GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Nevrijeme krivo za 318 milijuna eura štete u gospodarstvu

Slovenija: Nevrijeme krivo za 318 milijuna eura štete u gospodarstvu
ŠTETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2023 / 20:52
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Preliminarna procjena štete u gospodarstvu nakon nevremena u kolovozu iznosi 318 milijuna eura, temeljem preliminarnog programa otklanjanja posljedica štete. Akontacija sredstava bit će odobrena korisnicima do najviše 10 posto procijenjene štete, priopćio je Vladin Ured za komuniciranje.

Tih 10 posto iznosi 31,78 milijuna eura za procijenjenu štetu na strojevima i opremi, štetu na zalihama i štetu zbog gubitka prihoda. Riječ je o trgovačkim društvima, samostalnim djelatnostima, samostalnim djelatnostima, zavodima i zadrugama koje su pretrpjele štetu na području pogođenih općina, a zbog posljedica elementarne nepogode ne mogu poslovati ili otežano posluju.

Sredstva za provedbu prethodnog programa otklanjanja posljedica šteta u gospodarstvu zbog posljedica jakog nevremena s višednevnom obilnom kišom na širem području Slovenije u kolovozu ove godine osigurat će se u okviru sredstava pričuve državnog proračuna i u okviru sredstava opće proračunske rezervacije, pojašnjavaju iz Ministarstva gospodarstva, turizma i sporta.

Vlada je u međuvremenu donijela i odluku o osiguravanju sredstava za provedbu interventnih mjera Direkciji za vode Republike Slovenije u iznosu od 47 milijuna eura. Sredstva su osigurana za radove na vodnoj infrastrukturi koji su nužni zbog otklanjanja posljedica kolovoških poplava. Ravnateljstvo će uz izvođače gospodarskih javnih vodoprivrednih usluga osigurati i dodatne izvođače za provedbu hitnih mjera.

Tagovi: Slovenija, nevrijeme, štete, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
RIM - Talijanska vlada na odlasku znatno je snizila prognozu gospodarskog rasta u idućoj godini zbog vrtoglavo visokih troškova energije, no procjenjuje da će porezni prihodi poboljšati stanje u javnim financijama.
Hrvatska ukupno u plusu s novcem iz EU-a 11,9 milijardi eura
U PLUSU
Hrvatska ukupno u plusu s novcem iz EU-a 11,9 milijardi eura
ZAGREB - Do kraja godine Hrvatska zaključuje svoju prvu EU financijsku perspektivu, onu za razdoblje od 2014. do 2020., pri čemu će potrošiti kompletnu alokaciju sredstava za to programsko razdoblje od 12,19 milijardi eura, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, dodavši da je Hrvatska ukupno dosad u plusu s novcem iz EU-a za 11,9 milijardi eura.
Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
LOŠI SIGNALI
Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni promet industrije u srpnju ove godine pao je za 4,1 posto u odnosu na lipanj, a u odnosu na lanjski srpanj manji je za 1,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
IMK: Njemačka ekonomija iduće godine raste 0,7 posto
PROGNOZE
IMK: Njemačka ekonomija iduće godine raste 0,7 posto
BERLIN - Njemački će se BDP ove godine smanjiti za 0,5 posto, nova je prognoza Instituta za makroekonomiju i ekonomska istraživanja (IMK). Za iduću godinu očekuje se gospodarski rast od 0,7 posto, objavio je u utorak IMK.
Svjetska banka predviđa kraj inflacije
PREDVIĐANJA
Svjetska banka predviđa kraj inflacije
WASHINGTON - Globalno tržište žitarica trebalo bi se ubrzo potpuno oporaviti. I to zbog rekordne proizvodnje pšenice, kukuruza i riže. Prema zadnjem izvješću Svjetske banke, takav razvoj događaja konačno će stabilizirati globalni lanac proizvodnje i prodaje hrane, piše u utorak Jutarnji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE