GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Drugi val epidemije dosad koštao 520 milijuna eura

Slovenija: Drugi val epidemije dosad koštao 520 milijuna eura
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2020 / 20:03
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenska gospodarska komora pokušala je procijeniti opseg štete nanesene gospodarstvu zbog provedbe protukoronskih mjera.

Kako je izviješteno, prosječna procjena izgubljene dodane vrijednosti od kraja rujna do kraja studenog iznosi 520 milijuna eura.

Prema riječima Bojana Ivanca, glavnog ekonomista u Gospodarskoj komori, koristili su pretpostavku da će se restriktivne mjere u istoj mjeri proširiti do kraja godine. U ovom bi slučaju bruto domaći proizvod (BDP) pao za 6,5 posto na godišnjoj razini u posljednjem tromjesečju.

"Ako bi se usvojio širi skup ograničenja, koji bi paralizirali šire gospodarstvo, uključujući industriju i građevinarstvo, za 14 dana izgubilo bi se 700 milijuna dodane vrijednosti. Treba imati na umu da bi pola izgubljene dodane vrijednosti kasnije moglo povratiti veći intenzitet poslovanja u kasnijem razdoblju", ustvrdio je.

Očekivani skok slovenskog BDP-a u trećem tromjesečju bio je znatno iznad očekivanja. Usporedba međugodišnjih trendova pokazuje da je slovenski BDP pao za 1,7, odnosno 1,6 postotnih bodova više nego u prosjeku EU-a u prvom, odnosno drugom tromjesečju, dok je ta promjena bila povoljnija u Sloveniji u trećem tromjesečju, naime pad u Sloveniji bio je niži za 1,5 postotnih bodova.

Prema Ivanec, vrlo važan podatak vezan za BDP je trošak za naknade zaposlenicima, što predstavlja polovicu BDP-a. U trećem su tromjesečju nominalno bili viši za 1,3 posto u Sloveniji i 0,9 posto u europodručju.

Međugodišnje cijene hrane i pića u Sloveniji porasle su za 1,2 postotna boda brže nego u europodručju, dok su cijene alkohola i duhana porasle za 0,5 postotnih bodova brže. Cijene tekstila i obuće u Sloveniji su pale više (-2,1 posto) nego u eurozoni (-0,5 posto).

Također su postojale velike razlike u cijenama u prometu i komunikacijama. Cijene u kategoriji prijevoza u Sloveniji pale su puno brže (-8,3 posto) nego u europodručju (-3,5 posto), uglavnom zbog veće upotrebe tekućih goriva u osobnom prijevozu u Sloveniji, kao i nižih trošarina na goriva. S druge strane, cijene komunikacijskih usluga krenule su u suprotnom smjeru.

Ivanc je također procijenio da će se cijene mjerene indeksom HICP-a u Sloveniji u 2020. godini u prosjeku smanjiti za 0,3 posto. Indeks potrošačkih cijena, kojim se mjeri potrošnja slovenskih kućanstava, uključujući i potrošnju u inozemstvu, pasti će nešto manje, za 0,1 posto.

Tagovi: slovenska ekonomija, Bojan Ivanc, koronavirus u Sloveniji, Gospodarska zbornica Slovenije
PROČITAJ I OVO
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
STRANI RADNICI
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
ZAGREB - Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora.
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
CIJENE
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
BRUXELLES - Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALITIČARI
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Uz prvi rast na mjesečnoj razini (+0,2%) od listopada 2023., indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%, kao i u siječnju.
Oporavak cijena željezne rudače
ROBE
Oporavak cijena željezne rudače
LONDON - Željezna rudača skočila je blizu 100 dolara po toni jer su podaci iz Kine dali mješovitu sliku o izgledima potražnje u industriji čelika u zemlji.
Kineska ekonomija snažno započela godinu
SNAŽAN RAST
Kineska ekonomija snažno započela godinu
PEKING - Kineski ekonomski podaci za prva dva mjeseca ove godine objavljeni u ponedjeljak nadmašili su očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE