GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku

Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2023 / 12:58
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.

Porastu vrijednosti pokazatelja povjerenja na mjesečnoj razini pridonijela su optimističnija očekivanja potrošača glede ekonomske situacije u zemlji (za četiri postotna boda) i financijske situacije u kućanstvu (za dva postotna boda) te bolja mišljenje o trenutnoj financijskoj situaciji u kućanstvu (za jedan postotni bod). Pesimističnija su bila samo očekivanja veće nabave (za tri postotna boda), objavio je danas statistički ured.

U međugodišnjoj usporedbi u ožujku su poboljšana očekivanja glede gospodarske situacije u zemlji (za 14 postotnih bodova) i očekivanja glede financijske situacije u kućanstvu (za osam postotnih bodova). S druge strane, pogoršani su pokazatelji trenutnog financijskog stanja u kućanstvu (za 11 postotnih bodova) i očekivanja većih kupnji (za osam postotnih bodova).

Tijekom protekle godine vrijednost pokazatelja kretanja cijena u sljedećih 12 mjeseci postupno opada. U ožujku je to bilo manje za 39 postotnih bodova u odnosu na vrijednost iz ožujka prošle godine. To znači da se smanjuje broj potrošača koji očekuju višu stopu inflacije. Ostali pokazatelji većinom su pogoršani na međugodišnjoj razini, dodaju statističari.

Tagovi: povjerenje potršača, povjerenje potrošača u Sloveniji, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
STRANI RADNICI
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
ZAGREB - Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora.
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
CIJENE
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
BRUXELLES - Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALITIČARI
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Uz prvi rast na mjesečnoj razini (+0,2%) od listopada 2023., indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%, kao i u siječnju.
Oporavak cijena željezne rudače
ROBE
Oporavak cijena željezne rudače
LONDON - Željezna rudača skočila je blizu 100 dolara po toni jer su podaci iz Kine dali mješovitu sliku o izgledima potražnje u industriji čelika u zemlji.
Kineska ekonomija snažno započela godinu
SNAŽAN RAST
Kineska ekonomija snažno započela godinu
PEKING - Kineski ekonomski podaci za prva dva mjeseca ove godine objavljeni u ponedjeljak nadmašili su očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE