GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija se zadužila obveznicama za 2,25 milijardi eura

Slovenija se zadužila obveznicama za 2,25 milijardi eura
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2020 / 10:50
Autor: SEEbiz / H

LJUBLJANA - Izdavanjem nove obveznice s desetogodišnjim dospijećem te povećanjem opsega dviju prethodno izdanih državnih obveznica Slovenija se je na financijskom tržištu u utorak zadužila za novih 2,25 milijardi eura, objavio je poslovni list "Finance".

Time je zajedno s izdavanjem desetogodišnje obveznice za 1,5 milijardi eura u siječnju i izdavanjem trezorskih mjenica zemlja ukupan ovogodišnji dug povećala na 4,5 milijardi eura, navodi list.


Lani prihvaćenim programom financiranja državnog proračuna za ovu godinu planiralo se zaduživanje u visini 1,58 milijarde eura. No, situaciju sa zaduživanjem promijenila je pandemija koronavirusa, te relaksacija strogih financijskih pravila u EU-u, koju su poduzele Europska komisija i Europska središnja banka (ECB) zbog očekivanih negativnih posljedica ekonomskog šoka uzrokovanih pandemijom.

Slovenski parlament prošlog je tjedna potvrdio gospodarsko-socijalni paket za pomoć tijekom epidemije vrijedan 3 milijarde eura, a vlada najavljuje još jedan takav zakonski paket u visini najmanje tri milijarde eura do kraja ovog mjeseca.

U obraćanju naciji o stanju u kojemu se Slovenija nalazi zbog epidemije Covida-19 premijer Janez Janša pohvalio je ECB i Europsku komisiju što labavljenjem financijskih pravila pomažu članicama EU-a koje se suočavaju s ekonomskim šokom koji je posljedica pandemije. Janša se ponovno založio za izdavanje tzv. koronaobveznica, kako bi se te zemlje bolje suočile s krizom i mogle zadužiti na financijskom tržištu pod povoljnijim uvjetima jednakim za sve, a za koje bi jamčila cijela Europska unija.

"Koronaobveznice su ključni instrument, ali još nemaju dovoljne potpore najbogatijih članica, a to je točka na kojoj se važe budućnost naše zajedničke valute eura, ali i budućnost Europske unije", kazao je Janša.

Najavio je da će dobar dio slovenskih poduzeća koja sada ne rade kao i neke uslužne djelatnosti te promet "možda" početi raditi nakon Uskrsnog ponedjeljka, ako se Slovenci i dalje budu disciplinirano držali restrikcija i vodili računa o socijalnoj distanci, te da bi i neka stroga ograničenja u tom slučaju mogla biti ukinuta krajem travnja.

Države koje nakon obuzdavanja epidemije budu sačuvale svoje resurse i gospodarstvo u većoj mjeri, te prođu s manje štete, bit će nakon izlaska iz krize konkurentnije i moćnije i imat će nove prilike, kazao je u govoru na nacionalnoj televiziji u utorak navečer Janša, ocijenivši da Slovenija u tom pogledu "dobro stoji" u usporedbi s nekim drugim državama, i u zdravstvenom i ekonomskom pogledu, i da treba vjerovati u sebe.

Tagovi: slovenske obveznice, koronavirus u Sloveniji, koronakriza, koronaobveznice, Janez Janša
PROČITAJ I OVO
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
ARANŽMAN
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je na kraju posete povodom trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa u okviru stendbaj aranžmana ocenila da su dobri makroekonimski pokazatelji Srbije, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE