GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski BDP u prvom kvartalu manji za 0,2 posto zbog krize oko koronavirusa

Slovenski BDP u prvom kvartalu manji za 0,2 posto zbog krize oko koronavirusa
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 16:17
Autor: SEEbiz / H

LJUBLJANA - Zbog krize oko koronavirusa i mjera koje su poduzele susjedne države kod kojih je virus već potvrđen Slovenija u prvom kvartalu ove godine može očekivati niži rast BDP-a, tvrdi glavni ekonomist slovenske gospodarske komore Bojan Ivanc.

Ivanc je u današnjoj izjavi za "Delo" izjavio da će rast slovenskog BDP-a u prvom kvartalu po njegovoj procjeni biti za 25 milijuna eura, odnosno za 0,2 postotna boda manji od ranije procjene i da će, mjeren krajem kvartala, na godišnjoj razini rast BDP-a dostignuti 2,6 posto, umjesto ranije procjene na 2,8 posto.

Prema raspoloživim podacima, do dodatnog usporavanja BDP-a doći će i u drugom kvartalu, ali je za pravu ocjenu za koliko potrebno pričekati nekoliko tjedana, da se vidi kako će se situacija razvijati i kakve će biti reakcije europskih država, dodao je Ivanc.

U slovenskim gospodarskim krugovima upozoravaju na veliku ovisnost Slovenije od vanjske razmjene, odnosno izvoza i uvoza, pa bi posljedice restrikcija na granicama i u trgovini imale negativne posljedice, primjerice u sektoru automobilskih komponenti koja je vezana na velike proizvođače, a posljedice bi bile i u turizmu te transportnoj djelatnosti.

Na slovensku kemijsku industriju i farmaciju utjecaj moguće krize zbog koronavirusa neće biti velik, no u logističkom lancu prekrcaja kontejnera iz Azije kroz luku Koper može doći do pada od oko pet posto, kažu ekonomisti, a prenosi ljubljansko "Delo" te dodaje da bi moglo doći do pada i u cestovnom teretnom prometu.

Tagovi: slovenski BDP, slovenska ekonomija, koronavirus, Bojan Ivanc
PROČITAJ I OVO
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE