GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska inflacija iznad prosjeka eurozone, ali ispod prosjeka EU

Slovenska inflacija iznad prosjeka eurozone, ali ispod prosjeka EU
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2023 / 14:34
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Europski statistički ured Eurostat u svojoj je drugoj procjeni potvrdio veljačku godišnju inflaciju u eurozoni od 8,5 posto. U međuvremenu je inflacija u cijeloj EU dosegnula 9,9 posto. S inflacijom od 9,4 posto Slovenija je bila nešto iznad prosjeka eura i malo ispod prosjeka EU.

Godišnja inflacija u veljači bila je 0,1 postotni bod niža nego u siječnju, kako u europodručju, tako i u cijeloj Uniji, no i dalje ostaje znatno iznad srednjoročnog cilja od dva posto, pod kojim stabilnost cijena razumijeva Europska središnja banka (ECB).

Dok ukupna mjerena inflacija polako popušta posljednjih mjeseci kako pritisak zbog skupe energije jenjava, Vijeće ECB-a ponajviše brine rast temeljne inflacije, odnosno one koja isključuje cijene energije i hrane. To je u stalnom porastu te je u veljači u zemljama s eurom doseglo 5,6 posto.

Dok je međugodišnji rast cijena energije naglo smanjen i u veljači u europodručju dosegao 13,7 posto nakon više od 40 posto prošle jeseni, rast cijena hrane nastavlja jačati. U veljači je bila na 15 posto. U veljači su inflaciji u eurozoni najviše doprinijele cijene hrane i pića. Usluge su bile sljedeće, energija je došla na kraju.

U usporedbi po zemljama, najniža godišnja inflacija u EU, Eurostat za usporedbu koristi harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP), u veljači je zabilježena u Luksemburgu (4,8 posto). Slijede Belgija (5,4 posto), Španjolska (6,0 posto) i Grčka (6,5 posto).

U međuvremenu je godišnja inflacija bila najveća u veljači u Mađarskoj. U istočnom susjedu Slovenije dosegla je 25,8 posto. Slijedi Latvija s 20,1 posto, Češka s 18,4 posto, Estonija sa 17,8 posto te Poljska i Litva sa 17,2 posto.

Slovenija je s 9,4 posto bila 0,9 postotnih bodova iznad prosjeka eurozone i 0,5 postotnih bodova ispod prosjeka EU. S inflacijom od 9,3 posto i 9,7 posto društvo su joj pravile Njemačka i Švedska.

Tagovi: slovenska inflacija, inflacija u Sloveniji, eurozona
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
USPORAVANJE
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj ostala je jaka u ožujku, ali je usporila, a međugodišnja stopa rasta cijena na malo skliznula je ispod osam posto prvi put od kolovoza. Međutim, nema znakova popuštanja na širokoj fronti, rekli su statističari u četvrtak.
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
TREND
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, pozitivan realan rast prometa u trgovini na malo nastavljen je i u veljači na godišnjoj razini.
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
STRATEŠKI
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
PEKING - Kineski premijer Li Qiang izjavio je danas da je Kina predana gospodarskom oporavku i reformama, dodavši da bi geopolitičke napetosti samo zaustavile razvoj diljem svijeta.
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
STANDARD
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
ZAGREB - Hrvatska je lani skočila sa 70 na 73 posto BDP-a po stanovniku po standardu kupovne moći, prenosi Slobodna Dalmacija.
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
OČEKIVANJA
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) očekuje brzi pad visoke inflacije u eurozoni, rekao je njezin glavni ekonomist.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE