GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slabiji rast troškova rada po satu u EU u drugom tromjesečju

Slabiji rast troškova rada po satu u EU u drugom tromjesečju
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2021 / 16:51
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Troškovi rada po satu u EU porasli su u drugom tromjesečju znatno slabije nego na početku godine, odražavajući blaži rast plaća, a trend je pratila i Hrvatska, pokazali su u četvrtak podaci Eurostata.

Na razini 27-članog EU-a kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u drugom tromjesečju 0,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblju, kada su vlade počele uvoditi mjere očuvanja radnih mjesta u pandemiji covida 19.

Na početku godine bili su prema Eurostatovim podacima veći 1,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, neposredno uoči prvog pandemijskog vala.

U eurozoni ukupni su troškovi rada po satu ovoga proljeća gotovo stagnirali u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon 1,3-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Slabiji rast plaća

U EU su troškovi plaća u razdoblju od travnja do lipnja porasli neznatnih 0,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon 2,4-postotnog povećanja u prethodnom kvartalu.

U eurozoni smanjeni su 0,4 posto, nakon što su na početku godine bili porasli 2,1 posto.

Najviše su u EU rasli troškovi plaća u sektorima zdravstvene i socijalne skrbi, za 3,3 posto, te informiranja i komunikacija, za 2,6 posto. Najviše su pak pali u sektoru smještaja i posluživanja hrane, za 4,5 posto, te prijevoza i skladištenja, za 1,8 posto.

Troškovi doprinosa ponovo su pak porasli u EU ovoga proljeća, za dva posto, nakon 1-postotnog pada na početku godine.

Najveći rast troškova doprinosa zabilježen je u sektoru smještaja i posluživanja hrane, za 19,0 posto, te umjetnosti, zabave i rekreacije, za 16,2 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

U eurozoni troškovi doprinosa uvećani su 0,8 posto, nakon što su u prva tri ovogodišnja mjeseca smanjeni 1,1 posto.

Skok na Cipru

Među zemljama EU-a najviše su u drugom ovogodišnjem tromjesečju porasli ukupni troškovi rada po satu na Cipru, za 14,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Slijedi Poljska sa 7,9 posto.

U Hrvatskoj su kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu u drugom tromjesečju porasli 1,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon 2,3-postotnog rasta na početku godine.

Troškovi plaća bilježili su isti postotni rast kao i ukupni troškovi rada po satu, upola slabiji nego u prvom tromjesečju. Troškovi doprinosa uvećani su jedan posto, nakon 2,6-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Najslabije su u drugom tromjesečju porasli ukupni troškovi rada po satu u Francuskoj, za 0,1 posto, a u Njemačkoj su bili nepromijenjeni u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Pad ukupnih troškova rada po satu bilježili su u drugom tromjesečju samo Italija, Španjolska, Portugal, Luksemburg i Austrija, u rasponu od 4,0 do 0,3 posto.

Tagovi: troškovi rada, Europska unija
PROČITAJ I OVO
I Nijemce muče poskupljenja
INFLACIJA
I Nijemce muče poskupljenja
BERLIN - Cijene u Njemačkoj rastu kao nikad u posljednja tri desetljeća. Osjetno su skuplji grijanje, benzin i hrana. To ima veze s cijenom energenata i većom potražnjom koja se pojavila s popuštanjem pandemije.
Vrhunac inflacije u Hrvatskoj očekuje se u prvom kvartalu 2022.
OČEKIVANJA
Vrhunac inflacije u Hrvatskoj očekuje se u prvom kvartalu 2022.
ZAGREB – Inflacija je u rujnu u Hrvatskoj nastavila ubrzavati i potrošačke cijene su bile veće za 3,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine.
Godišnja stopa inflacije u rujnu 3,3 posto, najviša od ožujka 2013.
INFLACIJA
Godišnja stopa inflacije u rujnu 3,3 posto, najviša od ožujka 2013.
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj u rujnu su porasle 3,3 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa rasta od ožujka 2013. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u petak.
Poljska najavljuje dodatnih 1,5 milijardi zlota pomoći građanima
POMOĆ
Poljska najavljuje dodatnih 1,5 milijardi zlota pomoći građanima
VARŠAVA - Poljska će osigurati dodatnih 1,5 milijardi zlota (328 milijuna eura) pomoći građanima kako bi se lakše nosili s višim računama za potrošnju energije, izjavio je u petak poljski ministar za klimu.
Japan osniva vijeće za redistribuciju bogatstva
POTEZI
Japan osniva vijeće za redistribuciju bogatstva
TOKIO - Japanski premijer Fumio Kishida pokrenuo je u petak vijeće zaduženo za formiranje strategije koja bi adresirala dohodovne nejednakosti i redistribuirala bogatstvo, što Kishida naziva "novim oblikom kapitalizma".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE