GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski BDP po stanovniku samo devet posto ispod prosjeka EU

Slovenski BDP po stanovniku samo devet posto ispod prosjeka EU
NAPREDAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2024 / 13:18
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika, izražen u standardima kupovne moći, kretao se od 36 posto ispod prosjeka EU do 140 posto iznad njega u Europi prošle godine.

Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu. U Sloveniji je bila nešto ispod prosjeka - iznosila je 91 posto prosjeka, što je jedan postotni bod više nego godinu prije.

Podaci pokazuju značajne razlike među članicama EU-a u BDP-u po glavi stanovnika, objavio je europski statistički ured Eurostat. Najveće razine među 27 promatranih zemalja ostvarile su 2023. godine Luksemburg i Irska, koje su premašile prosjek EU za 140 odnosno 112 posto.

Sa značajnim zaostatkom slijede Nizozemska (30 posto iznad prosjeka), Danska (28 posto iznad prosjeka), Austrija (23 posto iznad prosjeka), Švedska i Belgija (obje 17 posto iznad prosjeka) te Njemačka (15 posto iznad prosjeka).

Prema statističarima, visoke brojke u Luksemburgu posljedica su činjenice da je veliki broj stranaca zaposlen u zemlji i tako pridonosi njenom BDP-u, ali nisu njezini stanovnici i njihova se potrošnja bilježi u nacionalnim računima zemalja gdje imaju stalno prebivalište. Visoka razina BDP-a po glavi stanovnika u Irskoj, međutim, može se djelomično objasniti prisutnošću velikih multinacionalnih tvrtki za intelektualno vlasništvo.

S druge strane ljestvice najniži BDP po glavi stanovnika zabilježile su Bugarska (36 posto ispod prosjeka), Grčka (33 posto ispod prosjeka), Latvija (29 posto ispod prosjeka) i Slovačka (27 posto ispod prosjeka).

Slovenija je prošle godine poboljšala svoj položaj na ljestvici za jedan postotni bod u odnosu na prvu ocjenu i, kao i Češka, zaostala za prosjekom EU za devet posto.

Tagovi: slovenija, bdp, eurostat
PROČITAJ I OVO
Sedam članica EU-a mora smanjiti zaduženost
DUG
Sedam članica EU-a mora smanjiti zaduženost
BRUXELLES - Francuska, Italija, Belgija, Poljska, Mađarska, Slovačka i Malta imaju previše dugova ustvrđuje Europska komisija, ali ne zahtijeva od njih strogu štednju. Sedam dužnika EU-a najprije će dobiti savjete.
Ifo poboljšao prognozu rasta njemačke ekonomije
BOLJE PROGNOZE
Ifo poboljšao prognozu rasta njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo ove godine porasti za 0,4 posto, procjenjuje münchenski institut za ekonomska istraživanja Ifo u najnovijoj gospodarskoj prognozi, nakon što je prije za Njemačku predviđao rast od 0,2 posto. Za 2025. institut je zadržao prognozu rasta od 1,5 posto.
Realne prosječne plaće rastu, ali to ima i negativne strane
ZARADE
Realne prosječne plaće rastu, ali to ima i negativne strane
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u travnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Slovenski BDP šest puta veći nego u trenutku osamostaljenja
USPOREDBE
Slovenski BDP šest puta veći nego u trenutku osamostaljenja
LJUBLJANA - Za nadolazeći Dan državnosti, Statistički ured Republike Slovenije (Surs) pripremio je pregled podataka o stanju u Sloveniji u usporedbi s 1991. u vrijeme osamostaljenja.
Želite raditi isključivo od kuće? Ovo je idealna zemlja za vas
POSLOVI
Želite raditi isključivo od kuće? Ovo je idealna zemlja za vas
BERLIN - Poslovi koji nude priliku za rad od kuće procvjetali su u Njemačkoj tijekom pandemije, ali su nastavili rasti čak i nakon toga, prema analizi Zaklade Bertelsmann objavljenoj u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE