GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija među državama koje imaju najviše koristi od globalizacije

Slovenija među državama koje imaju najviše koristi od globalizacije
KORISTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2018 / 15:06
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Građani industrijskih zemalja najviše su profitirali od globalizacije, pokazuje istraživanje koje je naručila njemačka zaklada Bertelsmann, iznjedrivši Švicarsku kao "globalizacijskog šampiona" a među 10 najvećih dobitnika svrstala se i Slovenija.

Godišnje izvješće o globalizaciji obuhvaća ukupno 42 zemlje koje zajedno čine 90 posto svjetskog gospodarstva. Kao kriterij koristi prosječno godišnje povećanje BDP-a po stanovniku u apsolutnom izrazu u razdoblju od 1990. do 2016. godine.

Prema istraživanju koje je po narudžbi zaklade proveo Prognos AG, najviše je u promatranom razdoblju porastao BDP po stanovniku u Švicarskoj, u prosjeku za 1.913 eura godišnje.

Na drugom je mjestu Japan s prosječnim godišnjim rastom BDP-a po stanovniku u promatranom razdoblju za 1.502 eura.

Na trećem je mjestu Finska s 1.410 eura, na četvrtom Irska s 1.261 eurom, na petom Izrael s 1.157 eura a na šestom Njemačka s prosječnim godišnjim povećanjem BDP-a po stanovniku od 1.151 eura.

Među 10 najvećih dobitnika globalizacije svrstala se i Slovenija, koja je zauzela deveto mjesto s prosječnim godišnjim povećanjem BDP-a po stanovniku u promatranom razdoblju za 953 eura.

Hrvatska nije među 42 zemlje obuhvaćene istraživanjem a među usporedivim zemljama Mađarska je zauzela 22. mjesto s povećanjem BDP-a po stanovniku za 534 eura.

Slovačka je na 27. mjestu, uz povećanje BDP-a u promatranom razdoblju za prosječnih 387 eura godišnje, a Poljska je odmah iza nje sa skokom BDP-a za 350 eura godišnje.

Češka je na 31. mjestu s 289 eura a Rumunjska na 34. zahvaljujući godišnjem povećanju BDP-a po stanovniku za 188 eura. Bugarska se plasirala dva mjesta niže, uz povećanje BDP-a za 166 eura.

U skupini važnih hrvatskih trgovinskih partnera Austrija je na 11. mjestu s prosječnim godišnjim povećanjem BDP-a po stanovniku od 904 eura. Italija je zauzela 15. mjesto zahvaljujući povećanju za 778 eura.

SAD je na 25. mjestu s godišnjim povećanjem BDP-a po stanovniku za 445 eura a posljednje mjesto ljestvice drži Indija s 22 eura, pokazuje istraživanje.

Tagovi: globalizacija, industrija, Slovenija
PROČITAJ I OVO
Oštro posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
TRŽIŠTE RADA
Oštro posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u studenom više nego upola manje radnih mjesta nego u listopadu, pokazuju podaci ministarstva rada, signalizirajući posustajanje oporavka tržišta rada u uvjetima skoka broja zaraženih koronavirusom.
Aladrović: Do kraja godine poslodavcima će se isplatiti 8 mlrd kuna za potpore
POTPORE
Aladrović: Do kraja godine poslodavcima će se isplatiti 8 mlrd kuna za potpore
ZAGREB - Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović u petak je istaknuo da je dosad za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena isplaćeno iz državnog proračuna 7,6 milijardi kuna, a da se do kraja godine očekuje da će se taj iznos popeti na 8 milijardi kuna.
Potpore i onima koji nisu zatvoreni
ODLUKE
Potpore i onima koji nisu zatvoreni
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u petak je odlučilo o izmjenama vezanim za potpore za očuvanje radnih mjesta, koje će, uz poslodavce kojima je rad ograničen, moći ostvariti i njihovi dobavljači te po novome i izdavači, članovi uprava, direktori i prokuristi, a odlučilo je i o mjeri naknade fiksnih troškova.
Potražnja za njemačkom industrijskom robom nadmašila pretpandemijsku razinu
SIGNALI
Potražnja za njemačkom industrijskom robom nadmašila pretpandemijsku razinu
BERLIN - Nove industrijske narudžbe u Njemačkoj ubrzale su u listopadu na mjesečnoj razini i nadmašile razinu iz veljače, mjeseca prije izbijanja pandemije, pokazali su u petak provizorni podaci statističkog ureda.
Gentiloni: EU će usvojiti plan za oporavak i bez Mađarske i Poljske bude li potrebno
JASNA PORUKA
Gentiloni: EU će usvojiti plan za oporavak i bez Mađarske i Poljske bude li potrebno
BRUXELLES - Europska unija usvojit će 1,8 bilijuna eura vrijedan financijski paket koji će omogućiti gospodarski oporavak od pandemije koronavirusa čak i ako Mađarska i Poljska budu ustrajale u svojem vetu, poručio je u petak europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE