GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska trgovina u 2020. pala 5,7%

Slovenska trgovina u 2020. pala 5,7%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2021 / 12:17
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U pandemijskoj 2020. godini promet od prodaje robe u Sloveniji opao je i u trgovini na veliko i u trgovini na malo.

Ukupno je iznosio 26,2 milijarde eura, što je 5,7 posto manje u odnosu na 2019. S manjom mobilnošću stanovništva, prihod od prodaje goriva naglo je opao.

Trgovci na veliko prodali su prošle godine robe u vrijednosti od 13,8 milijardi eura ili 3,6 posto manje nego 2019. To je bio prvi godišnji pad od 2013. godine, prema statističkom uredu.

Kako je poslovanje s krajnjim korisnicima podlijegalo strožim ograničenjima od poslovanja poslovnih subjekata, promet u trgovini na malo pao je čak i više nego u trgovini na veliko. Iznosio je 12,4 milijarde eura i bio je 7,9 posto niži u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je bilo prvo godišnje smanjenje od 2016. godine.

U odnosu na 2019. promet od prodaje krutih, tekućih i plinovitih goriva u trgovini na veliko smanjen je za 33,1 posto. Do ovog pada došlo je zbog niskih cijena naftnih derivata i niže gospodarske aktivnosti u 2020. godini.

U trgovini na malo prodaja energije i motornih goriva smanjila se za 39,1 posto. Osim niskih cijena motornih goriva, prema statističarima, ovaj je pad vjerojatno i zbog manje pokretljivosti stanovništva, koja je uzrokovana ograničenjima u kretanju stanovništva i radu te učenju na daljinu.

S druge strane, provođenje više vremena u kućnom okruženju moglo je biti razlog rasta prihoda od prodaje električnih uređaja i uređaja, zelenog programa i građevinskog materijala, instalacija i tehničkih proizvoda u odnosu na prethodnu godinu.

Također u 2020. godini najveći promet u trgovini na malo ostvarila je prodaja hrane i pića. U odnosu na 2019. čak je porastao za 3,4 posto. Druga najvažnija robna skupina u trgovini na malo ostali su osobni automobili i oprema, iako je promet od njihove prodaje smanjen za 12,4 posto. Na trećem mjestu, energiju i motorna goriva zamijenili su lijekovi, medicinski uređaji i kozmetika.

Tagovi: slovenska maloprodaja, slovenska trgovina, trgovina na malo, prodaja goriva, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
LJUBLJANA - U Sloveniji je krajem srpnja bilo 70.655 nezaposlenih, što je za 21 posto manje nego u srpnju 2020. te 0,6 posto manje nego u lipnju ove godine, a nezaposlenost se i dalje smanjuje svugdje, osim na području Ptuja i Trbovlja, podaci su slovenskog zavoda za zapošljavanje objavljeni u srijedu.
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
MALOPRODAJA
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji (EU) u ovogodišnjem lipnju porastao je za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, a Hrvatska je među članicama s najvišom stopom rasta, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Eurostata.
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
DRZAVNI DUG
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
PODGORICA - Ukupan državni dug Crne Gore iznosio je na kraju juna ove godine 3,66 milijardi evra ili 87,39 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci objavljeni na sajtu Vlade Crne Gore.
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
NEZAPOSLENOST
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
BEČ - Nakon teškog razdoblja, uzrokovanog pandemijom, u Austriji je vidljiv pozitivan trend na tržištu rada, jer nezaposlenost pada, a broj radnih mjesta raste.
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
TREND
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine pao je za 0,1 posto u odnosu na svibanj, dok je prema lipnju prošle godine zadržao istu razinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE