EU, eurozona
PROČITAJ I OVO
MMF: Rat je izazvao najveću krizu hrane u svijetu od 2008.
HRANA
MMF: Rat je izazvao najveću krizu hrane u svijetu od 2008.
WASHINGTON - Rat u Ukrajini poremetio je isporuke žitarica i gnojiva, izazvavši najgoru krizu sigurnosti hrane od globalne financijske krize 2007. i 2008., objavio je Međunarodni monetarni fond.
Maloprodaja u Hrvatskoj pala prvi put nakon 18 mjeseci
POTROŠNJA
Maloprodaja u Hrvatskoj pala prvi put nakon 18 mjeseci
ANALIZA - U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji oslabila 0,2 posto na godišnjoj razini, što je njezin prvi pad nakon 18 mjeseci rasta, a posljedica je, među ostalim, visoke inflacije.
Britanska ekonomija ipak blago porasla u drugom kvartalu
BLAGI RAST
Britanska ekonomija ipak blago porasla u drugom kvartalu
LONDON - Britansko gospodarstvo blago je poraslo u drugom tromjesečju, objavio je u petak statistički ured ONS, revidiravši prethodnu procjenu koja je pokazivala skroman pad aktivnosti.
Nezaposlenost u EU, eurozoni i Hrvatskoj nepromijenjena u kolovozu -
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU, eurozoni i Hrvatskoj nepromijenjena u kolovozu -
BRUXELLES - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji, eurozoni i Hrvatskoj u kolovozu je ostala nepromijenjena u odnosu na srpanj, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.
Hoće li recesija u Europi dodatno popularizirati rad na daljinu?
RAD NA DALJINU
Hoće li recesija u Europi dodatno popularizirati rad na daljinu?
ZAGREB - Energetska kriza koja bi ovu zimu mogla učiniti izazovnom u Europi definitivno će dovesti do promjena u radu gospodarskih subjekata, koji će pokušati smanjiti svoje troškove poslovanja na različite načine, uključujući i korištenje rada na daljinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE