GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska gospodarska klima porasla četvrti mjesec zaredom

Slovenska gospodarska klima porasla četvrti mjesec zaredom
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2021 / 17:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Gospodarska klima u Sloveniji popravila se u ožujku četvrti mjesec zaredom.

Pokazatelj raspoloženja bio je -1,1 postotni bod, 2,2 postotna boda veći nego u veljači. Povećan je za tri postotna boda u odnosu na prošli ožujak. Prema podacima statističkog ureda bio je 0,1 postotni bod veći od dugoročnog prosjeka.

Na rast pokazatelja raspoloženja na mjesečnoj razini utjecali su pokazatelji povjerenja u prerađivačkoj industriji (za dva postotna boda), građevinarstvu (za 0,3 postotna boda), trgovini na malo (za 0,3 postotna boda) i uslugama (za 0,1 postotni bod) ). Učinak pokazatelja povjerenja potrošača bio je negativan za 0,4 postotna boda.

U odnosu na ožujak prošle godine, na porast vrijednosti pokazatelja najviše je utjecao pokazatelj povjerenja u prerađivačkoj industriji (za 7,4 postotna boda), na što je pozitivno utjecao i pokazatelj povjerenja u građevinarstvu (za 0,5 postotnih bodova). Utjecaj pokazatelja povjerenja u usluge na godišnjoj je razini bio negativan (za 2,8 postotnih bodova), kao i utjecaj pokazatelja povjerenja među potrošačima (za 1,2 postotna boda) i u trgovini na malo (za 0,8 postotnih bodova). ).

U ožujku je pokazatelj povjerenja u trgovini, građevinarstvu i prerađivačkoj industriji bio viši, dok je u uslugama isti kao u veljači. Na godišnjoj su razini samo pokazatelji pouzdanosti u proizvodnji i građevinarstvu bili viši od dugoročnog prosjeka.

Pokazatelj povjerenja u proizvodnji poboljšava se od travnja 2020., a poboljšao se i u ožujku. U odnosu na prethodni mjesec njegova je vrijednost veća za pet postotnih bodova, za 10 postotnih bodova od dugoročnog prosjeka i za 18 postotnih bodova od vrijednosti u ožujku 2020. godine.

Svi su se pokazatelji poboljšali, osim očekivane agregatne potražnje, čija se vrijednost lagano smanjila. Od ostatka, pokazatelji očekivane zaposlenosti, ukupne i izvozne narudžbe najviše su se poboljšali.

Pokazatelj povjerenja u trgovini na malo pada od jeseni, a vrijednost mu raste u posljednja dva mjeseca. U ožujku je bio sedam postotnih bodova veći nego u veljači, dok je i dalje bio niži na godišnjoj razini, a također je bio niži od dugoročnog prosjeka. U odnosu na veljaču, većina pokazatelja stanja i očekivanja poboljšala se. Iznimka je bila očekivana poslovna situacija i očekivani ukupni pokazatelji nabave.

Tagovi: Slovenska gospodarska klima, prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina na malo, raspoloženje potrošača, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
LJUBLJANA - U Sloveniji je krajem srpnja bilo 70.655 nezaposlenih, što je za 21 posto manje nego u srpnju 2020. te 0,6 posto manje nego u lipnju ove godine, a nezaposlenost se i dalje smanjuje svugdje, osim na području Ptuja i Trbovlja, podaci su slovenskog zavoda za zapošljavanje objavljeni u srijedu.
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
MALOPRODAJA
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji (EU) u ovogodišnjem lipnju porastao je za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, a Hrvatska je među članicama s najvišom stopom rasta, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Eurostata.
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
DRZAVNI DUG
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
PODGORICA - Ukupan državni dug Crne Gore iznosio je na kraju juna ove godine 3,66 milijardi evra ili 87,39 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci objavljeni na sajtu Vlade Crne Gore.
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
NEZAPOSLENOST
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
BEČ - Nakon teškog razdoblja, uzrokovanog pandemijom, u Austriji je vidljiv pozitivan trend na tržištu rada, jer nezaposlenost pada, a broj radnih mjesta raste.
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
TREND
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine pao je za 0,1 posto u odnosu na svibanj, dok je prema lipnju prošle godine zadržao istu razinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE