GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Pad BDP-a i potrošnje, pogoršanje ekonomske klime

Slovenija: Pad BDP-a i potrošnje, pogoršanje ekonomske klime
HLAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2022 / 19:38
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U Sloveniji je došlo do značajnog usporavanja gospodarske aktivnosti. Potrošnja kućanstava umjerena je u ljetnim mjesecima, a podaci o gospodarskoj klimi početkom posljednjeg tromjesečja ove godine ukazuju na daljnje pogoršanje.

Kako su objasnili iz Umara, međugodišnji rast potrošnje kućanstava, koji proizlazi iz potrošnje u neprehrambenoj trgovini i uslugama, umjeren je zbog pada povjerenja potrošača i realnog pada primanja u ljetnim mjesecima. U međuvremenu, investicijska aktivnost ostala je snažna u trećem tromjesečju, pri čemu je aktivnost u građevinarstvu posebno ojačala.

Pogoršanje izvoznih očekivanja još nije zamjetnije utjecalo na rast robnog izvoza, no od proljeća su u tom segmentu zabilježene veće mjesečne oscilacije zbog velike neizvjesnosti u međunarodnom okruženju. Nešto sporijom dinamikom nastavio se i rast razmjene usluga. Ukupni rast izvoza nadmašio je rast uvoza, što je pridonijelo pozitivnom doprinosu devizne bilance, pišu iz Ureda.

U međuvremenu, podaci o gospodarskoj klimi na početku posljednjeg tromjesečja ove godine ukazuju na daljnje pogoršanje. U usporedbi s prethodnim mjesecom, u listopadu je povjerenje najviše pogoršano u trgovini na malo, zatim u prerađivačkoj industriji i uslužnim djelatnostima. “Raspoloženje među potrošačima bilo je malo optimističnije nego u rujnu, što povezujemo s Vladinim mjerama za ublažavanje cijena energenata, popravilo se i u građevinarstvu”, dodaju u Umaru.

Prema njihovim riječima, zahlađenje gospodarske aktivnosti na tržištu rada još nije vidljivo, a tvrtke i dalje probleme u pronalasku kvalificiranih radnika rješavaju zapošljavanjem stranaca. Oni već sada sudjeluju sa 70 posto u ukupnom međugodišnjem rastu broja zaposlenih. Unatoč visokoj inflaciji, prosječna bruto plaća je iu kolovozu bila realno niža na međugodišnjoj razini, pri čemu je pad veći u javnom sektoru zbog još uvijek prisutnog učinka prošlogodišnje osnovice, vezane uz isplatu epidemioloških naknada.

U međuvremenu, međugodišnja inflacija i dalje je na visokoj razini "i sve je širokija". U prosjeku je u trećem tromjesečju premašio 10 posto, ali je u listopadu drugi mjesec zaredom blago pao na godišnjoj razini, konačno na 9,9 posto.

S 378 milijuna eura deficit javnih financija u prvih je devet mjeseci osjetno manji nego u istom razdoblju lani, kada je iznosio 2,1 milijardu eura. Zbog dobrog poslovanja tvrtki u prošloj godini, rast prihoda dolazi uglavnom od poreza na dobit te, uz jačanje potrošnje kućanstava i inflacije, od poreza na dodanu vrijednost, objasnio je Umar.

Dotakli su se i gospodarskih kretanja u eurozoni. I ovdje je rast znatno usporen u trećem tromjesečju, ali je ostao pozitivan. Europska komisija značajno je snizila svoje preliminarne prognoze za 2023. u studenom, podsjetili su.

Tagovi: slovenska ekonomija, slovenski BDP, Banka Slovenije
PROČITAJ I OVO
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
BOLJE PROGNOZE
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u trećem kvartalu nešto snažnije no što je prvotno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je u srijedu nova procjena ministarstva trgovine.
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
RADNICI
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
BERLIN - Njemačko gospodarstvo već godinama ne može privući dovoljno kvalificiranih radnika, a taj će problem uskoro postati još akutniji odlaskom u mirovinu velike generacije baby boomera. Vlada je u srijedu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi iz zemalja izvan Europske unije.
Kineska ekonomija zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu
PMI INDEX
Kineska ekonomija zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu
PEKING - Aktivnosti u kineskoj industriji i uslužnom sektoru ponovo se smanjila u studenome, kliznuvši na najnižu razinu u sedam mjeseci, pokazuju službeni podaci, odražavajući utjecaj novog vala zaraze covidom i strogih mjera suzbijanja virusa.
Potrošnja u Hrvatskoj u listopadu pala 0,4 posto
MALOPRODAJA
Potrošnja u Hrvatskoj u listopadu pala 0,4 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u listopadu potrošnja u maloprodaji realno pala za 0,4 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva na početku četvrtog tromjesečja.
Pad industrijske proizvodnje u listopadu, najviše zbog energije
INDUSTRIJA
Pad industrijske proizvodnje u listopadu, najviše zbog energije
ZAGREB - U Hrvatskoj je u listopadu industrijska proizvodnja pala za 0,3 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva na početku četvrtog tromjesečja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE