GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovencima koji su ostali u Hrvatskoj samo 80 posto plaće

Slovencima koji su ostali u Hrvatskoj samo 80 posto plaće
KAZNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2020 / 10:52
Autor: SEEbiz / Svet kapitala
LJUBLJANA - Slovenci koji su otišli u Hrvatsku kad je još uvijek bila na žutoj listi, a u ponedjeljak se nisu vratili kući, imaju pravo na samo 80-postotnu naknadu plaće zbog karantene, potvrdilo je Ministarstvo rada.

Naknadu za plaće radnika u karanteni, država je povratila od stupanja na snagu posljednjeg zakona protiv korone 11. srpnja, a iznos sada ovisi o razlogu za izdavanje odluke o karanteni.

Kao što se može vidjeti iz obrazloženja Ministarstva rada, radnik koji ide u zemlju na zelenoj ili žutoj listi i nalazi se u karanteni po povratku u Sloveniju, kao i radnik koji mora biti u karanteni zbog kontakta sa zaraženom osobom izvan posla, do iznosa od 80 posto prosječne mjesečne plaće za puno radno vrijeme.

U tom svjetlu, ministar Janez Cigler Kralj naglasio je da zakon, kada su u pitanju Slovenci koji su otišli u Hrvatsku prije nego što je sletjela na crvenu listu, a odatle se još nisu vratili ili će ići u karantenu nakon povratka, kaže da će imati pravo na 80% naknade, potvrdio je.

Podsjetio je da je vlada pozvala stanovnike da se što prije vrate kako bi se brinuli o svom zdravlju.

"Mislim da su mnogi građani, posebice oni koji imaju obveze prema poslodavcima i moraju svoju djecu uključiti u školu od 1. rujna, donijeli odgovornu odluku i odazvali se ovom pozivu", istaknuo je.

Upitan da li se činjenica da se neki ipak nisu vratili čini neodgovornom prema njemu, odgovorio je da je teško to komentirati i da smo "u slobodnom društvu".

"Sloboda uvijek uključuje odgovornost za snošenje posljedica koje slijede nakon svake odluke", dodao je.

Prema procjenama objavljenima u utorak, u Hrvatskoj je još uvijek između 30.000 i 40.000 Slovenaca.

Karantene bi mogle naljutiti mnoge poslodavce, pa izvršni tajnik za pravna i sistemska pitanja pri Savezu slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) Andrej Zorko naglašava da oni sami po sebi ne krše radne obveze.

U postu na web stranici ZSSS-a također je istaknuo da se radnici, primjerice zbog prijevremenog povratka iz Hrvatske, mogu suočiti s određenim troškovima koji se možda neće nadoknaditi.

„S gledišta jednakog postupanja prema poslodavcima i radnicima, bilo bi pošteno nadoknaditi barem dio troškova. Sada samo poslodavac ne snosi financijsku štetu, jer to pokriva država, a zaposlenik dobiva 20 posto niže naknade plaće “, naglasio je.

Glede straha da bi zaposlenik mogao izgubiti posao zbog karantene, istaknuo je da "može i ovaj otkaz podnijeti nadležnom sudu".

"Pri tome mora biti oprezan da to učini u roku od 30 dana od dana kada je saznao za prekršaj", zaključuje Zorko.

Tagovi: slovenski radnici, hrvatsko tržište, hrvatski turizam, Janez Cigler Kralj , crvena lista, slovenski turisti
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE