GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska inflacija iznad prosjeka eurozone, ali ispod prosjeka EU

Slovenska inflacija iznad prosjeka eurozone, ali ispod prosjeka EU
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2023 / 14:34
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Europski statistički ured Eurostat u svojoj je drugoj procjeni potvrdio veljačku godišnju inflaciju u eurozoni od 8,5 posto. U međuvremenu je inflacija u cijeloj EU dosegnula 9,9 posto. S inflacijom od 9,4 posto Slovenija je bila nešto iznad prosjeka eura i malo ispod prosjeka EU.

Godišnja inflacija u veljači bila je 0,1 postotni bod niža nego u siječnju, kako u europodručju, tako i u cijeloj Uniji, no i dalje ostaje znatno iznad srednjoročnog cilja od dva posto, pod kojim stabilnost cijena razumijeva Europska središnja banka (ECB).

Dok ukupna mjerena inflacija polako popušta posljednjih mjeseci kako pritisak zbog skupe energije jenjava, Vijeće ECB-a ponajviše brine rast temeljne inflacije, odnosno one koja isključuje cijene energije i hrane. To je u stalnom porastu te je u veljači u zemljama s eurom doseglo 5,6 posto.

Dok je međugodišnji rast cijena energije naglo smanjen i u veljači u europodručju dosegao 13,7 posto nakon više od 40 posto prošle jeseni, rast cijena hrane nastavlja jačati. U veljači je bila na 15 posto. U veljači su inflaciji u eurozoni najviše doprinijele cijene hrane i pića. Usluge su bile sljedeće, energija je došla na kraju.

U usporedbi po zemljama, najniža godišnja inflacija u EU, Eurostat za usporedbu koristi harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP), u veljači je zabilježena u Luksemburgu (4,8 posto). Slijede Belgija (5,4 posto), Španjolska (6,0 posto) i Grčka (6,5 posto).

U međuvremenu je godišnja inflacija bila najveća u veljači u Mađarskoj. U istočnom susjedu Slovenije dosegla je 25,8 posto. Slijedi Latvija s 20,1 posto, Češka s 18,4 posto, Estonija sa 17,8 posto te Poljska i Litva sa 17,2 posto.

Slovenija je s 9,4 posto bila 0,9 postotnih bodova iznad prosjeka eurozone i 0,5 postotnih bodova ispod prosjeka EU. S inflacijom od 9,3 posto i 9,7 posto društvo su joj pravile Njemačka i Švedska.

Tagovi: slovenska inflacija, inflacija u Sloveniji, eurozona
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE