GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska trgovina u 2020. pala 5,7%

Slovenska trgovina u 2020. pala 5,7%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2021 / 12:17
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U pandemijskoj 2020. godini promet od prodaje robe u Sloveniji opao je i u trgovini na veliko i u trgovini na malo.

Ukupno je iznosio 26,2 milijarde eura, što je 5,7 posto manje u odnosu na 2019. S manjom mobilnošću stanovništva, prihod od prodaje goriva naglo je opao.

Trgovci na veliko prodali su prošle godine robe u vrijednosti od 13,8 milijardi eura ili 3,6 posto manje nego 2019. To je bio prvi godišnji pad od 2013. godine, prema statističkom uredu.

Kako je poslovanje s krajnjim korisnicima podlijegalo strožim ograničenjima od poslovanja poslovnih subjekata, promet u trgovini na malo pao je čak i više nego u trgovini na veliko. Iznosio je 12,4 milijarde eura i bio je 7,9 posto niži u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je bilo prvo godišnje smanjenje od 2016. godine.

U odnosu na 2019. promet od prodaje krutih, tekućih i plinovitih goriva u trgovini na veliko smanjen je za 33,1 posto. Do ovog pada došlo je zbog niskih cijena naftnih derivata i niže gospodarske aktivnosti u 2020. godini.

U trgovini na malo prodaja energije i motornih goriva smanjila se za 39,1 posto. Osim niskih cijena motornih goriva, prema statističarima, ovaj je pad vjerojatno i zbog manje pokretljivosti stanovništva, koja je uzrokovana ograničenjima u kretanju stanovništva i radu te učenju na daljinu.

S druge strane, provođenje više vremena u kućnom okruženju moglo je biti razlog rasta prihoda od prodaje električnih uređaja i uređaja, zelenog programa i građevinskog materijala, instalacija i tehničkih proizvoda u odnosu na prethodnu godinu.

Također u 2020. godini najveći promet u trgovini na malo ostvarila je prodaja hrane i pića. U odnosu na 2019. čak je porastao za 3,4 posto. Druga najvažnija robna skupina u trgovini na malo ostali su osobni automobili i oprema, iako je promet od njihove prodaje smanjen za 12,4 posto. Na trećem mjestu, energiju i motorna goriva zamijenili su lijekovi, medicinski uređaji i kozmetika.

Tagovi: slovenska maloprodaja, slovenska trgovina, trgovina na malo, prodaja goriva, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE