GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska gospodarska klima porasla četvrti mjesec zaredom

Slovenska gospodarska klima porasla četvrti mjesec zaredom
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2021 / 17:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Gospodarska klima u Sloveniji popravila se u ožujku četvrti mjesec zaredom.

Pokazatelj raspoloženja bio je -1,1 postotni bod, 2,2 postotna boda veći nego u veljači. Povećan je za tri postotna boda u odnosu na prošli ožujak. Prema podacima statističkog ureda bio je 0,1 postotni bod veći od dugoročnog prosjeka.

Na rast pokazatelja raspoloženja na mjesečnoj razini utjecali su pokazatelji povjerenja u prerađivačkoj industriji (za dva postotna boda), građevinarstvu (za 0,3 postotna boda), trgovini na malo (za 0,3 postotna boda) i uslugama (za 0,1 postotni bod) ). Učinak pokazatelja povjerenja potrošača bio je negativan za 0,4 postotna boda.

U odnosu na ožujak prošle godine, na porast vrijednosti pokazatelja najviše je utjecao pokazatelj povjerenja u prerađivačkoj industriji (za 7,4 postotna boda), na što je pozitivno utjecao i pokazatelj povjerenja u građevinarstvu (za 0,5 postotnih bodova). Utjecaj pokazatelja povjerenja u usluge na godišnjoj je razini bio negativan (za 2,8 postotnih bodova), kao i utjecaj pokazatelja povjerenja među potrošačima (za 1,2 postotna boda) i u trgovini na malo (za 0,8 postotnih bodova). ).

U ožujku je pokazatelj povjerenja u trgovini, građevinarstvu i prerađivačkoj industriji bio viši, dok je u uslugama isti kao u veljači. Na godišnjoj su razini samo pokazatelji pouzdanosti u proizvodnji i građevinarstvu bili viši od dugoročnog prosjeka.

Pokazatelj povjerenja u proizvodnji poboljšava se od travnja 2020., a poboljšao se i u ožujku. U odnosu na prethodni mjesec njegova je vrijednost veća za pet postotnih bodova, za 10 postotnih bodova od dugoročnog prosjeka i za 18 postotnih bodova od vrijednosti u ožujku 2020. godine.

Svi su se pokazatelji poboljšali, osim očekivane agregatne potražnje, čija se vrijednost lagano smanjila. Od ostatka, pokazatelji očekivane zaposlenosti, ukupne i izvozne narudžbe najviše su se poboljšali.

Pokazatelj povjerenja u trgovini na malo pada od jeseni, a vrijednost mu raste u posljednja dva mjeseca. U ožujku je bio sedam postotnih bodova veći nego u veljači, dok je i dalje bio niži na godišnjoj razini, a također je bio niži od dugoročnog prosjeka. U odnosu na veljaču, većina pokazatelja stanja i očekivanja poboljšala se. Iznimka je bila očekivana poslovna situacija i očekivani ukupni pokazatelji nabave.

Tagovi: Slovenska gospodarska klima, prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina na malo, raspoloženje potrošača, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Tabaković: Smanjenje inflacije u poslednjem kvartalu godine
INFLACIJA
Tabaković: Smanjenje inflacije u poslednjem kvartalu godine
BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da centralna banka i dalje ostaje pri oceni da će se inflacija u narednom periodu smanjivati, ali nije realno da to bude pre poslednjeg kvartala ove godine.
Njemačka na rubu recesije
SUMORNO
Njemačka na rubu recesije
BERLIN - Sve više podataka iz privrede pokazuje da se ekonomija u Njemačkoj nalazi u padu. Taj trend bi se mogao pojačati, ovisno o tome koliko će teška biti iduća zima.
Musk: Vrhunac inflacije je iza nas
PROCJENE
Musk: Vrhunac inflacije je iza nas
NEW YORK - Multimilijareder Elon Musk je mišljenja da je najgori dio inflacije prošao te očekuje 18-mjesečnu recesiju, za koju je naveo da će biti relativno blaga.
Američko tržište rada nadmašilo očekivanja
TRŽIŠTE RADA
Američko tržište rada nadmašilo očekivanja
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama daleko je premašilo očekivanja u srpnju, prkoseći mnogim drugim znakovima da gospodarski oporavak gubi na snazi, izvijestilo je danas američko Ministarstvo rada.
Italija s dodatnih 14,3 mlrd eura pomaže građanima i kompanijama u borbi s inflacijom
POMOĆ
Italija s dodatnih 14,3 mlrd eura pomaže građanima i kompanijama u borbi s inflacijom
RIM - Italija u četvrtak planira odobriti novi paket pomoći, vrijedan 14,3 milijarde eura, s ciljem da zaštiti kompanije i kućanstva od naglog rasta troškova energije i cijena potrošačkih roba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE