GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska trgovina u 2020. pala 5,7%

Slovenska trgovina u 2020. pala 5,7%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2021 / 12:17
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U pandemijskoj 2020. godini promet od prodaje robe u Sloveniji opao je i u trgovini na veliko i u trgovini na malo.

Ukupno je iznosio 26,2 milijarde eura, što je 5,7 posto manje u odnosu na 2019. S manjom mobilnošću stanovništva, prihod od prodaje goriva naglo je opao.

Trgovci na veliko prodali su prošle godine robe u vrijednosti od 13,8 milijardi eura ili 3,6 posto manje nego 2019. To je bio prvi godišnji pad od 2013. godine, prema statističkom uredu.

Kako je poslovanje s krajnjim korisnicima podlijegalo strožim ograničenjima od poslovanja poslovnih subjekata, promet u trgovini na malo pao je čak i više nego u trgovini na veliko. Iznosio je 12,4 milijarde eura i bio je 7,9 posto niži u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je bilo prvo godišnje smanjenje od 2016. godine.

U odnosu na 2019. promet od prodaje krutih, tekućih i plinovitih goriva u trgovini na veliko smanjen je za 33,1 posto. Do ovog pada došlo je zbog niskih cijena naftnih derivata i niže gospodarske aktivnosti u 2020. godini.

U trgovini na malo prodaja energije i motornih goriva smanjila se za 39,1 posto. Osim niskih cijena motornih goriva, prema statističarima, ovaj je pad vjerojatno i zbog manje pokretljivosti stanovništva, koja je uzrokovana ograničenjima u kretanju stanovništva i radu te učenju na daljinu.

S druge strane, provođenje više vremena u kućnom okruženju moglo je biti razlog rasta prihoda od prodaje električnih uređaja i uređaja, zelenog programa i građevinskog materijala, instalacija i tehničkih proizvoda u odnosu na prethodnu godinu.

Također u 2020. godini najveći promet u trgovini na malo ostvarila je prodaja hrane i pića. U odnosu na 2019. čak je porastao za 3,4 posto. Druga najvažnija robna skupina u trgovini na malo ostali su osobni automobili i oprema, iako je promet od njihove prodaje smanjen za 12,4 posto. Na trećem mjestu, energiju i motorna goriva zamijenili su lijekovi, medicinski uređaji i kozmetika.

Tagovi: slovenska maloprodaja, slovenska trgovina, trgovina na malo, prodaja goriva, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Tabaković: Smanjenje inflacije u poslednjem kvartalu godine
INFLACIJA
Tabaković: Smanjenje inflacije u poslednjem kvartalu godine
BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da centralna banka i dalje ostaje pri oceni da će se inflacija u narednom periodu smanjivati, ali nije realno da to bude pre poslednjeg kvartala ove godine.
Njemačka na rubu recesije
SUMORNO
Njemačka na rubu recesije
BERLIN - Sve više podataka iz privrede pokazuje da se ekonomija u Njemačkoj nalazi u padu. Taj trend bi se mogao pojačati, ovisno o tome koliko će teška biti iduća zima.
Musk: Vrhunac inflacije je iza nas
PROCJENE
Musk: Vrhunac inflacije je iza nas
NEW YORK - Multimilijareder Elon Musk je mišljenja da je najgori dio inflacije prošao te očekuje 18-mjesečnu recesiju, za koju je naveo da će biti relativno blaga.
Američko tržište rada nadmašilo očekivanja
TRŽIŠTE RADA
Američko tržište rada nadmašilo očekivanja
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama daleko je premašilo očekivanja u srpnju, prkoseći mnogim drugim znakovima da gospodarski oporavak gubi na snazi, izvijestilo je danas američko Ministarstvo rada.
Italija s dodatnih 14,3 mlrd eura pomaže građanima i kompanijama u borbi s inflacijom
POMOĆ
Italija s dodatnih 14,3 mlrd eura pomaže građanima i kompanijama u borbi s inflacijom
RIM - Italija u četvrtak planira odobriti novi paket pomoći, vrijedan 14,3 milijarde eura, s ciljem da zaštiti kompanije i kućanstva od naglog rasta troškova energije i cijena potrošačkih roba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE