GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski izvoz raste na krilima farmaceutske industrije

Slovenski izvoz raste na krilima farmaceutske industrije
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2024 / 20:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Vrijednost robne razmjene u travnju je skokovito porasla na međugodišnjoj razini. Izvoz je bio vrijednosno veći za 48,8 posto nego u travnju prošle godine, a uvoz za 33,8 posto. Razmjena je porasla u trgovini s nečlanicama EU, posebice sa Švicarskom, objavio je statistički ured.

Slovenska su poduzeća u travnju izvezla robe u vrijednosti od 5,85 milijardi eura, od čega u članice EU-a 2,68 milijardi eura, au treće zemlje 3,17 milijardi eura. Izvoz u članice EU na međugodišnjoj razini porastao je za 9,1 posto, dok je izvoz u zemlje izvan EU porastao za 114,7 posto.

Razlog iznimnog rasta s trećim zemljama je visok rast vrijednosti prerađivačkih operacija, koje uključuju modifikaciju, izradu, montažu, usavršavanje i obnovu uvezene robe s ciljem proizvodnje nove ili istinske robe, navode iz statističkog ureda. poboljšani proizvod. Ti su poslovi posebno naglašeni u farmaceutskoj industriji te u trgovini sa Švicarskom, odakle dolaze najveći strani ulagači u farmaceutsku industriju, Novartis i Sandoz.

Bez tih poslova izvoz u zemlje izvan EU bio bi 9,5 posto veći i dosegnuo bi 860 milijuna eura.

Prema statističkom uredu, vrijednost izvoza u članice EU također je veća od svih dosadašnjih travanjskih vrijednosti izvoza u ovu skupinu zemalja.

Uvoz robe u Sloveniju u travnju je, pak, iznosio 5,70 milijardi eura, od čega su slovenska poduzeća iz članica EU-a uvezla robe u vrijednosti od 2,80 milijardi eura, a iz zemalja izvan EU-a za 2,90 milijardi eura. Vrijednost uvoza iz članica EU bila je 11,7 posto veća nego u travnju prošle godine, a iz trećih zemalja za 65,4 posto.

I u ovom su slučaju operacije rafiniranja imale značajnu ulogu. Bez njih bi uvoz iz zemalja izvan EU bio 3,5 posto veći u odnosu na prethodnu godinu i iznosio bi 783,2 milijuna eura.

Pokrivenost uvoza izvozom u travnju je iznosila 102,6 posto. Suficit u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosio je 150 milijuna eura. Travanjski suficit prvi je ove godine i prvenstveno je rezultat spomenute visoke vrijednosti izvoza u zemlje izvan EU.

Na temelju visokog rasta u travnju ove je godine ojačao i ukupni međugodišnji rast robne razmjene. Slovenska su poduzeća u razdoblju od početka godine do kraja travnja izvezla robe u vrijednosti od 20,35 milijardi eura, što je 11,5 posto više nego u istom razdoblju lani. Vrijednost izvoza u zemlje Europske unije na godišnjoj je razini manja za 1,4 posto s nešto više od 10,51 milijardi eura, dok je vrijednost izvoza u zemlje izvan Europske unije veća za 29,6 posto s nešto više od 9,83 milijarde eura.

U međuvremenu je vrijednost robnog uvoza u četiri mjeseca veća za 14,6 posto na godišnjoj razini i dosegnula je 21,60 milijardi eura. Uvoz roba iz zemalja članica EU bio je 2,1 posto manji na godišnjoj razini i iznosio je 10,78 milijardi eura, dok je uvoz iz trećih zemalja bio veći za 38,1 posto i iznosio je 10,82 milijarde eura. Slovenija je u četiri mjeseca zabilježila trgovinski deficit od 1,26 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 94,2 posto.

Tagovi: slovenija, izvoz, farmacija, krka, uvoz
PROČITAJ I OVO
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
SIGNALI
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
FRANKFURT - Gospodarska aktivnost u europodručju u srpnju je praktički stagnirala, pokazalo je istraživanje analitičke tvrtke S&P Global i Hamburške komercijalne banke (HCOB).
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZADUŽENOST
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u zadržao se i u prvom tromjesečju znatno ispod europskog prosjeka, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju ove godine bilo 1.7 milijuna zaposlenih, što je dva posto više nego mjesec ranije, a 2.2 posto više nego u lipnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti pala na 4.7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ZARADE
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u svibnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE