GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija među državama koje imaju najviše koristi od globalizacije

Slovenija među državama koje imaju najviše koristi od globalizacije
KORISTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2018 / 15:06
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Građani industrijskih zemalja najviše su profitirali od globalizacije, pokazuje istraživanje koje je naručila njemačka zaklada Bertelsmann, iznjedrivši Švicarsku kao "globalizacijskog šampiona" a među 10 najvećih dobitnika svrstala se i Slovenija.

Godišnje izvješće o globalizaciji obuhvaća ukupno 42 zemlje koje zajedno čine 90 posto svjetskog gospodarstva. Kao kriterij koristi prosječno godišnje povećanje BDP-a po stanovniku u apsolutnom izrazu u razdoblju od 1990. do 2016. godine.

Prema istraživanju koje je po narudžbi zaklade proveo Prognos AG, najviše je u promatranom razdoblju porastao BDP po stanovniku u Švicarskoj, u prosjeku za 1.913 eura godišnje.

Na drugom je mjestu Japan s prosječnim godišnjim rastom BDP-a po stanovniku u promatranom razdoblju za 1.502 eura.

Na trećem je mjestu Finska s 1.410 eura, na četvrtom Irska s 1.261 eurom, na petom Izrael s 1.157 eura a na šestom Njemačka s prosječnim godišnjim povećanjem BDP-a po stanovniku od 1.151 eura.

Među 10 najvećih dobitnika globalizacije svrstala se i Slovenija, koja je zauzela deveto mjesto s prosječnim godišnjim povećanjem BDP-a po stanovniku u promatranom razdoblju za 953 eura.

Hrvatska nije među 42 zemlje obuhvaćene istraživanjem a među usporedivim zemljama Mađarska je zauzela 22. mjesto s povećanjem BDP-a po stanovniku za 534 eura.

Slovačka je na 27. mjestu, uz povećanje BDP-a u promatranom razdoblju za prosječnih 387 eura godišnje, a Poljska je odmah iza nje sa skokom BDP-a za 350 eura godišnje.

Češka je na 31. mjestu s 289 eura a Rumunjska na 34. zahvaljujući godišnjem povećanju BDP-a po stanovniku za 188 eura. Bugarska se plasirala dva mjesta niže, uz povećanje BDP-a za 166 eura.

U skupini važnih hrvatskih trgovinskih partnera Austrija je na 11. mjestu s prosječnim godišnjim povećanjem BDP-a po stanovniku od 904 eura. Italija je zauzela 15. mjesto zahvaljujući povećanju za 778 eura.

SAD je na 25. mjestu s godišnjim povećanjem BDP-a po stanovniku za 445 eura a posljednje mjesto ljestvice drži Indija s 22 eura, pokazuje istraživanje.

Tagovi: globalizacija, industrija, Slovenija
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bank: Ogroman dug povećava rizik od nove financijske krize
UPOZORENJE
Deutsche Bank: Ogroman dug povećava rizik od nove financijske krize
FRANKFURT - Svjetski bruto domaći proizvod vratit će se na razinu prije pandemije do sredine 2021. godine nakon neočekivano snažnijeg gospodarskog oporavka posljednjih mjeseci, no ogroman dug i korekcije monetarnih politika mogli bi povećati rizik od financijske krize, priopćio je u ponedjeljak Deutsche Bank.
Njemački ekonomski oporavak znatno snažniji od europskih konkurenata
OPORAVAK
Njemački ekonomski oporavak znatno snažniji od europskih konkurenata

BERLIN - Gospodarski pad će biti velik - to je jasno. Ali za razliku od Francuske ili Italije gdje se za 2020. očekuje recesija u dvoznamenkastim iznosima, Njemačka će vrlo vjerojatno imati pad manji od deset posto.

Izvoznici se dobro drže, pad znatno manji nego u ostatku EU
IZVOZ
Izvoznici se dobro drže, pad znatno manji nego u ostatku EU
ZAGREB - U moru minusa o kojima slušamo posljednjih mjeseci, pad izvoza od 5,9 posto u prvoj polovici ove godine u kojoj smo, kao i druge zemlje, preživjeli potpuno zatvaranje ekonomije, čini se dobrim rezultatom.
Pravo stanje na tržištu rada vidjet će se tek početkom 2021.
TRŽIŠTE RADA
Pravo stanje na tržištu rada vidjet će se tek početkom 2021.
ANALIZA - Sukladno posljednjim podacima HZZ-a, krajem kolovoza na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je registrirano 151.368 nezaposlenih osoba.
Marić o rejtingu: Posebno mi je drago da smo u ovu krizu ušli puno spremniji nego u onu iz 2008.
REAKCIJE
Marić o rejtingu: Posebno mi je drago da smo u ovu krizu ušli puno spremniji nego u onu iz 2008.
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija u subotu je dobrom vijesti za Hrvatsku ocijenio zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga od strane agencije Standard&Poor's (S&P), što je potvrda povjerenja te agencije u hrvatsku Vladu odnosno hrvatske vlasti koje su poduzele mjere za vrijeme korona krize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE