GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skuplji energenti Italiji donijeli manjak u trgovinskoj bilanci

Skuplji energenti Italiji donijeli manjak u trgovinskoj bilanci
DEFICIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2022 / 14:42
Autor: SEEbiz / H
RIM - Italija je zbog skoka troškova uvoza energenata zabilježila manjak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, a u Španjolskoj manjak je bio šest puta veći nego u istom razdoblju 2021. godine, pokazuju podaci.

Talijanska trgovinska bilanca iskazala je u svibnju manjak od 12 milijardi eura, nakon minusa od 3,63 milijarde eura u prethodnom mjeesecu.

U prošlogodišnjem svibnju Italija je bilježila višak u razmjeni sa svijetom od 5,63 milijarde eura.

Svibanjska bilanca u trgovini energentima pokazuje manjak od 8,26 milijardi eura, uz više nego dvostruko veći izvoz, ali i gotovo trostruko veći uvoz.

Izvoz svih dobara i usluga porastao je za 29,5 posto veći nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a uvoz za čak 48,8 posto.

Izvoz proizvoda i roba u druge zemlje EU-a porastao je za 32,6 posto, a u one izvan EU-a za 26,1 posto.

Na mjesečnoj je razini izvoz u svibnju porastao 4,8 posto, a uvoz za 0,3 posto, prema sezonski prilagođenim podacima.

Podaci su pokazali i da su cijene uvoza na godišnjoj razini porasle za 19,9 posto dok su na mjesečnoj razini ostale nepromijenjene.

U razdoblju od siječnja do svibnja bilanca pokazuje manjak od 10,8 milijardi eura, uz manjak u trgovini energentima od 39 milijardi eura. U prvih pet prošlogodišnjih mjesecu bilanca je pokazivala višak od 23 milijarde eura.

Ukupni je izvoz u prvih pet ovogodišnjih mjeseci poskočio 22,6 posto, a uvoz 44,1 posto.

Šest puta više

Trgovinska bilanca Španjolske pokazala je pak u prvih pet ovogodišnjih mjeseci manjak od 26,57 milijardi eura, veći za šest puta nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Deficit je u prvih pet mjeseci bio veći nego u cijeloj prošloj godini, a razlog je skok cijena nafte i plina, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo industrije.

Ukoliko se ne računa uvoz i izvoz energenata, trgovinski deficit iznosio je 5,58 milijardi eura, ističe ministarstvo.

Uvoz je porastao 40,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 182,54 milijarde eura, zahvaljujući potražnji za energentima. Izvoz je uvećan 24,4 posto, na 155,97 milijardi eura, priopćilo je ministarstvo.

Vrijednost uvoza energenata bila je u svibnju više nego dvostruko veća nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Uvoz plina porastao je gotovo pet puta, na 2,15 milijardi eura, dok je uvoz nafte više nego udvostručen, na 5,29 milijardi eura.

Tagovi: Italija, energenti, trgovinski deficit
PROČITAJ I OVO
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE