GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski poslodavci love radnike u Srbiji

Slovenski poslodavci love radnike u Srbiji
RADNA SNAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2024 / 08:19
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Budući da slovenski poslodavci u mnogim djelatnostima već duže vrijeme ne mogu pronaći dovoljno kadra, a potrebe na tržištu rada su sve veće, njih više od 50 u organizaciji Zavoda za zapošljavanje ponovno je otišlo u Srbiju gdje su se predstavili potencijalnim radnicima.

Slovenija ne može bez strane radne snage, a učenje slovenskog i integracija znatno su brži za radnike iz zemalja bivše Jugoslavije. Više od 50 slovenskih poslodavaca, zajedno s predstavnicima slovenskog Zavoda za zapošljavanje, otputovalo je u Srbiju, gdje su se u utorak predstavili potencijalnim radnicima u Beogradu, a danas u Nišu, piše RTV Slovenije.

U Sloveniji se traži sve - zdravstvo, socijalna skrb, transport, ugostiteljstvo, proizvodnja, rekla je generalna direktorica Slovenskog zavoda za zapošljavanje Greta Metka Barbo Škerbinc. Pritom je istaknula pošteno zapošljavanje, bez posrednika, podizanje svijesti o pravima, plaćama, informiranosti o životu u Sloveniji jer ne žele zlostavljanje i iskorištavanje.

Srbija je po broju izdanih boravišnih i radnih dozvola na trećem mjestu među zemljama iz kojih dolaze strani radnici. Nina Dinić je, primjerice, prije godinu dana došla u Sloveniju iz Niša, položila ispit iz slovenskog jezika, a radi u ljubljanskom kliničkom centru, gdje je potrebno još 200 medicinskih sestara. U međuvremenu, na Balkanu također nedostaje radnika, a one koji žele u inozemstvo pozivaju i Austrija i Njemačka s većim plaćama.

Ako im Slovenija ne osigura uvjete za dolazak i ostanak, još više radnika morat će se naći u Indiji, Nepalu, Bangladešu i na Filipinima.

“Bojim se da će tada engleski postati osnovni jezik, što nije u redu ako živimo u Sloveniji”, rekla je Vesna Tadić iz ljubljanskog Kliničkog centra.

Pomogla bi brža procedura, ali ne da radnici daju otkaz u domovini i onda čekaju. “Sređivanje svih papira traje oko četiri mjeseca”, objašnjava Roman Tadina iz Termi Olimia.

"Time se potiču i drugi oblici, poput rada na crno, a radnici također odlaze u druge zemlje", upozorava glavni ravnatelj Zavoda za zapošljavanje.

Kako također kaže, primjer bi mogao biti zakon o poplavama, koji je omogućio strancima da ubrzano počnu raditi na otklanjanju posljedica, dok je postupak za sve dozvole još bio u tijeku.

Tagovi: slovenija, poslodavci, srpski radnici, srbija
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE