GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa

Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa
RAČUNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2022 / 08:14
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Sloveniji je na snagu stupila izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost koja, između ostalog, donosi ukidanje dostave papirnatih računa. Prodavatelji roba i usluga će račun dati kupcu samo na izričit zahtjev.

Pružatelji roba i usluga do sada su svojim kupcima morali ispostavljati račune u papirnatom obliku ilii u elektroničkom obliku, ako je kupac pristao. Od sada to više nije potrebno, porezni obveznik mora kupcu predati račun u papirnatom obliku samo na njegov zahtjev, stoji u izmjeni zakona.

To ne znači da se račun ne mora izdati.

- Porezni obveznik će i dalje morati izdati račun i on će biti registriran, ali se neće predati, naveo ministar finansija Andrej Sircelj u Saboru prošlog studenoga, izvještava RTV Slovenije.

Prodavatelj tako novom kupcu govori iznos koji treba platiti, izdani račun je porezno ovjeren, ali ga ne daje kupcu u papirnatom obliku.

Što se tiče potrošača, zabrinuti su zbog novosti, posebno sa stajališta zaštite potrošača, jer zakonska regulativa ne regulira pitanje što se događa ako potrošač ne zatraži račun, objašnjava Matjaž Jakin.

- Treba li prodavač pitati potrošača, ili mu na neki drugi način predati račun? Ovdje je rupa i može se dogoditi da potrošač ni na koji način ne dobije račun. Kada potrošači imaju račun, puno je lakše iskoristiti svoj račun. prava, kao što je garacij, „Zapravo, potrošaču je bez računa teško dokazati što je gdje kupio i koja je cijena, rekao je Jakin za Radio Slovenije.

Istovremeno sa stupanjem na snagu ovih izmjena, ne vrijedi više odredba Zakona o poreznom ovjeravanju računa, kojom se utvrđuje novčana kazna za kupca robe, odnodno primatelja usluge koji ne preuzme i ne zadrži račun odmah po izlasku iz poslovnog prostora.

Tagovi: računi, izdavanje računa, fiskalizacija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE