GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa

Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa
RAČUNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2022 / 08:14
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Sloveniji je na snagu stupila izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost koja, između ostalog, donosi ukidanje dostave papirnatih računa. Prodavatelji roba i usluga će račun dati kupcu samo na izričit zahtjev.

Pružatelji roba i usluga do sada su svojim kupcima morali ispostavljati račune u papirnatom obliku ilii u elektroničkom obliku, ako je kupac pristao. Od sada to više nije potrebno, porezni obveznik mora kupcu predati račun u papirnatom obliku samo na njegov zahtjev, stoji u izmjeni zakona.

To ne znači da se račun ne mora izdati.

- Porezni obveznik će i dalje morati izdati račun i on će biti registriran, ali se neće predati, naveo ministar finansija Andrej Sircelj u Saboru prošlog studenoga, izvještava RTV Slovenije.

Prodavatelj tako novom kupcu govori iznos koji treba platiti, izdani račun je porezno ovjeren, ali ga ne daje kupcu u papirnatom obliku.

Što se tiče potrošača, zabrinuti su zbog novosti, posebno sa stajališta zaštite potrošača, jer zakonska regulativa ne regulira pitanje što se događa ako potrošač ne zatraži račun, objašnjava Matjaž Jakin.

- Treba li prodavač pitati potrošača, ili mu na neki drugi način predati račun? Ovdje je rupa i može se dogoditi da potrošač ni na koji način ne dobije račun. Kada potrošači imaju račun, puno je lakše iskoristiti svoj račun. prava, kao što je garacij, „Zapravo, potrošaču je bez računa teško dokazati što je gdje kupio i koja je cijena, rekao je Jakin za Radio Slovenije.

Istovremeno sa stupanjem na snagu ovih izmjena, ne vrijedi više odredba Zakona o poreznom ovjeravanju računa, kojom se utvrđuje novčana kazna za kupca robe, odnodno primatelja usluge koji ne preuzme i ne zadrži račun odmah po izlasku iz poslovnog prostora.

Tagovi: računi, izdavanje računa, fiskalizacija
PROČITAJ I OVO
Prosječna zagrebačka plaća 8.815 kuna
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća 8.815 kuna
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za travanj ove godine iznosila je 8.815 kuna, što je porast za 6,6 posto u odnosu na travanj 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Čelnica MMF-a ne odbacuje mogućnost globalne recesije
RECESIJA
Čelnica MMF-a ne odbacuje mogućnost globalne recesije
WASHINGTON - Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva rekla je da su se prognoze za svjetsko gospodarstvo "znatno pogoršale" od travnja, dodavši da, s obzirom na povećanu opasnost, ne može odbaciti mogućnost globalne recesije u sljedećoj godini.
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
PRIJEDLOG
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
ZAGREB - Ekonomski savjet predsjednika RH u srijedu je Vladi predložio mjeru za pomoć socijalno najugroženijim skupinama zbog rasta cijena hrane i energije, koja bi se odnosila na oko 785 tisuća građana, uz izdatke na mjesečnoj razini od 25 do oko 30 milijuna kuna.
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
MALOPRODAJA
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
LUXEMBOURG - Promet u maloprodaji EU-a i eurozone stabilizirao se u svibnju nakon pada u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj je zamjetno porastao, pokazale su u srijedu procjene europskog statističkog ureda.
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAHVALA
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zahvaljuje potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na dosadašnjoj suradnji i otvorenom dijalogu koji su u posljednjih šest godina vodili o nizu važnih tema vezanih za hrvatsko gospodarstvo te poziciju poduzetnika i privatnog sektora, a uspješnu suradnju očekuju i s novim ministrom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE