GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Drugi val epidemije dosad koštao 520 milijuna eura

Slovenija: Drugi val epidemije dosad koštao 520 milijuna eura
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2020 / 20:03
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenska gospodarska komora pokušala je procijeniti opseg štete nanesene gospodarstvu zbog provedbe protukoronskih mjera.

Kako je izviješteno, prosječna procjena izgubljene dodane vrijednosti od kraja rujna do kraja studenog iznosi 520 milijuna eura.

Prema riječima Bojana Ivanca, glavnog ekonomista u Gospodarskoj komori, koristili su pretpostavku da će se restriktivne mjere u istoj mjeri proširiti do kraja godine. U ovom bi slučaju bruto domaći proizvod (BDP) pao za 6,5 posto na godišnjoj razini u posljednjem tromjesečju.

"Ako bi se usvojio širi skup ograničenja, koji bi paralizirali šire gospodarstvo, uključujući industriju i građevinarstvo, za 14 dana izgubilo bi se 700 milijuna dodane vrijednosti. Treba imati na umu da bi pola izgubljene dodane vrijednosti kasnije moglo povratiti veći intenzitet poslovanja u kasnijem razdoblju", ustvrdio je.

Očekivani skok slovenskog BDP-a u trećem tromjesečju bio je znatno iznad očekivanja. Usporedba međugodišnjih trendova pokazuje da je slovenski BDP pao za 1,7, odnosno 1,6 postotnih bodova više nego u prosjeku EU-a u prvom, odnosno drugom tromjesečju, dok je ta promjena bila povoljnija u Sloveniji u trećem tromjesečju, naime pad u Sloveniji bio je niži za 1,5 postotnih bodova.

Prema Ivanec, vrlo važan podatak vezan za BDP je trošak za naknade zaposlenicima, što predstavlja polovicu BDP-a. U trećem su tromjesečju nominalno bili viši za 1,3 posto u Sloveniji i 0,9 posto u europodručju.

Međugodišnje cijene hrane i pića u Sloveniji porasle su za 1,2 postotna boda brže nego u europodručju, dok su cijene alkohola i duhana porasle za 0,5 postotnih bodova brže. Cijene tekstila i obuće u Sloveniji su pale više (-2,1 posto) nego u eurozoni (-0,5 posto).

Također su postojale velike razlike u cijenama u prometu i komunikacijama. Cijene u kategoriji prijevoza u Sloveniji pale su puno brže (-8,3 posto) nego u europodručju (-3,5 posto), uglavnom zbog veće upotrebe tekućih goriva u osobnom prijevozu u Sloveniji, kao i nižih trošarina na goriva. S druge strane, cijene komunikacijskih usluga krenule su u suprotnom smjeru.

Ivanc je također procijenio da će se cijene mjerene indeksom HICP-a u Sloveniji u 2020. godini u prosjeku smanjiti za 0,3 posto. Indeks potrošačkih cijena, kojim se mjeri potrošnja slovenskih kućanstava, uključujući i potrošnju u inozemstvu, pasti će nešto manje, za 0,1 posto.

Tagovi: slovenska ekonomija, Bojan Ivanc, koronavirus u Sloveniji, Gospodarska zbornica Slovenije
PROČITAJ I OVO
Ispunjavanje mjerila za uvođenje eura teče prema planu
UVOĐENJE EURA
Ispunjavanje mjerila za uvođenje eura teče prema planu
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić ocijenio je u srijedu da ispunjavanje mjerila vezanih uz obveze Hrvatske preuzete nakon ulaska u europski tečajni mehanizam ERM II teče prema planu te najavio da će na sjednici Vlada ovoga tjedna donijeti smjernice za limite proračuna u iduće tri godine.
MMF podigao prognoze rasta za bogate zemlje, smanjio za zemlje u razvoju
PROGNOZE
MMF podigao prognoze rasta za bogate zemlje, smanjio za zemlje u razvoju
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) je zadržao prognozu globalnog rasta od šest posto u 2021. s time da je povećao izglede za SAD i druga vodeća gospodarstva, a smanjio za zemlje u razvoju koje se bore s rastućim brojem zaraženih koronavirusom.
Tramišak: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada
NAJAVE
Tramišak: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je večeras u HTV-ovom Dnevniku kako prvih 819 milijuna eura europskih sredstava vezano za Nacionalni plan oporavka i otpornosti možemo očekivati u rujnu ili početkom listopada.
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
OBJAŠNJENJE
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić na sastanku s Nacionalnom udrugom ugostitelja (NUU) u utorak nije prihvatio prijedloge o snižavanju PDV-a na piće i uvažavanje troška rada kao poreznog odbitka, a komentirao je zašto nije udovoljio njihovim zahtjevima.
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
BEZ DOGOVORA
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
ZAGREB - Predsjednica NUU-a Jelena Tabak je nakon sastanka poručila kolegama da s izazovima kojih ih čekaju u idućem razdoblju "rade što bolje mogu i snađu se kako god mogu”.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE